Bravčové líčka

moncika4882 - fotkamoncika4882, 24. októbra 2010

Tento recept som zdedila od mojho svokra,ktorý žije vo Francii,v Paríži a je to naozajstná chutovka.

4-6
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
7 dcl
1 ks
4 ks
4-5 ks
4 ks
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Bravčové líčka,alebo možme použiť aj bravčovu panenku,zalejeme červeným vínom,pridáme nakrájanu cibuľu,bobkový list,nové a čierne korenie,nakrájanu mrkvu a cesnak.Takto neháme odležať v chladničke 24h.

  2. 2

    Po odležaní,šťavu scedíme od zeleniny do misky.Na rozpálenom ohni,prudko opečieme líčka z obidvoch strán a pridáme marinádu v ktorej líčka 24h odpočívali.Zakryjeme pokrievkou a pomali dusíme.

  3. 3

    Ked su líčka mekkulinké,odkryjeme pokrievku a nehame vypek trochu odpariť,toto jedlo sa podáva so zelerovým pyré.Dobru chuť

Diskusia k receptu

sracz
Najlepšie mäsko, z líc hlavy bravčovej! Bars fajne, prudko jedlé! Pravá gurmánska delikatesa. Inak líčka sú chutné aj z ostatných jatočných zvierat, vrátane králikov! Moncika4882, ďakujem za nádherný receptík a hodenú udičku k fajnej lahúdke. Pozdravujem aj svokra a ak má ďalšie special recepisy, neváhaj a uverejni ich! Varecha sa na ne teší!
gittka
sú to také malé kúsky mäsa na bravčovej hlave a ja to velká delikatesa.len neviem či sa to na slovensku predáva samostatne.ja to poznám z domácich zabíjačiek.@sracz ,ty si ma predbehol!!!
sovka62
Fajnšmekeri na zabíjačke vyjedajú líčka, len čo sa hlava prasaťa vytiahne z kotla. A to sú prosím len uvarené vo vode, dokonca bez soli. A týmito podľa tvojho receptu by sa asi rovno zadrhli.
tatranka
Vôbec som sa s touto vlastne gurmánskou špecialitou za celý svoj, už celkom dlhý život,nestretla.No rada by som skúsila.
moncika4882
som rada že sa Vám ľúbi recept na bravčové líčka. Viem že je to úzky profil, treba sa dohodnúť s mäsiarom aby Vám ich zmrazil odkladal.
janger
Ja som jedla len telacie licka. Boli chutne, makkucke, ale dost mastne...Bravcove som este nejedla.
sracz
Janger!? Teľacie líčka a mastné?! To snáď nie! Jedine, že sa kuchár "ulial šmaľcom" (dal veľa masti) pri ich pečení, či varení! Ale súhlasím, že sú lahôdkou!
evanaaa
Tiež to počujem ale druhý krát, už tu akési bravč. líčka boli, ale nemám známeho mäsiara a myslím si, že oni si ich sami odkladajú pre seba a svojich známych. Neviem, prečo by sa nemohli predávať, a ak, iste by boli drahé ( ako br. panenka). Skúsim sa u mäsiara len tak spýtať na ne, čo mi povie. Ale panenku mám, možno by to šlo z nej.
evanaaa
A ešte - tá zelenina ( mrkva,)sa nepoužije, alebo čo sa s ňou robí po zliatí šťavy?
moncika4882
ahoj evanaaa, mrkva, cibula aj s korením sa po napácovaní vyhodia, použiješ len šťavu na zaliatie. dohodni sa zo svojim mäsiarom, lička ti určite odloží. stojí to za to!
marienka44
@moncika4882 ,vari sa to bez soli? Nie je v recepte spomenuta. Mam zamrazenu panenku bravcovu. To maso sa opeka vcelku? Dakujem za vysvetlenie.
matased
keď sme zabíjavali, aj u nás to bola priam " delikatesa", teraz sa k tomu veru dostanem ťažšie, škoda, ale skúsim toho masiara : )
evanaaa
Práve som zistila, že v Kauflande budú od štvrtka predávať bravčové hlavy, to znamená, že tam b udú aj líčka. Len neviem, čo s ostatnými časťami, ale manžel mi práve vraví, keď bol malý, otec kúpil hlavu, mama uvarila a potom ju všetci oberali. Ja by som líčka vyrezala na tento recept a zvyšok upravila varením a upečením.
evanaaa
V letáku je aj receptna marinovanie hlavy a následná úprava pečením.
moncika4882
marienka44 soľ zapracuješ do mäsa pred pácovaním a panenku nakrájaš na krúžky.
moncika4882
Janger,ale my tu nehovoríme o telacích líčkach ale o bravčových!!:-D :-D :-D
sjuz
bravčové aj teľacie bežne dostať v Metre:), treba sa opýtať, kedy ich vozia - myslím, že štvrtky a nedele.
dadmara0807
robím v mäsiarstve rok a jeden pán ich vždy všetky bral ale teraz má smolu mám líčka mám recept takže šup šup variť a ujo sa bude musieť deliť o líčka :)
majlus
Ďakujem za recept.... základ som použil od Vás a mierne som ho do upravila...


1x haji
jatibiko
No Monča, už varím roky a len samé lakotinky ale takýto simply recipe, rýchly a nenáročný ma prinútil aj k registrácii, úžasná špecialika, len som si dovolil paštrnákové pyré, ale inak svokor by mohol pustiť viac peria
evanaaa
A nakoniec - bravčové líčka mali minulý týždeň v Lídli, ale predvarené, kúpila som a budem ich robiť na zelenine, ako som ich už raz robila, ale aj na šampiňónoch. Takže sa už pomaly objavujú v predaji....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia