Bravčové pečené po pekársky - Rôti de porc boulangére

zemo - fotkazemo, 2. decembra 2009
Bravčové pečené po pekársky  - Rôti de porc boulangére
Foto: zemo

Tentoraz francúzsky recept na výbornú baštu, v ktorej sa do seba zaľúbia zemiaky a pečené mäsko.

8
porcií
45 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
2 kg
trikrát medzi prsty
2 ks
2 strúčiky
1 PL
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca s jedným litrom osolenej a okorenenej vody dáme mäso. Keď voda začne na šporáku vrieť, stíšime plameň a na veľmi miernom ohni necháme zakryté mäso variť len tak bubli - bubli pol hodinu.

  2. 2

    Medzitým vytrieme zapekaciu misku roztlačeným cesnakom. Do misky vložíme v troch vrstvách natenko nakrájané ošúpané zemiaky. Na každú vrstvu poukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu a posypeme zmesou rozdrveného bobkového listu a sušeného tymianu (vždy zeberieme medzi prsty) a pridáme do tejto zmesi aj na špičku noža strúhaného muškátového orieška. Na zemiaky pridáme aj trochu roztlačeného cesnaku.

  3. 3

    Zemiaky zalejeme vodou, v ktorej sme varili mäsko. Ak nie sú zemiaky celkom zaliate, pridáme ešte vriacu vodu. Zemiakom nesmú z vody trčať ani nosy. Potom na záver pridáme masť, ktorá sa vo vode roztopí.

  4. 4

    Zapekaciu misku vložíme do dopredu vyhriatej rúry na 180 až 190 stupňov. Asi po 15 minútach, keď voda v zapekacej mise začne vrieť, položíme na vrstvu zemiakov už čiastočne predvarené bravčové mäso. Dáme ďalej piecť.

  5. 5

    Mäso počas prípravy viackrát obraciame, aby malo zo všetkých strán zlatú farbu. Pečieme asi 45 minút až hodinu alebo dovtedy, kým zemiaky nevsiaknu všetku tekutinu. P.S. Ak sa vám zdá veľa surovín pre málo úst, použite učebné osnovy základnej školy pre matematiku. Časť delenie.

Diskusia k receptu

nyja
Ou, ou... to vyzerá chutne :)) Nehodili by sa aj dáke provensálske byliny alebo aspoň ždibec tymiánu? Tento recept je kandidátom na skoré odskúšanie, mňam :))
zemo
Oj, čo to tam je v tom zelenom hore naľavo v štvrtom riadku že vraj trikrát medzi prsty? Nenie to akože tymian? Asi to poznáte s dlhým ý.
No ten malý slovenčinový dráb, ktorého mám nainštalovaného v počítača od čias vEĽKÉHO bRATA Slobodníka a včuľ mi tam niečo pribudlo aj od jeho recyklovaného bratríčka Maďaričovčiča, ma cez klávesnicu udiera pranierom, ak niečo nenapíšem, čo páni veľkomožný skrzevá jazyk považujú za sväté. A tymian je podľa nich s krátkym y. Takže mea culpa, mea maxima culpa. :O)
P.S. A najlpešie sú vetvičky, dajú sa po celú zimu pestovať hoci v kochlíku...áááááúúúúúúú...ponížene prosím, Vaša Osvietenosť, pán Maďarič, do rúk nie, tie mi treba, do hlavy ma mláťte, tá je zbytočná... teda včrepníku na balkóne alebo ako ja na záhradke. Alebo aj v byte. Len nemá rastlinka rada veľmi suchý vzduch, aj keď píšu o nej, že je suchomilná.
prezyvka
PRECO NICITE SLOVENCINU NESPISOVNYMI VYRAZMI BASTA MASKO ZAPIJAME BIELIM VINOM ATD MA BYT PODAVAME BIELE VINO NEMATE TAM SLOVENCINARA
forneta
boze moj wed to e edno jak pise, ked niesi spokojny trak sem nelez
jarco
Super recept. Asi "wazne francuzska kuchyna", keď @forneta neprotestuje :-)

@prezyvka - ak píšem verzálom bez diakritiky a navyše si nedávam pozor i a y (BIELIM VINOM...), o interpunkcii ani nehovoriac, tak predtým ako volám slovenčinára na ostatných, najskôr vyhľadám jeho pomoc ja.
zemo
No teda, bratia a sestry, čo sa to deje na tom Slovensku? Prezyvkou zakomplexnovanou si budeme kaziť život, kašlite na neho!
cica2
tento receptík si ukladám do svojej kk:) máme radi takéto dobroty, supér to vyzerá a budúci víkend to istí, vďaka za dobrý tip...a pobavila som sa ako dokážete aj s humorom recepty písať:))
pacik
Pri hľadaní iného receptu som našla tento a veruže si ho uložím, aj vyskúšam :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha