Bretónsky slivkový Far fotorecept

janocka84 - fotkajanocka84, 4. apríla 2014
Bretónsky slivkový Far (fotorecept)
Foto: janocka84

Recept je nenáročný na prípravu a suroviny. Kto má rád bublaniny, určite si obľúbi aj tento recept, hoci to bublanina nie je. Cesto na Zobraziť celý popisRecept je nenáročný na prípravu a suroviny. Kto má rád bublaniny, určite si obľúbi aj tento recept, hoci to bublanina nie je. Cesto na povrchu koláča sa pekne pripečie a vo vnútri je akoby puding, aj keď hustejší, keďže obsahuje mlieko a múku. Bretónsko je síce prímorská oblasť, ale je hlavne poľnohospodárskou oblasťou Francúzska a to ovplyvňuje aj ich kuchyňu. Okrem mäsa je jedným z hlavných prvkov kuchyne mlieko, ktoré je aj hlavnou prísadou tohto receptu.

20
porcií
20 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
250 g
130 g
1 KL
1 l
2 PL (um)
300 g
1 ks
200 g




Postup

  1. 1

    Vajíčka, cukor a vanilkový cukor vymiešame vo väčšej nádobe do peny.

    Bretónsky slivkový Far (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko privedieme do varu a odstavíme nabok. Primiešame nakrájané maslo a soľ a miešame, kým sa maslo neroztopí. Potom pridáme rum, zamiešame a necháme vychladnúť.

    Bretónsky slivkový Far (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vychladnutí mlieko zmiešame s vyšľahanými vajíčkami.

    Bretónsky slivkový Far (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A primiešame múku. Cesto bude riedke, takmer tekuté - neľakajte sa, také má byť. Táto dávka je určená na veľký klasický hlboký pekáč, takže ak máte taký ten polovičný, stačí polovičná dávka. Pekáč si vymastíte, alebo použite silikónovú podložku, tak ako ja.

    Bretónsky slivkový Far (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vylejte na pekáč a rovnomerne naň rozložte sušené slivky. Dajte do rúry a pečte pri 180°C 80 minút. Koláč je hotový, keď má krásnu zlatohnedú farbu. Po vychladnutí nakrájajte a môžete papkať :D

    Bretónsky slivkový Far (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

dzejsik
aaaach, mala som to šťastie niekoľko ráz si ho dať ako dezert za obedom keď som bola 4 mesiace v Rennes v Bretónsku :) Tuším si ho z nostalgie upečiem, som zvedavá či bude chutiť rovnako ;)
afataga
teraz bol v letaku kauflandu, to si robila podla toho receptu? vyzera dobre
janocka84
@afataga presne :) kolacik som poznala už predtým, ale nemala som naň recept tak som bola rada že som naň natrafila. Aj keď je mierne upravený :)
eviana
@janocka84 , veľmi chválim, že si recept pridala, ja letáky väčšinou nečítam a bola by škoda, keby mi takýto chutne vyzerajúci dezert ušiel, vďaka zaň a 5*
dzejsik
Akurát pozerám originál recept čo som si odfotila v Mont St. Michel ... oni píšu: 250 g múky, 250 g cukru, 4 vajíčka, 1 malá lyžička oleja, štipka soli, 1 l mlieka, sušené slivky alebo hrozienka a piecť hodinu na 200°

Prípadne odkaz na tú moju foto, ale je to vo FJ:





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia