Brokolicová polievka s krutónmi

mariadra - fotkamariadra, 16. júla 2010

Táto polievka je môj recept, ktorý som prispôsobila našim dvom teraz už 3 a pol ročným vnukom, ale varím im ju od ich Zobraziť celý popisTáto polievka je môj recept, ktorý som prispôsobila našim dvom teraz už 3 a pol ročným vnukom, ale varím im ju od ich 2 rokov. Veľmi ju majú radi oni, ale aj my dospelí.

6
porcií
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 a 1/2 l
1 lyžica
1 lyžička
3/4 l
1 lyžica
1/4 lyžičky
1/4 lyžičky
200 g




Postup

  1. 1

    Vopred si pripravím chlebové krutóny a vývar z rasce a fenikla. Chlieb nakrájam na kocky cca 0,7x0,7 cm a nasucho opražím na panvici. V smaltovanom hrnčeku prevarím rascu a fenikel v 2 dcl Lucky. Nechám postáť 5 minút a precedím.

  2. 2

    Brokolicu umyjem a rozoberiem na ružičky, mäkkú časť hlúbika nakrájam priečne a dám variť do vriacej Lucky. Asi po 3 minútach pridám ružičky brokolice, 1 lyžicu oleja a 1 lyžičku Soľčanky ( sušené zeleninové ochucovadlo, ktoré neobsahuje glutamát sodný, ktorý deti nemôžu konzumovať) a varím ešte cca 7 minút. Asi 1/2 uvarenej brokolice vyberiem na misu, ostatnú rozmixujem ponorným mixérom.

  3. 3

    Vrátim na sporák a za stáleho miešania postupne pridávam mlieko, do ktorého som rozhabarkovala hrubú múku. Keď sa prevarí, pridám precedený vývar z rasce a fenikla. Polievku nechám trochu vychladnúť, až potom pokrájam ružičky brokolice na menšie úhľadné kúsky a vložím do polievky, aby zostali pekné zelené. Podávam s chlebovými krutónmi.

Diskusia k receptu

evas13
Tak táto polievočka je výborná pre detičky, ale aj pre mňa, lebo takéto niečo miľujem.
evanaaa
Túto polievku mám rada, síce ju robím trochu ináč, so sladkou smotanou. Ak sa použila voda Lucka, asi je to, predpokladám pre deti. A le prečo zahusťuješ hrubou múkou? Prvý krát niečo také čítam. Ešte som to neskúšala. Aj ja si pár kúskov brokolice odložím, ale vkladám ich hneď, nečakám na vychladnutie. Tam sa nič nezmení, ani ich farba.
celka
@evanaaa- když byly děti malé, tak jsem taky zahušťovala hrubou moukou. Myslela jsem si,že je to pro ně zdravé, ale nevím jestli určitě,
Teď často čtu, že děti nemají jíst moc vlákniny.
@mariadra- už mi roste na zahrádce brokolice. Vyzkouším Tvoji polévku.
celka
@mariadra- chlebové krutony jsou koupené, nebo jsi je připravovala
sama ? Nevím, jestli to je jenom opečený chleb .
mariadra
Hrubou múkou zahusťujem preto, lebo sa to v mlieku ľahko rozhabarkuje a nie sú tam hrčky. Robila to tak už moja stará mama aj moja mama, takže asi preto.
Chlebové krutóny si robím sama, popísala som to v bode 1. Pražím ich nasucho na teflónovej panvici, keď mi zostanú, tak vydržia aj dva týžne zatvorné v pohári a sú bez zápachu. Na začiatku pražím na silnom plameni a potom na miernom a stále miešam, aby mi neprihoreli. Na rýchlu spotrebu sú dobré ak sa nakoniec praženia pridá trochu masla. Krásne potom voňajú. Naši vnúčikovia ale majú radšej tie nasucho pražené.
scuby
Nik nepíše o hlúbe brokolice,má najviac vitamínov,škoda ho nepoužiť.Pred varením sa len ošúpe.
mariadra
O tom hlúbe z brokolice som sa dočítala, že sa môže použiť, lebo v ňom nie sú dusičnany ( na rozdiel od karfiolu a kapusty) a ošúpaný je naozaj chutný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia