Bryndzová nátierka – Abov – Iowa - so stonkami zeleru fotorecept
Foto: sracz
Dostal som „zásielku“ ešte letnej bryndze „Zvolen_Slatina“, tak som urobil nátierku. Túto „svojsky“ moju som pripravil s čerstvými zelerovými stonkami! Na Furči, v rodných Zobraziť celý popisDostal som „zásielku“ ešte letnej bryndze „Zvolen_Slatina“, tak som urobil nátierku. Túto „svojsky“ moju som pripravil s čerstvými zelerovými stonkami! Na Furči, v rodných Košiciach, som nimi kŕmil domáce zajace a tu sa ich nedokážem dojesť. Ich využitie je naozaj variabilné a sú zdravé. Podľa tvrdenia našich múdrych predkov a poznania byliniek z babičkinej lekárne, dokonca aj nápomocné, ako „Vstavač mužský“! Neviem, čo sa bude diať s mojim „mužstvom“ po 70_ke, lebo ich poctivo užívam už 8. rok!
porcií
príprava
Suroviny
250 g |
|
100 - 113 g |
|
4 - 6 ks (na jemno pokrájaná) |
|
2 - 3 ks |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 - 2 ks |
|
podľa potreby g |
|
Postup
-
1
„Zašanovať“ si „pohotovostnú dávku“ bryndze v mrazničke, na obdobie medzi zimnými sviatkami, alebo ať na čas, keď sa ovečky vyčenú na prvú jarnú pašu, ma naučil môj dobrý priateľ, spolupracovník, plk. MUDr. Janko Michalko. Hrdý rodák z Liptova, vynikajúci lekár, zvlášť futbalový („škoda“ len, že „Lokišta“, ale za to olympijské zlato) a obdivovateľ slovenskej kuchyne. Čerstvá bryndza, dobre zamrazená, nestratí na chuti, ani na kvalite a halušky s ňou (po pomalom rozmrazení) sú okolo sviatkov „Trojkráľových“, tou najlepšou, najchutnejšou a najväčšou lahôdkov. Od čias, kedy ma to „Doki“ naučil, ich 6. januára, pripravujem každoročne! V „mrazáku“ mám 12 „pol funtových“ balení liptovskej bryndze, ale aj zo Zvolenskej Slatiny, tak som jedno „obetoval“ a pripravil „Abov-Iowa“ kombináciu bryndzovej nátierky, v okolí mojich rodných Košíc známu pod pomenovaním „kerezet“. Jej príprava nie je náročná ani na množstvo ingrediencií, ani na čas. Použitie mnohoraké, variabilné! Chuť a vôňa úžasná, proste naša, slovenská!
-
2
do keramickej misy som vložil 250 g bryndze (tentoraz to bola „Slatina“), 113 g „štangľu“ zmäknutého masla, zarovnanú PL mletej červenej sladkej papriky a asi mokka lyžičku (ML) čerstvo drvenej rasce (soľ plnila iba funkciu „pohotovosti“, lebo brandza bola dostatočne slaná)
-
3
na drobno som pokrájal zelerové stonky a mladú cibuľku aj s „pierkami“ (do nátierky priamo, alebo na jej posypanie, často a úspešne používam aj „šnitlich“, teda pažítku)
-
4
a pridal som ich do misky; vajíčko, uvarené na tvrdo, som pokrájal (raz a po pootočemí o 90° druhý raz) na hranolky
-
5
bryndzu, maslo, koreniny, kúsky cibuľky a zelerových stonkov som na „hladko“ vymiešal a na záver „skompletizoval“ aj s pokrájaným vajíčkom
-
6
tak a ešte, pomocou PL, vytvarovať do „homole“ a ozdobiť „pierkom“ s konca zeler_stonku
-
7
nátierku som podával na ½ krajcoch celozrného chleba (áno, aj na čerstvom pečive, posypaná pokrájanou pažítkou, je vynikajúca)
-
8
časť som použil na naplnenie ½_čiek vajíčka na tvrdo a paprikových „člnkov“; určite si pochutnáte aj na „vydlabaných“ paradajkách, alebo mladých kaleráboch, naplnených touto bryndzovou nátierkou a rozložených na „švédskych stoloch“ ako „jednohubky“
-
9
zvyšok som preložil do menšej misky a môžeme ju „vyjedať“ aj s pokrájanými zelerovými stonkami
-
10
chutná, zdravá a naviac pekná aj ako dekoratívne „zátišie“
-
11
… a toto je NÁŠ tohotoročný medovník, rozvaľkovaný a pečený na „chrbáte“ pekáča, už aj orezaný
určite je to vynikajúce a zdravé Slovensko-americké jedlo
ja som to s vajíčkom ešte nikdy neskúšal,lebo samotná vajíčková
nátierka mi nikdy moc nechutila-je ťažká, ale v poslednej dobe
robím takúto bryndzovú pomazánku už nie s obyčajným maslom, ale s nejakým tým nátierkovým maslom /napr.bánovecká nátierka ap./-celé je to potom mäkšie, lepšie roztierateľné...
Vôbec nepochybujem, @izabella milá o četnosti používania tejto nátierky (körözet_u) aj u Vás doma! Patrí predsa medzi slovenskú klasiku! Aj keď, pre mňa z naozaj nepochopiteľného dôvodu, ani Zvolenská Slatina, ani Liptovský Mikuláš, bryndzu za more neexportujú, moje špeciality vo forme „jednohubiek“ tunajším obyvateľom na počudovanie veľmi chutia!
Prečo iba snívať, milá @jozka2 veď si nechaj poslať, tak ako ja! Už doma bryndzu nechaj zamraziť na „kameň“. V deň balenia ju zabaľ do „double“ novinového papiera, potom ešte každý 250 g „novinový valček“ vlož do PVC vrecúška, 6 takýchto „valčekov“ vlož do plastovej krabice s vekom a v balíku s ostatnými „proprietami“ ich poštou do týždňa máš za „morom“ (FedEx_om do 5 dní). Problémy sú hlavne s údeninami, s bryndzou som doteraz vždy „uspel“! ĎEakujem Ti za komentár, ale hlavne za radu, ako s bryndzou „vydžubať“ s chorobou!
Ahoj kamaláska @tinca som naozaj potešený Tvojou „ozvou“!!! Stonkový zeler už 9. rok úspešne používam v kuchyni na mnoho spôsobov! Praje, Tebe a celej Vašej ctenej rodinke veselé Vianočné sviatky a počas celého roka 2014 príjemnú pohodu v okruhu všetkých, ktorých najviac miluješ!
Ďakujem Ti milá @levandula za nahliadmutie a pozornosť tomuto mojemu rcp. Vysokú špecifickú arómu má predovšetkým buľva zeleru!!! Stonky sú skôr jemné a chrumkavé; tu ich deti, čvorgli a iná krpatá „háveď“ milujú hlavne keď maškrtia na arašidovom masle! Môj priateľ, plk. MUDr. Ján Michalko, v.v. bol hlavne vojenský lekár so špecializáciou na lietajúci personal vojenského letectva! Potešila si ma svojim milým prianim príjemných sviatkov, ktoré úprimne opätujemE a teším san a Tvoje ďalšie „aktivity“!
Vážim a ctím si Tvoju starostlivosť, vážený @comcord a aj ja Tebe želám, nech sú Tvoje sviatky a celý rok 2014, plné pohody a krásnych chvíľ s tými, ktorých máš najradšej!!!
Srdečne pozdravujem aj ja Teba priateľ @ochino a ďakujem Ti za pozornosť a konštruktívne odporúčanie! Vajíčko v tejto nátierke vôbec nepôsobí negatívne (napokon v nátierke je iba jedno) a už vôbec „nevyvoláva“ žalúdočné problémy. Je aj doplnením estetického efektu a nakoniec, kto nechce, tak ho v nátierke nepoužije! Príjemné Sviatky a šťasttie v roku 2014!
Ďakujem Ti, milá @nonna za názor, aj za pochvalu! Potešila si ma a vítam aj Tvoj nápad so zrejúcim neúdeným syrom. Prečo nie? Aj tak sa dá, i tak sa dá! Iniciatívam sa medze nekladú! Krásne Sviatky aj u Vás doma!
dakujem za receptík a už je aj v kk