Broskyňový koláč bez lepku

novalim - fotkanovalim, 30. augusta 2019 13:30. Tento recept je komerčný recept.
Ďalšie recepty »
Broskyňový koláč bez lepkuFoto: novalim

Všade samé ovocie, aj vám sa zdá? Potom netreba váhať. Upečte si spolu s nami tento výborný, nadýchaný broskyňový koláč bez lepku s créme anglaise. Takto sa naučíte rovno dva recepty v jednom. Koláčik môžete podľa sezóny obmieňať s iným ovocím a créme anglaise si môžete dopriať aj k lievancom, bábovke a iným dobrotám. Poďme sa teda do toho pustiť...

12
porcií
30 min
príprava
50 min
na 180 °C

Suroviny

120 g
5 ks
1 ks
150 g
4 ks
200 g
1 bal.
Krém:
1/2 hrnčeka
4 ks
1 a 1/4 hrnčeka
1 PL
1 PL
Ny posypanie:
3 PL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto na koláč. Broskyne zbavíme šupky. Polovicu z nich nakrájame na malé kocky a zalejeme citrónovou šťavou. Ostatné nakrájame na mesiačiky - neskôr nimi ozdobíme vrch koláča. Vo väčšej mise vymiešame mixérom kryštálový cukor so zmäknutým maslom do peny, postupne pridávame žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a opäť premiešame.

  2. 2

    Pridáme preosiatu múku a kypriaci prášok. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho zapracujeme gumenou varechou do cesta. Z kociek broskýň zlejeme prebytočnú šťavu a pridáme ich do cesta.

  3. 3

    Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom cca 24 cm a navrch do kruhu poukladáme mesiačiky z broskýň. Pečieme v rúre na 170-180 °C asi 50 minút do zlatista.

  4. 4

    Medzitým, ako sa pečie koláč, si pripravíme krém. V mise s objemom približne 3 litre postupne zmiešame cukor so žĺtkami a zmes pomaly asi 2-3 minúty šľaháme, kým nezískame krémovú svetlo-žltú hmotu. V inom hrnci si zohrejeme mlieko. Keď začne vrieť, ihneď ho odstavíme zo sporáka. Potom ho za stáleho miešania metličkou začneme po pramienkoch (takmer po kvapkách) prilievať do žĺtkovej zmesi, čím sa žĺtok s cukrom pomaly zahreje.

  5. 5

    Zmes nalejeme do smaltovaného alebo nerezového hrnca s pevným dnom a postavíme ho na stredne silný plameň. Potom zmes za neustáleho miešania - snažíme sa ju oddeľovať od stien hrnca - pomaly zahrievame, kým nezhustne. Celý čas dávame pozor, aby cukrársky teplomer neukazoval viac ako 75 °C.

  6. 6

    Akonáhle krém zhustne, odstavíme ho ihneď zo sporáka a necháme vychladnúť, pričom prvé 3-4 minúty ešte miešame. Potom krém precedíme cez jemné sitko a vmiešame do ňho vanilkový extrakt s rumom. Ak krém podávame teplý, zahrievame ho v teplom (nie v horúcom) vodnom kúpeli. Nakrájaný koláč posypeme práškovým cukrom, polejeme krémom a ozdobíme plátkami broskýň.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist