Broskyňovo-marcipánový koláč

Autor receptu: kukulienka71

Vlastný recept. Podobnosť s inými receptami čisto náhodná:-)

24
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Piekla som na plechu s rozmermi 24x40cm, ktorý som vyložila pečiacim papierom a boky som vymazala maslom a vysypala múkou. Najprv som umyté broskyne aj so šupkou nakrájala na menšie kusy a tyčovým mixérom som z nich urobila kašu.
  2. Vajcia som rozdelila, z bielkov som ušľahala tuhý sneh a k žĺtkom som pridala maslo a cukor a vyšľahala som ich do penista. Rúru som zapla vyhriať na 180°C.
  3. prisypala som múku zmiešanú s PDP a mlieko, zase som prešľahala.
  4. Nasledoval po častiach sneh z bielkov, veľmi opatrne som ho vareškou vtáčala do cesta, aby sa prevzdušnilo.
  5. cesto som urovnala na plech
  6. teraz som polievkovou lyžicou vkladala do cesta broskyňovú kašu, dbajúc na to, aby sa dostala aj do spodnej vrstvy cesta a nezostala len na povrchu.
  7. roztopenú čokoládu(čokoládovú polevu) som vlievala do každej broskyňovej časti čajovou lyžičkou. To pečenie je vskutku zábavné, nemyslíte?:-)
  8. Špajlou som pichla do prvého kruhu a ťahajúc cesto som spájala jednotlivé kruhy, ako ma napadlo, táto časť ma bavila najviac:-)
  9. vzniknutý abstraktný:-) obrazec bol nádherný, aj vzorovo aj farebne. Chvíľu som sa kochala pohľadom naň a bolo mi ťažko rozlúčiť sa s ním, ale rúra už čakala.
  10. ešte pred vložením do rúry som navrch postrúhala marcipánovú hmotu, ktorú som robila včera večer podľa receptu z Varechy, je to úplne jednoduché: rovnaký diel najemno pomletých mandlí sa zmieša s rovnakým dielom práškového cukru, pridá sa trošku vaječného bielka a miesi sa, až vznikne jednoliata hmota. Mala som ju vo fólii v chladničke, aby nevyschla.
  11. Na plech vyšla postrúhaná hmota tak akurát. Takto na obrázku mi to pripomína domácu pizzu:-))
  12. Koláč som piekla celý čas na 180°C presne 30 minút.
  13. Vychladnutý koláčik som krájala na štvorce, cesto ma príjemne prekvapilo svojou jemnosťou, broskyne dodali vláčnosť, marcipán výbornú chuť a chrumkavosť a čokoláda šmrnc. Kto nevydrží bez šľahačky, môže si koláčik načančať podľa ľubovôle, bude vyzerať noblesnejšie;-)