Foto: afataga
Náš dnešný obed.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
340 g |
|
2 KL |
|
|
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
2 hrste menšie |
|
podľa chuti |
|
1 KL |
|
štipka |
|
štipka |
|
1 KL |
|
150 ml |
|
2 KL |
|
štipka |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Panenku som odblanila a narezala do špirály na plát, ten som trošku potrela olejom a okorenila. Nechala som na linke cca 40 min.
-
2
Sušené huby som v rukách pomrvila, zaliala trochou vody a varila 15 min. Použila som suchohríby a lievik trubkovitý. Nechala som vyvariť všetku vodu, pridala soľ, tymian, rascu a chilli, premiešala, odstavila a pridala kúsok masla. Plnku som dala von ochladiť.
-
3
Dala som vyhriať rúru na 180 °C. Plát panenky osolila z oboch strán a potrela hubovou plnkou, zavinula a zviazala špagátom. Na panvicu som dala trochu masti a panenku som opekala z každej strany dokopy asi 5 min. Časť plnky sa mi vybrala pozrieť do panvice.
-
4
Panenku som preložila do jenskej misy a dala do rúry na 15 min. Dala som variť aj zemiaky. Do panvice som naliala víno, pozor prská a dymí, nechala trochu zredukovať, pridala som brusnicový rôsol a chilli. Chilli ozaj len štipku, aby som zachovala hubovú chuť.
-
5
Po vyredukovaní všetkého vína som odstavila a pridala kúsok masla. Uznávam, že tá redukcia mi nevyšla podľa mojej predstavy, lebo tam boli zvyšky húb, čize mala hrčky a zhustla viac, ako som chcela, dalo sa ešte nariediť vínom, ale už nebolo kedy :-), ale chuťovo bola výborná.
Príloha: pučené zemiaky s maslom, vňaťou a opraženou cibuľou.
Čo si "rozhádaná" s podnájomníkmi, keď žiadne fotečky z exteriéru?
@katka to si aj treba vediet zariadit asi akoze ja varim a ty upratujes :-)
@katka 78 a @terinka55 , mate pravdu, zabudla som, tak dodatocne specialne pre vas dve: datel, co sa chodi krmit na loj, ale neviem, ako sa vola, ak niekto vie, budem rada
...ďateľ veľký...:-)
www.mladyvedec.sk/archiv/archiv-14-cisla/337-operence-oko...
//www.google.sk/search?q=ďateľ+veľký&rlz=1C1CHNG_csSK325&espv=2&biw=1268&bih=626&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNh6Ty0_nRAhUBEJoKHXr0DPYQ
Loj vo Vašej záhradke chutí ďatľovi veľkému:
sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Eate%C4%BE_ve%C4%BEk%C3%BD...
veruže sa teším, krásavec to je preveľký, ďakujem pekne :-)
@haji asi aj ten nas ma frajerku, je mensia a nema cervene brusko, je to tak spravne? Inak tohto tu vidime prvu zimu, na jesen sa nam tu pasli daltle zelene aj 4 ks naraz - vid foto
@stanci11 aka bola vecera?
haha ja som to ledva vtlacila
Jsi mě dostala, milá Afi, bo já těm našim vidím ze země do 4. patra tak akorát siluetu a velikost. haha Když jsem trochu pohrabala na netu, našla jsem tento text: www.bluenet.cz/blogs/oprirode/prispevek/32-Strakapoud-...
kde se rozdíl mezi pohlavím nachází na hlavě a ne na podvozku, ten by měli mít oba stejný, tedy z části červený. Jen když nevisí dolů hlavou, bříško pořádně nevidíš, peříčka má uskládané. Takže je to pořádná dáma, zachovává si dekórum!
Žluna zelená - tedy tvůj zelený datel, se také pozná podle hlavy, holka má černou čárku kolem oka, kluk červenou: prima-receptar.cz/zluna-zelena/...
Ty tvoji dva /staří/ se nejspíš někde toulají. Mladé už neuvidíš, půjdou si hledat své místo.
Docela ti závidím to pestrobarevné ptactvo, je to nádherná podívaná. Hned bych se u vás zabydlela také. Jenže mně by lojová gula nestačila.
dakujem za linky, ten zeleny ma u nas na ruziach ustlane, tu je mravenisko kazdeho pol metra :-), ale take podzemne, tak preto sa im tu tak pozdava, budem rada, ak sa tu niekde zabyvaju a zostanu tu a teba by som ponukla niecim lepsim, tak sa stav, ked budes mat cestu, ten loj uz aj tak bude zozraty :-)
až nato, že je v strede úplne surová
Pokud maso nebylo koupene u pokoutneho reznika nekde u silnice, tedy nekontrolovane, coz v pripade Afataga mi pripada nevpravdepodobne, nevidim problem, proc ne?
Tusim, ze staci , aby maso panenky (v jejim centru) dosahlo teploty 65°C behem alespon jedne minuty.
@dormella u nas pri ceste dostanes akurat tak na jesen kupit huby od tmavsich spoluobcanov :-) a tusim aj to je zakazane
to je skoro jedno, kde je kúpené, veterinár množstvo chorôb, baktérií či parazitov nemá šancu odhaliť. Mäso, ktorého v jadre je teplota 65°C stratí surovú farbu.
to si pis :-), dakujem