Bryndzáši

ptrepospapatu - fotkaptrepospapatu, 6. decembra 2011

Je to polievka,ktorú varievala moja mamina a vravievali sme jej aj „lacná polievka“. Lenže to stálo štvrť kila bryndze,prosím pekne – 5 Kčs !!! Zobraziť celý popisJe to polievka,ktorú varievala moja mamina a vravievali sme jej aj „lacná polievka“. Lenže to stálo štvrť kila bryndze,prosím pekne – 5 Kčs !!! Ale aj tak mi to nedá a niekedy si ju,doma uvaríme..a vždy sa mi,jej vôňou, vráti detstvvo,keď sa my ako deti sa naháňame v Národnej ulici popri kvetinových hodinách a mamina po nás vykrikuje aby sme išli na obed...

5-6
porcií
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 gr
750 ml
350 gr
400 gr
1 ks




Postup

  1. 1

    z múky,vajíčka,vlažnej vody a trochu soli som si uhnietila tuhšie cesto

    Bryndzáši - obrázok 1
  2. 2

    ktoré,so,po dôkladnom premiešaní, nastrúhala na mrveničku

    Bryndzáši - obrázok 2
  3. 3

    a nechala trošku preschnúť.

    Bryndzáši - obrázok 3
  4. 4

    očistené zemiaky som nakrájala na menšie kúsky,osolila ,posypala celou rascou ,ktorou nešetrím a dala variť do studenej vody

    Bryndzáši - obrázok 4
  5. 5

    keď už boli skoro uvarené,tak som tam pridala mrveničku a pomaly varila ďalej...

    Bryndzáši - obrázok 5
  6. 6

    do mlieka som si dala bryndzu a

    Bryndzáši - obrázok 6
  7. 7

    dôkladne som ku rozmixovala

    Bryndzáši - obrázok 7
  8. 8

    zemiaky a mrvenička sú už skoro uvarené,tak mi neostalo nič iné ako

    Bryndzáši - obrázok 8
  9. 9

    tú zmes mlieka a bryndze som tam vliala

    Bryndzáši - obrázok 9
  10. 10

    a nechala zľahka prevrieť. Môžem trošku ochutiť mletým korením.

    Bryndzáši - obrázok 10
  11. 11

    prišiel nakuknúť aj malý hladoš...

    Bryndzáši - obrázok 11
  12. 12

    polievka je výborná aj na 2. deň a ak náhodou ostane na 3. je úplne nejlepšia. Všetkým vám prajem dobrú chuť...

    Bryndzáši - obrázok 12

Diskusia k receptu

mamatata2
Pridala si nielen výborný recept, ale aj príbeh a to celé v retro štýle. Krása. Robievam podobnú, ale bez mlieka. Na budúce skúsim pridať.
hubata
Fakt krásne: jednoduché jedlo, krásne spomienky na detstvo - no a tie obrázky z kuchyne aká bola u mojej babky. Dokonca si použila aj taký baňatý hrniec a čiernobiele obrázky. Tak toto sa ti veľmi podarilo! Ukladám si receptík, aby som na neho nezabudla v návale iných receptov. Vďaka.
marijanka712
ja ju zbožňujem ja miesto mlieka dávam smotanu a na záver troch zeleneho kôpru alebo pažitky je to moja naj polievočka tiež mi to pripomína mlade roky u mna nikdy nevydrí na druhý den mám ju rada aj studenú a do tedy chodím na ňu kým hrniec nie je prázdny. Mamka ju vždy varievala vtedy ked halušky a ked sa halušky vyvarili tak do vody v ktorej sa varili zemiačky pridala taky 1/2 l z tej škrobovej vody ja to už nerobím ale dakedy sa tak varilo...aj zemiaky boli iné nielen bryndza lacná...
ptrepospapatu
Ďakujem všetkým za pochvalu...spomínam si, že keďže nás bolo doma šesť detí, mamina varievala 8 litrov tejto senzačnej polievky a zjedli sme ju na jeden šup..
garanco
Raz za leto takúto varím, recept som niekde získala a mám ho pod názvom "polievka z bryndze". Mne veľmi chutí, ostatní sa prispôsobia.
lia66
Jééé, niečo ako demikát-akurát toť som robila...len ja dávam ešte ml.červenú papriku a mrveničku nie. Isto vyskúšam aj túto variantu-bryndzu milujeme!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia