Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta

eviana - fotkaeviana, 14. novembra 2013
Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta
Foto: eviana

Dnes som prvý krát brala tovar z neďalekej farmy. Už v robote mi nedalo a musela som ochutnať jogurt a bol tak skvelý, že som dumala kam všade by som mohla od nich produkty použiť... a v hlave mi skrsla myšlienka na tieto buchty. No musím priznať, že nie vždy všetko, čo mi napadne skončí tak, ako som si predstavovala... ale pri týchto buchtách výsledok predčil moje očakávania... sú božské (a kto ma pozná vie, že ja fakt nemám v genóme samochválu :))) Veď skúste :)

20
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1/2 l
30 g
1 ČL
150 ml
1 ks
250 ml
tvarohová náplň:
150 g
1-2 PL
1 ks
1 PL
poleva na sladko:
200 ml
1 PL
2 PL
poleva na slano:
3 PL
1 ks
podľa chuti
1/4 ČL
Posypka:
Slaná náplň:
1 hrsť
2 PL
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...skvelé čerstvé suroviny z neďalekej farmy... mlieko, tvaroh, biely jogurt... v priebehu pracovného procesu som pridala aj ďalšie - kyslú smotanu aj šľahačkovú smotanu :)

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si dáme nakysnúť kvasnice - ja to robím tak, že do šálky si dám kvasnice, lyžičku kryštálového cukru a zalejem vlažným mliekom tak, aby kvasnice boli ponorené. Necháme na teplom mieste cca 10 minút nakysnúť.

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 2
  3. 3

    ...potom si do misy dáme múku, biely jogurt, vajce, kvasnice a soľ, zalejeme mliekom

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 3
  4. 4

    ...a vypracujeme na hladké cesto. Ja rada cesto cítim, preto to robím rukami... tak som sa to kedysi dávno naučila a inak jednoducho neviem a nemôžem :)

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 4
  5. 5

    ...hotové vymiesené cesto posypeme múkou (ja vždy robím aj krížik - tiež naučené od maminky), zakryjeme čistou utierkou na riad a dáme na teplé miesto nakysnúť. Ja som ho nechala pri sporáku na linke. Asi 45 min som si ho nevšímala

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 5
  6. 6

    ...až mi vyplnilo takmer celú misu

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 6
  7. 7

    cesto si dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti (prípadne na toľko častí, koľko druhov pečiva chceme robiť)

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 7
  8. 8

    ...plech si poriadne vymastíme maslom alebo masťou

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 8
  9. 9

    ...prvú časť cesta vyvaľkáme, rozkrájame na štvorčeky, lyžičkou nanesieme džem (u mňa náš najobľúbenejší marhuľkový)

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 9
  10. 10

    ...potom chytíme všetky štyri rohy a "zcapkáme" ich dohromady, tak aby nezostala žiadna škára, cez ktorú by mohol vytiecť džem. Ukladáme zcapkaným smerom dolu na vymastený plech.

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 10
  11. 11

    Druhú časť cesta použijeme na tvarohové buchty...na tvaroh ja moc šikovná nie som, nikdy netrafím tú pravú hustotu, aj teraz bol roztekavý, tak som po jednom rýchlo balila buchty, namiesto sušených hrozienok sme mali posledné čerstvé hrozno z tohoročnej hroznovej úrody. Opäť zabalíme podobne ako pri džeme, resp. ako sa nám podarí tak, aby plnka zostala vo vnútri a zlepencom dolu dáme na vymastený plech.

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 11
  12. 12

    Keď už máme naukladané všetky buchty a aj rúra sa nám už rozpaľuje, spravíme si zálievku. Do šľahačkovej smotany vmiešame orechy, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru.

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 12
  13. 13

    ...týmto voňavým nálevom zalejeme rovnomerne všetky buchty tak, aby boli poliate aj zvrchu.

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 13
  14. 14

    ...posypeme orechmi a dáme piecť do rozpálenej rúry. Pečieme cca 25 minút.

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 14
  15. 15

    ...takto vyzerajú upečené... sú naozaj skvelé, nadýchané - niečo medzi pečenými a parenými buchtami... a neskutočne voňajú po orechoch a citrónovej kôre.

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 15
  16. 16

    ...ďalšie si spravíme slané oškvarkovo-smotanové roládky. Najprv si pripravíme náplň - zomleté oškvarky zmiešame so smotanou. Ak sú oškvarky málo slané dosolíme náplň.

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 16
  17. 17

    ...opäť cesto rozvaľkáme, rozkrájame na štvorčeky (ja to robím radielkom), na každý dáme oškvarkovo-smotanovú náplň

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 17
  18. 18

    ...zrolujeme do roládiek, naukladáme na vymastený plech.

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 18
  19. 19

    ...pripravíme si "zálievku" na slané pečivko: smotanu, žĺtok, soľ a mleté čierne korenie vymiešame na hladkú žltú hmotu

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 19
  20. 20

    ...potreieme ňou roládky, posypeme čím radi posýpame - u nás dnes slnečnica a údený oštiepok a dáme piecť do rozpálenej rúry

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 20
  21. 21

    ...a takto vyzerajú upečené... no uznávam, na výstavu by som to neposlala, ale zato za ich chuť aj ruku do ohňa dám :)

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 21
  22. 22

    ...cesto je ľahunké, pórovité... ideálne k vínku alebo aj ako pečivo k polievke na kyslo, u nás ich máme najradšej k fazuľovej či šošovicovej :)

    Božské buchty a oškvarkové roládky z jedného cesta - obrázok 22
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Slané chuťovky, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
s kysnutým cestom som pracovala od začiatku môjho manželstva, najprv som piekla v remoske, z čoho vznikli síce na pohľad prekrásne , ale zároveň tvrdé ako skala, rožteky. čo som ja vedela, že cesto má kysnúť ? až tie posledné čo sa piekli, boli mäkké. ale ešte veľa vody pretieklo v našom potoku, kým som sa naučila cestovymiesiť, prekladať, spracovať na rôzne druhy pečiva. už viac rokov do cesta nedávam vajce, ale jogurt a verte lebo nie, je tam zbytočné. skúsená kuchárka ma naučila ,že do kys. cesta okrem droždia mám pridať aj pol prášku do pečiva a za lyžicu masti. tu na vareche som sa naučila, že cesto mám len zamiešať a nechať pokysnúť, až potom sa pustiť do miesenia až kým sa na ňom nespravia pluzgieriky, pri vypracovávaní cesta sa tak nenarobím /maminka ma učila, že cesto treba miesiť aspoň 20 min. čo bola riadna drina. vždy som robila cesto, ktoré sa dalo použiť na sladko i na slano a aj keď v ňom bolo trochu cukru /okrem kváskového /, vôbec to nevadilo. ako pribúdal vek, snažila som sa prácu uľahčovať a miesto buchiet som robila menšie záviny plnené sl. lekvárom, tvarohom, kakaovým cukrom, škoric. cukrom bohato pokv. čaj. maslom a tie najoblúbenejšie na slano : v šupe uvarené a na jemno nastr. zemiaky, bryndza, pokropené rozpust. ochutenými škvarkami. Na všetky spoločenské akcie som vždy priniesla kys. koláče sladké i slané, škv. pagáčiky i pampúšiky, fánky, podľa toho v akom období sa akcia konala. boli to časy keď ma pečenie bavilo, nerobilo mi problém napiecť čokoľvek - len nie torty alebo koláče s plnkou, tie naši chlapci nemali radi. ale verte, kysnuté vždy zmizli a len sa tak za nimi zaprášilo. no najlepšie bol vždy ohodnotený veľký okrúhly peceň chleba a keby nič iné nebolo, bol to sviatok, keď som nakrájala domáci chlebík zabalený v ľan. utierke a každý len čakal na tú dobrotu. dnes už málo pečiem, ale chýba mi to láskanie s cestom, keď je hladké ako detská riťka ako sa vraví a keď v rúre rastie, odfukuje, nadúva sa a z rúry sa šíri čarovná vôňa, ktorej sa nič na svete nevyrovná, žiadny drahý parfém, slovom nič, jednoducho zaplní celý byt a širi sa aj popod dvere susedov.A zálievka na buchty ?Musí to byť dobrota a veru sa nezdržím a keď bude aj kuchyňa prerobená, vyskúšam niečo nové ale určite vynikajúce, už sa teším. receptík je už v mojej KK a počká si na vyskúšanie.prepáčte mi, že som sa tak rozpísala a pospomínala na tie krásne časy pri pečení kysnutých koláčov.
Ale si sa vyšantila! Verím, že všetko bolo skvelé, výborné suroviny, šikovná kuchárka, ako inak to mohlo dopadnúť?
Pridám radu odkukanú z Varechy (už po niekoľký raz, ale takto sa o nej dozvie viac ľudí). Do tvarohu primiešaj lyžicu - dve vanilkového pudingu Olé bez varenia. Najprv radšej len jednu, aby si ho nemala príliš hustý, pridaj podľa potreby. Krásne zhustne a bude držať, nič nevytečie, ani sa nevpečie do cesta.
1x zdezda
moj ty boze, tie buchty su nadherne !
dnes asi nestiham, ale zajtra budu na veceru :-)