Broskyňovo-marcipánový koláč
Autor receptu: kukulienka71
Vlastný recept. Podobnosť s inými receptami čisto náhodná:-)
24 porcií |
50 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Piekla som na plechu s rozmermi 24x40cm, ktorý som vyložila pečiacim papierom a boky som vymazala maslom a vysypala múkou. Najprv som umyté broskyne aj so šupkou nakrájala na menšie kusy a tyčovým mixérom som z nich urobila kašu.
- Vajcia som rozdelila, z bielkov som ušľahala tuhý sneh a k žĺtkom som pridala maslo a cukor a vyšľahala som ich do penista. Rúru som zapla vyhriať na 180°C.
- prisypala som múku zmiešanú s PDP a mlieko, zase som prešľahala.
- Nasledoval po častiach sneh z bielkov, veľmi opatrne som ho vareškou vtáčala do cesta, aby sa prevzdušnilo.
- cesto som urovnala na plech
- teraz som polievkovou lyžicou vkladala do cesta broskyňovú kašu, dbajúc na to, aby sa dostala aj do spodnej vrstvy cesta a nezostala len na povrchu.
- roztopenú čokoládu(čokoládovú polevu) som vlievala do každej broskyňovej časti čajovou lyžičkou. To pečenie je vskutku zábavné, nemyslíte?:-)
- Špajlou som pichla do prvého kruhu a ťahajúc cesto som spájala jednotlivé kruhy, ako ma napadlo, táto časť ma bavila najviac:-)
- vzniknutý abstraktný:-) obrazec bol nádherný, aj vzorovo aj farebne. Chvíľu som sa kochala pohľadom naň a bolo mi ťažko rozlúčiť sa s ním, ale rúra už čakala.
- ešte pred vložením do rúry som navrch postrúhala marcipánovú hmotu, ktorú som robila včera večer podľa receptu z Varechy, je to úplne jednoduché: rovnaký diel najemno pomletých mandlí sa zmieša s rovnakým dielom práškového cukru, pridá sa trošku vaječného bielka a miesi sa, až vznikne jednoliata hmota. Mala som ju vo fólii v chladničke, aby nevyschla.
- Na plech vyšla postrúhaná hmota tak akurát. Takto na obrázku mi to pripomína domácu pizzu:-))
- Koláč som piekla celý čas na 180°C presne 30 minút.
- Vychladnutý koláčik som krájala na štvorce, cesto ma príjemne prekvapilo svojou jemnosťou, broskyne dodali vláčnosť, marcipán výbornú chuť a chrumkavosť a čokoláda šmrnc. Kto nevydrží bez šľahačky, môže si koláčik načančať podľa ľubovôle, bude vyzerať noblesnejšie;-)