Bravčový bôčik (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Bravčový bôčik pečený je nádhera no niekto ho nemôže je dosť kaloricky. Tak ho občas robím aj pre druhu nežnejšiu polku rodiny trochu netradične.

6-8
porcií
30 minút
príprava
180-240 minút
na 130-150 °C

Postup

  1. Bravčový bôčik si vykostím a zrežem kožu preč ( nevyhodím použijem napr. na kapustu). Bôčik prstami poriadne nasolím všetky strany. Dám do misy mastnou častou dolu. Cesnak hlávku nakrájam na kolieska asi štyri a rozmrvím na mäso. Ďalej pridám vetvičky rozmarínu a nakoniec posypem čerstvo zomletím korením (4 druhy korenia). Prikryjem misu a dám do chladu na 48 hodín aj viac.
  2. Misu s bôčikom vytiahnem s chladničky. Bôčik dám na bok z misy tu umyjem od soli a spodnú časť bôčika opláchnem od veľkej vrstvy soli. Naspäť ho vložím do misy. Nakrájam si zelenú papriku.
  3. Papriku podávam okolo mäsa a pridám aj nejaký čípoš nech to ma aj grady. Paprika dodá celej omáčke dobrú vôňu a príchuť.
  4. Keď to mám takto pripravené zoberiem si paradajkovú šťavu 100%.
  5. Všetko to zalejem paradajkovou šťavou až po vrch mäsa. Horčicu rozmiešam asi 1dcl vody a prilejem k do misy. Vrch misy zavriem a dám do vyhriatej rúry piecť na 3 - 4 hodiny pomaly piecť na 130°C - 150°C podla typu rúry.
  6. Zatiaľ si urobím prílohu. Fazuľu som si opláchol v sitku a večer pred varením som ju zamočil vo vode a nechal do druhého dňa.
  7. Fazuľu varím v hrnci prvú bez soli až do mäkka až potom pridám zemiaky a osolím. Keď mám všetko uvarené vodu zlejem z hrnca preč a dám na to plátky masla.Všetko to riadne popučím a premiešam. Hustotu kaše si zvolíme akú máme radi ak je moc hustá tak prilejem trochu vody znej ktorú som zlial do inej nádoby. Môžeme do nej pridať nakrájanú petržlenovú vňať.
  8. A tu je už hotová kaša.
  9. Teraz sa venujem opäť bôčiku asi po troch hodinách ho pozriem aký je ak je už mäkký tak ho otočím a nechám tu časť kde bola koža pripiecť v rúre na 220°C na 30 minút bez vrchnáku. Robím to v tej mise a šťave. Po toľkom pečení sa bôčik zbehol, že vrch mäsa je nad omáčkou. Tak a môžeme servírovať. Mäso je tak mäkké že aj pri krájaní sa rozpadá. Takto upravený bôčik nie je na toľko mastný. Ta paradajková šťava to zmierni a má vynikajúcu chuť. Na tanier dáme mäso kašu nejakú oblohu polejeme omáčkou a už len dobrú chuť zaželať. Ešte jeden záber ako sa mäso úplne rozpadá.
  10. Zo zvyšnej omáčky z mäsa, kosti a kože z neho som uvaril kapustovú polievku. Pridal so kapustu hríby sušene a slivky aj z nálevom, ktoré zvýšili dva zemiaky plus voda s fazule a zemiakov. Tak som využil všetko. A zaber kapusty. Budem rád ak som Vás inšpiroval na netradičný bôčik. A foto na záver kapusty.