Briošky fotorecept

cesminazCesminaz, 34 ročná žena, madarsko, 7. marca 2017 20:44
Ďalšie jej recepty »

Briošky (fotorecept)Foto: cesminaz

Voňavé briošky, upravené podla našej chuti ;-P

8 ks
porcií
20 min
na 190 °C

Suroviny

500 g
4 PL
1 ks
0,5 dl
2 PL
2 PL
1,5 dl vlažná
0,5 dl vlažné
1 ks do cesta
25 g
1,5 KL
1 ks na potretie
 na posypanie

Postup prípravy

  1. 1

    Vyskúšala som uz niekolko receptov na briošky, ale ani jeden nebol celkom podla mojej chuti. Nakoniec po niekolkych pokusoch a upravach, som si recept upravila tak, ako si ho ja pamätam z detstva :-) Odvtedy robim len tieto. Pripravime si potrebne suroviny...

    Briošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dame muku, krystalovy cukor, vanilkovy cukor, sol a pomiesame cele lyzicou. Potom pridame vajecny žltok, olej, med, napučany kvasok (0,5 dl mlieko + 25 g drozdie + 1 kl cukor) a cca 1,5 dl vlaznej vody do ktorej sme dali 2pl čerstvej citronovej stavy. Vypracujeme polomäkke, az mäkke, dost lepkave cesto. Nasledne si do dlane dame trocha oleja, poťapkame cely vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekolkokrat dookola ponadhadzujeme/vybijeme :-) Ak cesto rychlo vpije olej, nalejte si este troska do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a lahke :-) Cesto nakoniec zakryjeme a nechame na teplom mieste cca 1 h nakysnut.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnute cesto vyklopime na pomúčenu dosku a pokrajame ho na 8 rovnakych casti. Kazdy kusok cesta este raz vymiesime do bochníčka.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S bochníčkami pracujeme hned dalej. Kazdy bochnik vyšúlame na dlzku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky :-) Briošky kladieme na plech s papierom trocha dalej od seba. Takto naukladane nechame 25-30 minut na teplejsom mieste podkysnut.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked briosky podkysli, ich natrieme vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dame do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 20 minut. Treba si ich sledovat, lebo kazda rura pecie trocha inak.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Briosky sa krasne upiekli :-) Ako kontrolu, ci sa podarili a cesto je ako ma byt, chytim jednu briosku a ked je lahučka, tak ste pracovali s cestom spravne :-)

    Briošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Briosky su vyborne čerstve, ale nam lepsie chutia až o par hodin, lebo dobre vychladnute cesto dostane trocha inu konzistenciu a aj chut. Na druhy den su tiez vyborne. Samotne chutia velmi dobre, ale su fantasticke aj s maslom a džemom. Vyborne sa hodia na ranajky s poharom mlieka, kakaa, alebo na desiatu detom do školy :-)

    Briošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    :-)

    Briošky (fotorecept) - obrázok 8
ohodnoť recept:
Hlasovalo 48 ľudí (4,8 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist