Foto: cesminaz
Voňavé briošky, upravené podla našej chuti ;-P
porcií
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
0,5 dl |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1,5 dl vlažná |
|
0,5 dl vlažné |
|
1 ks do cesta |
|
25 g |
|
1,5 KL |
|
1 ks na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Vyskúšala som uz niekolko receptov na briošky, ale ani jeden nebol celkom podla mojej chuti. Nakoniec po niekolkych pokusoch a upravach, som si recept upravila tak, ako si ho ja pamätam z detstva :-) Odvtedy robim len tieto. Pripravime si potrebne suroviny...
-
2
Do jednej misky dame muku, krystalovy cukor, vanilkovy cukor, sol a pomiesame cele lyzicou. Potom pridame vajecny žltok, olej, med, napučany kvasok (0,5 dl mlieko + 25 g drozdie + 1 kl cukor) a cca 1,5 dl vlaznej vody do ktorej sme dali 2pl čerstvej citronovej stavy. Vypracujeme polomäkke, az mäkke, dost lepkave cesto. Nasledne si do dlane dame trocha oleja, poťapkame cely vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekolkokrat dookola ponadhadzujeme/vybijeme :-) Ak cesto rychlo vpije olej, nalejte si este troska do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a lahke :-) Cesto nakoniec zakryjeme a nechame na teplom mieste cca 1 h nakysnut.
-
3
Nakysnute cesto vyklopime na pomúčenu dosku a pokrajame ho na 8 rovnakych casti. Kazdy kusok cesta este raz vymiesime do bochníčka.
-
4
S bochníčkami pracujeme hned dalej. Kazdy bochnik vyšúlame na dlzku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky :-) Briošky kladieme na plech s papierom trocha dalej od seba. Takto naukladane nechame 25-30 minut na teplejsom mieste podkysnut.
-
5
Ked briosky podkysli, ich natrieme vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dame do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 20 minut. Treba si ich sledovat, lebo kazda rura pecie trocha inak.
-
6
Briosky sa krasne upiekli :-) Ako kontrolu, ci sa podarili a cesto je ako ma byt, chytim jednu briosku a ked je lahučka, tak ste pracovali s cestom spravne :-)
-
7
Briosky su vyborne čerstve, ale nam lepsie chutia až o par hodin, lebo dobre vychladnute cesto dostane trocha inu konzistenciu a aj chut. Na druhy den su tiez vyborne. Samotne chutia velmi dobre, ale su fantasticke aj s maslom a džemom. Vyborne sa hodia na ranajky s poharom mlieka, kakaa, alebo na desiatu detom do školy :-)
-
8
:-)
A ako dlho nechat ten kvasok nakysnut? Dakujem.
Použila som hladkú múku BABIČKA špecialna na kysnuté cesto, tá múka potrebuje pri jej spracovaní o niečo viac pridať tekutín, tak som dala 2 PL jogurtu (ten pridávam do každého kysnutého cesta bez rozdielu) , aj 150ml mlieka, ináč všetko ako je v recepte.
Musím len skonštatovať, už iné cesto ani robiť nebudem, lebo je vynikajúce.
Vrele doporučujem, ešte som sa nestretla s tak vynikajúcou chuťou.
Dokonca keď to povedal moja polovička "vynikajúce" tak to je čo povedať. Lebo u nás sa musí opýtať "chutilo?" Stalo sa, že nevesta sa spýtala, "otec chutí ? " a viete čo bola odpoveď? "Áno Deniska, vieš, ja zjem všetko" nuž čo , je na výber:-)
Ďakujem za úžasný recept !!!!
Môj jediný problém, ten je s rúrou , aj keď robím čo môžem, aj s vychytávkami, nemám rovnomerne žiadny koláč upečený ako by som chcela, kraje koláča sú tmavé, stred pekne upečený.
Ďakujem Andrejke za spoluprácu s fotom.
Milá Jerica,briošky sa ti vydarili krasne :-) Aj ja som ich dnes znova piekla..Čo sa tyka toho mnozstva tekutiny,to ma 100% spolocné s rozdielom našich muk.Ja pouzivam a aj teraz som pouzila,hladku muku T480.A môzem ta ubezpecit,ze na tento typ muky je množstvo tekutin v recepte spravne.Keby som tam dala o 1dl viac mlieka či vody,tak môzem z cesta robit nokerle :-) Vies,nieje muka ako muka a vela zalezi aj na type-čisle.Cize ked niekto pouzije iny typ hladkej muky,musi pocitat s tym,ze je mozne,ze mnozstvo tekutin si bude musiet prisposobit.Vies mila @Jerica ,ja zato zvyknem pridavat v postupe fotku vypracovaneho cesta,aby ludia videli,ze ake ma cesto byt a potom ak treba,tak si mnozstvo tekutiny prisposobili,aby dostali konzistenciou také iste vysledné cesto :-) Podla mojich skuseností, sa nikdy na 100% nedá udat presne množstvo tekutiny,kedze kazda muka inak saje.A s touto skutočnostou musí pocítat kazdý kto pečie :-) Ale napokon si si poradila a briošky sa ti krasne vydarili.Som velmi rada,ze vam doma chutia a ze si spokojna :-) Dakujem pekne za tvoju odozvu aj s tvojou skusenostou.Pozdravujem! Este pridavam fotku mpjej múky..
Milý @Kecemis co sa tyka muky a tekutiny,to som uz rozobrala o koment vyssie u Jerici :-) Ja takéto malickosti uz beriem ako samozrejmosť :-) Velmi som sa potesila tvojej sprave.Je dobré pocut,ze vam vsetkym briošky chutili :-) Dakujem ti pekne za vyskusanie a za tvoju odozvu.Pozdravujem :-)
Pekne ďakujem za odozvu, vieš, nie som nováčik, ako som začala miesiť , cesto bolo tuhšie, neriešila som, priliala som presne deci mlieka, aj trochu oleja, hneď bolo cesto ako tvoje, pritom som očkom pozerala na to tvoje, hovorím si, "veď to má krasne hladké", potom som si prečítala na obale tej múky :
napísané ; odporúčanie pridať o niečo viac tekutiny , než sa dáva do bežnej múky, múka lepšie viaže vodu. Určite toto cesto z tvojho receptu budem robievam aj nielen briošky. Veľmi dobrá chuť :-)prajem ti pokojnú neskorú noc :-)
:-))))))) teraz som sa dobre zasmiala na tvojej poznámke!!! No vies,ja som "internacionálny" človek :-) Ja mam doma všeliake suroviny..madarské,rakuske,turecké..kedy aké potrebujem :-) A varím tiez miešane,no a rozhodla som sa o svoje "varenie" podelit práve tu na Vareche :-) Pozdravujem. @Jack dakujem si milá :-) urcite neolutujes.
Ved to je len dobre, máš z čoho vyberať to najlepšie. Aj zo surovín, aj z receptov rôznych kuchýň. Ja si rada zaslintám nad Tvojim varením.
Tak prajem,aby sa ti vydarili.To vybitie cesta som sa naucila od svojej mamy.Pouziva ho väcsinou pri vsetkych sladkych kysnutych cestach,ale ja to "aplikujem" len pri niektorych sladkych cestach :-) Do teraz ak sa mi dobre zda,pri troch a jedny z toho su briosky.Ako jednou rukou vybíjas to cesto,druhou rukou pritom tocis misku pomaly v smere hodinovych ruciciek.Nerob to pomaly,takym normalnym tempom :-) Tak bijes rovnomerne dookola a vidis,ze cesto sa ti pritom vybijani zacne pomaly akoby natahovat a dostane akoby maličke bublinky :-) Tymto v bijes vlastne "zo spodu" vzduch do cesta.Cesto je ovela jemnejsie a aj lahsie kysne :-) A pravdaze to zbadas aj na upecenej hotovej brioške :-) Prajem pekny den a dufam,ze das vediet.
*vlastne tu misku môzes tocit aj jednym smerom aj druhym,ako ti je lepsie a lahšie :-)
Len som sa chcela spýtať, či si náhodou niekedy neskúšala pripraviť si toto cesto večer a piecť briošky ráno?
Ďakujem za výborný recept.
Mas ich naozaj krasne vydarene mila @Kucharka ;-) Velmi sa tesim,ze vam chutili.Vyskusaj kludne aj mini vianocky,iste budu tiez skvele.Čo sa tyka tvojej otazky..nie,este som cesto nezarabala vecer.Zatial som vzdy robila len takto na čerstvo "ihned" ako je v recepte :-) Ale mozno by sa dalo,treba len skusit.Dakujem za tvoju odozvu aj s fotkou!
Mila @Babkamt som velmi rada,ze sa aj ty uz hlasis :-) Neviem,ale tvoje briosky nevyzeraju tak,ako by mali.Ani konzistencia cesta nieje taka ako by mala byt-nie su take nadychané :-( Nevydarili sa ti? Nenakyslo riadne cesto,alebo ti briosky nepodkysli na plechu??? Alebo bol iny problem? Nic ine k tomu nepises,tak neviem..asi si bola sklamaná :-( @Monty dakujem za pochvalu :-) Ja ich mam najradsej čisto len s maslom.Dufam,ze ked ich vyskusas,tak budes spokojna.
Som si vedomá, že tie moje sa s tvojimi nedajú rovnať. Pridala som ich napriek tomu, že som s nimi nebola spokojná. Len aby si vedela, že netáram do vetra. Začala som ich robiť až podvečer okolo piatej. Neviem, či preto, že som bola unavená, alebo bola chyba v droždí, no cesto mi nevykyslo k mojej spokojnosti. A pritom sa s kysnutým cestom kamarátim. Aj som ho nechala na plechu nakysnúť. O 21 hodine som ich vyberala z rúry. Ale to nevadí. Kúpim druhé droždie. Budem skladať reparát:-) Pekný zvyšok nedele.
Mila @Babkamt v ziadnom pripade som vyzor tvojich briosiek nemyslela ako urážku.Urcite vies,ze prvym a velmi dôležitym krokom/znakom pri kysnutom pečive je dobre/spravne nakysnute cesto :-) Ked hned na začiatku viditelne cesto nenakysne riadne tak ako má,je pravdepodobné ze ani výsledné pečivo nebude to "pravé".Velmi dôležite je aj to,aby viditelne tie briošky podkysli aj na plechu.Nemusia priliz podkysnut,len aby sa dalo vidiet,ze zväcsili onieco objem :-) Kto vie mila @Babkamt mozno to bola aj tvoja unava aj tie kvasnice dokopy :-) Velmi dufam,ze sa ti nabuduce vydaria.Pozdravujem :-)
Dakujem,ze si sa ozvala spät :-) Neviem sice ake mnozstvo si zamenila spaldovou,ale o špaldovej som sa naucila,ze ta vsaje viac vody.A saje ju postupne,čo ale zistis len ked to budes miesit trocha dlhsie :-) Cize ked vypracúvas to cesto,hore fotka c.2 -3tí obrazok pred naolejovaním..Cize ked ty si uz myslis ze "no,teraz ma to cesto spravnu konzistenciu" ..ako kontrolu mies/mačkaj medzi prstami to cesto este o 1minutku dlhsie a ak sa uz konzistencia cesta nezmeni,tak uz viac vody nepridaj.Ale ked ti cesto predsalen trochu ztuhne,tak dolievaj vodu,ale potrošky a stale ju dobre vmies do cesta nech totalne popije :-) A tak vlastne zbadas,kolko vody vlastne potrebujes :-) Nech sa ti na druhykrat vydaria k tvojej spokojnosti! Pekny den prajem :-)
Ale tiež uvažujem, ci som nemala zlé droždie alebo co (záruka je dobrá), lebo som zamiesila 14:20 a od tých čias nie a nie presvedčiť ho, aby kyslo, je 18:30 :-(
Posledný pokus bol pridať vody, múky a sušené droždie, ale aj toto sa ledva pohlo.
O chvíľu pôjdu do rúry, tak som zvedavá, ale mam obavy
Milá @Smejkad tak to je fakt na zamyslenie :-/ uz od 14,20 a doteraz ti nenakyslo??? Vravis,ze datum na drozdi bol dobry.A dala si tie kvasnice v mlieku napucat? Vybehli ti? Veru ja som uz bola tak volakedy s kysnutym cestom,ze mi kvasok nevybehol ,ale ja som aj tak s nim zamiesila cesto..no a tiez mi nechcelo kysnut.A datum bol tiez este dobry :-/ Alebo je mozne,ze si cesto nemala na dostatocne teplom mieste?Ja zvyknem kontrolovat aj misku,z bokov aj zo spodu ju chytim ci nieje studena.Inak ti cesto nenakysne.Taky cas treba trocha zohriat ruru,potom vypnut a cesto s miskou polozit do nej na jednu drevenu dosku.Pravdaze cesto treba zakryt hrubsou utierkou.Tam je rovnaka teplota a tam to nechas krasne nakysnut.Neviem mila @Smejkad co mam ine este povedat :-( ale ked cesto nenakyslo,to asi fakt nedopadne dobre s tymi brioskami.Nech uz to dopadne akokolvek,ozvi sa :-)
Zatiaľ som skúsila iba tie formičkové. Chuť by mohla byť OK, len mne tam preráža droždie a sú dosť hutné,aj keď na oko vybehli. Ten veniec s maslom a lekvárom myslím dopadne lepšie. A nabudúce si kvások spravím zvlášť, sľubujem :-)
Moja mila @Smejkad ..ze tie tvoje "muffiny" su z brioškoveho cesta,by som si hadam nikdy netipla ;-)) To uz je novy recept! :-) Nabuduce nechaj ten kvasok vybehnut,je to aj taka "kontrola" kvasnic :-) Dakujem ti,ze si sa ozvala.Pekny zvysok vikendu ti zelam! Milá @Jack mas ich naozaj pekné :-) Na prvykrat sa ti podarili vyborne,aj konzistenciu cesta mas zvnutra peknu.Ked si spokojná ty,tak som spokojná aj ja :-) Dakujem za odozvu s fotkou,pekny den zelam :-) @Daniela15 no vidíš, super!!! Tesim sa spolu s tebou ;-) Ich priprava je naozaj velmi jednoducha,nezaberie vela casu :-) Inak len tak pre info..Vyborne sa daju aj zmrazit.Ked uz dobre vychladli,po niekolkych hodinach,alebo aj na druhy den,ich das do vrecka do mrazaku.Pred konzumaciou niekolko hodin vyberies (z rána na večer/z večera na rano) aby sa samé v trolinku pootvorenom vrecku spustili.A mas ich ako čerstvé :-) Pekny den.
Milá @Frezia kazdy robí co môže,nemusia byt krásne.Je to tazko,najmä ked je clovek prinuteny vymyslat z inych-bezlepkovych múk :-) Mne je hlavné,ze si spokojna "ty" :-) Dakujem ti za spravu a prajem pekny den! @Kecemis ale ved ich máš velmi pekné!..ty si asi len velmi skromny :-) Som velmi rada,ze ti/vám briošky chutia.Krásny den prajem ;-)
Neviem ci si si všimol,ale asi nie,ze aj ked som Slovenka a pridávam recepty na slovenský portál,ja nezijem na Slovensku.Pouzivam také suroviny,ake su tu u nas na blízku dostupne a z nich si aj vyberam.Či uz maďarské,alebo Rakuske.Dokonca aj Turecké.Neviem o takej podmienke tu na @Varecha.sk ,ze sa recept môze pridat len so Slovenskymi surovinami/vyrobkami.Keby tu mali taku podmienku,tak tu maju vylučne len slovenské jedla.A tie zahranične rubriky si rovno môžu škrtnúť :-) kedže v zahraničnej kuchyni ako indicka,arabska,turecka atd..použivaju svoje vlastné,u nich dostupne suroviny a koreniny,no a s tymi aj varia.Napriklad,ked do jedneho indickeho jedla má ist "garam masala a cícerová muka" tak tam @Methi nemôže napísat "mletú rascu a hladku psenicnu" a to len preto,ze to nebolo vyprodukovane/vyrobene na Slovensku.To je nelogické.Ked chces pripravit "Sushi" tak tam nedáš kapra namiesto lososa..to uz potom nieje Sushi..Alebo kde je udané,ze si napriklad nemôžem spravit v Turecku "parené buchty"? Z ich múky a z ich surovín..Zaujimavé zmýšlanie a to najmä od takeho,ktory má sám v profile,ze žije v Stutgarde ..Neviem,možno sa mýlim,ale neverím,ze chodíš na nákupy na Slovensko.Dakujem za nahliadnutie a komentar :-)
@Katka :-) vystihla si to múdro.Dakujem.
Salinka zlatá,velmi si ma potešila ;-) Nemusia byt nádherné,nejdu na vystavu.Chybička krásy musí byť :-) Som rada,ze vam chutia.Dakujem za spravu a pozdravujem!
Som rada, že chutia :-) Dakujem za správu aj s fotkou.