Bravčová panenka
Bravčová panenka

Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke fotorecept

mosura - fotkamosura, 17. mája 2020
Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept)
Foto: mosura

S týmto receptom za mnou prišiel môj muž, že raz niečo také varil jeho kamarát a prevažovala tam chuť horčice, či by som to tak niekedy neskúsila. Odvtedy musíme mať toto jedlo aspoň raz týždenne, ak nie s panenkou, kľudne sa dajú použiť aj kuracie prsia, ale predsalen tie sladšie chute idú k bravčovému skvelo. Recept je mega jednoduchý a nenáročný aj na ingrediencie, raz dva je všetko v hlbokej panvici a ako my hovoríme, "už sa to len duská".

4
porcie
20 minút
príprava
60-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
50 g
3 PL
3 ČL
1 ks
 (alebo tymian)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nachystáme si všetko potrebné.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Panenku umyjeme, osušíme a nakrájame na medailónky cca 2 cm hrubé.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každý kúsok osolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou a estragónom (alebo tymianom). Mäsko NEklepeme, aby zostalo pekne šťavnaté a aby nám susedia nezávideli, že vo štvrtok o piatej poobede robíme šnicle.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozpustíme si maslo v hlbokej panvici, môžeme pridať aj trochu oleja, aby sa maslo rýchlo neprepálilo.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď maslo pení a panvica je poriadne rozžeravená, postupne sprudka osmažíme kúsky panenky, z každej strany asi 2 minúty, aby bolo mäsko pekne do hneda.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Osmažené mäsko povyberáme z panvice von, ja si ho ukladám do pokrievky.

  7. 7

    Stíšime plameň, do výpeku pridáme horčicu, med a smotanu, premiešame a privedieme do varu.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso poukladáme naspäť do omáčky.

  9. 9

    Na miernom plameni necháme dusiť kľudne aj 1,5-2 hodiny, podľa toho, ako veľmi chcete mať panenku krehkú.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď je mäso mäkké presne podľa vašich predstáv, opäť ho povyberáme z panvice, aby sme mohli zahustiť omáčku. Ja zahusťujem strúhankou, je to super rýchle, nerobia sa z nej hrudky v omáčke a ešte ju aj jemne dochutí. Na toto množstvo omáčky postačia 2 polievkové lyžice strúhanky. Nasypeme, poriadne premiešame, privedieme do varu.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vrátime medailóniky do omáčky, necháme postáť už bez plameňa 10 minút a môžeme sa napchávať.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené, Varené, Wok

Diskusia k receptu

zolik
Musim sa priznat, ze nechapem tento recept. Ved tie medailoniky nakrajane na 2cm su po opeceni na panvici uz hotove.
evanaaa
Ja som tiež myslela, že je to asi preklep....dusiť panenku takú dobu? Veď je to jemné mäsko a po opečení by stačilo v tej omáčke len trochu prehriať. Tá je tiež asi už hotová. Ani pliecko toľko nedusím......
1x zolik
mosura
Niekedy to skúste, dvojcentimetrové kúsky panenky sú po prudkom opečení ako z gumy, žuvačkové. Po hodine a pol, ak je bravčové mäso prudkým opečením stiahnuté na povrchu, všetko dobré vnútri zostane a mäsko sa rozplýva na jazyku, a taktiež majú všetky chute čas ho poriadne prestúpiť. Ani raz mi nikto nepovedal, že by to bolo hnusné, práve naopak. Každopádne, aj v recepte píšem, duste si ho tak dlho, ako vyhovuje vašim chutiam, ak máte radi žuvačku, stačí 5 minút.
pivonka
No, 2 hod. sme už skritizovali, (veď toľko tú panenku dusiť nemusíme), pozrime si pozitíva. Tá omáčka sa mi páči a skúsim aj zahustenie strúhankou. Recept zakladám.
babidka
Ja som trosku recept upravila, pretoze sa mi zdalo nerozumne dusit hodiny bravcovu panenku. Maso som opiekla na dobre rozpalenej panvici bez masla asi po 1,5 minute z kazdej strany ,maslo som pridala az potom, ked som vybrala maso.Maso sa zatiahlo, ostalo makka a stavnate.Na panvicu som dala maslo,urobila som omacku ktoru som trochu zredukovala a maso som pridala uz iba na chvilu, aby sa prehrialo.Cele varenie trvalo asi tak 15 minut. Bolo to vyborne,maso bolo stavnate a krehke, zuvacka to teda nebola. Nabuduce dam medu iba polovicu, mne sa to zdalo prisladke. Je to vsak vec chuti, niekto ma rad sladke omacky.Chuti to aj s cestovinami, ryzou, varenymi zemiakmi alebo tarhonou.
1x zmmm
zzzuzzzu
dnes urobeny obedik a musim pochvalit, velmi sme si pochutili :)