Broskyňová polenta s tvarohom

Tibor Samaranský a Martin Maslančík
majitelia GreenFood Restaurant v Piešťanoch-Ratnovciach, 13. júna 2017
Broskyňová polenta s tvarohom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
15 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
4 PL
1 ks (šťava aj kôra)
10 g
150 g
420 g




Postup

  1. 1

    Sterilizované broskyne zbavíme nálevu, ktorý nalejeme do kastróla. Do nálevu pridáme med a na sporáku privedieme do varu. Keď sa nálev začne variť, postupne pridávame kukuričnú polentu, ktorú za stáleho miešania varíme 3 – 4 minúty.

  2. 2

    Hneď po odstavení pridáme do polenty hrudkový tvaroh, na drobné kocky pokrájané broskyne a lístky citrónového tymianu spolu so šťavou a najemno postrúhanou kôrou z citróna. Pripravenú zmes vylejeme do formičiek a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

haji
Instantná kukuričná polenta. To bych od Mistrů nečekala. No, nevadí, čím větší očekávání, tím větší zklamání. Snad to není pozvánka do restaurantu. Laik ve svém laickém receptu by byl na Vareche rozcupován. U komerčního receptu /výrobce, prodejce/ pochopitelné, u profi receptu překvapující.
gabriele
vyborny recept...u nas velmi oblubeny so susenymi hruskami ci s cerstvym tomelom alebo jablkom...davam menej krupice...aby to bolo tekutejsie... naviac trochu ochutim cerstvym zazvorom...med az nakoniec
@Haji na instantnej kukuricnej polente nie je predsa nic zle...zomlete vnutro kukuricneho zrna sa kratko spari, navlockuje, vysusi a pomelie...podobna technologia naparenia sa pouziva aj pri vyrobe ovsenych vlociek, kuskusu ci bulguru...
haji
@Gabriele (13.6.2017 12:06)
Na instantní kukuřičné polentě není nic zlé. Je to rychlovka, rychlá jako instatní krupičná kaše a spol. Když spěchá i Mistr, který prezentuje restaurant, je to k zamyšlení. Možná houby vím, jestli měl zadání - tag Rýchla príprava (do 30 minut) - tak to beru. Potom by bylo dobré to do textu uvést. Nic víc a nic míň. Všechno chce své :  www.kucharkaprodceru.cz/polenta-recept/...
1x haji
gabriele
@Haji precitala som si Tvoj odkaz...to je len subjektivny nazor jednej kucharky...my sme doma varili kukuricnu kasu pravidelne...najmenej raz tyzdenne...tak viem porovnat rozdiel v chuti...a ten nie je az taky priepastny...akurat konzistencia u instantnej je jemnejsia...mnozstvo tekutiny si kazda dobra kucharka vie casom urcit ako jej vyhovuje...instantna kukuricna krupica je vyrabana velmi setrnym sposobom...setri cas aj nutricnu hodnotu jedla...
mitzy
Zaujímavý recept, zaujímavé názory a dobré odkazy na články o polente. Určite recept vyskúšam s obmenou čerstvých čerešní, mám akurát doma i kukuričnú krupicu, hoc sa bude variť teda dlhšie.
1x haji
zivestriebro
Ja to vidím ešte inak - aj majstri kuchári sem pridávajú recepty, ktoré si bežný kuchár-laik, alebo hoci aj kuchársky antitalent, čo občas musí niečo uvariť - dokáže pripraviť. Keď je recept príliš komplikovaný, tak sa to ľuďom tiež príliš nepáči. Takže prečo by si @haji , mala podľa instantnej polenty posudzovať (ne)majstrovstvo kuchárov, resp. či sa dať pozvať do konkrétnej reštaurácie? Ak tam bude v ponuke táto polenta, nemusíš si ju dať. Alebo sa opýtaj, ako ju pripravovali - či, božeuchovaj, z instantnej polenty...:-) Najskôr zistíš, že to alebo vôbec neponúkajú, alebo pripravujú úplne inak, keďže v profesionálnej kuchyni pracujú s profesionálnymi zariadeniami.
haji
@Zivestriebro (14.6.2017 19:05)
Jako profíka jsem se tě dotkla, stalo se. Na jednom se shodneme, že je to slabý recept. Zda je či není hodný profesionála, se přít nebudu. Měla jsem vzácného kamaráda Mistra kuchaře, který už mezi námi není. Pamatuji si hodně z toho, o čem jsme vedli dlouhé rozhovory. A to je mi, spolu se vzpomínkou na jeho vyhlášené kuchařské umění, bohatou studnicí při výběru jak dobrého podniku, tak dobrého jídla. Tento kompas mám v sobě. Přeji hezký večer.
1x haji
hadik
Ja instantnú polentu používam bežne a myslím si, že tri štvrtiny ľudí sú na tom rovnako.
hadik
Pytónovi Brutusovi to je jedno, on nežerie ani takú, ani onakú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia