2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane fotorecept

mojack - fotkamojack, 29. októbra 2012
2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept)
Foto: mojack

Z jedného cesta 2 spôsoby. Špirálky a osie hniedo pečené v kyslej smotane.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
7 dcl vlažné
7 PL
2 čj
1 ks čerstvé
Na posypanie:
cca 250 g alebo maslo
4 ks
400 ml




Postup

  1. 1

    Najskôr- Špirálky

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto necháme vykysnúť. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozrežeme na 3 pláty,

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktoré posypem mletými orechami, vanilkou a škoricou.Pokvapkáme rozpusteným maslom.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypané pásy cesta porozrezujem ako je na obrázku.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jednotlivé obdĺžniky postáčam do špirálky a pri ukladaní ich trochu " pogúľam " na plechu s rozpusteným maslom.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechám nakysnúť.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravím si 2 vajíčka a 200 ml kyslú smotanu. Spolu zamiešam a

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vylejem na vykysnuté špirálky.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečiem , pocukrujem

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a špirálky plnené orechami a škoricou sa krásne oddeľujú a chutia výborne.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Netradične osie hniezda ...s vanilkovým krémom. A pokračujeme s druhou polovicou cesta,

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ktorú rozvaľkáme a potrieme rozpusteným maslom.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    posypeme orechami, vanilkou, škoricou

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a použila som aj nastrúhanu čokoládu.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Cesto stočnené do rolády

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    som nakrájala

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    a poukladala do maslom vymasteného plechu.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    2 vajíčka a 200 ml kyslú smotanu rozmiešam

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    a vylejem na vykysnuté cesto.

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Upečiem , trochu zle foto :-((

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    a takéto osie hniezdo s vanilkovým krémom je pochúťka nie len pre deti...

    2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane (fotorecept) - obrázok 22

Diskusia k receptu

janger
Tak toto musi byt dobrotka! A vanilkovy krem ako robis? Nieco take, ako na dukatove buchticky?
afataga
fiha, zaujimave pecenie, moze byt dobre, nabuduce vyskusam ked budem piect kysnute
sovka62
No ale takôto dačo, človek sa učí do smrti (a nakoniec aj tak zomrie sprostý, haha). Toto iste vyskúšam a zakrátko, kysnuté pekávam aj dva razy do týždňa. Ďakujem.
valeri
Nevyzerá to zle a je toho ako pre školskú jedáleň :-))
babav
Zaujimavy postup....krasne buchticky ,iste velmi chutne ;-).
zdezda
nádherný recept, určite ho vyskúšam, keď nás bude doma veľa :-)
mojack
nie je veľa - jedno kilečko muky :-))
U nas to je bežné hlavne v soboty a nedele, ked sme všetci doma.
helga2
Zaujimavé.Hneď som dostala chuť.Iste čoskoro upečiem
havino
prvý krát niečo také vidím a to už som nejaký ten rok na svete, jasné, že ukladám a čo najbližšie veru, že tie slimáčiky urobím, možno aj tyčinky , či špirálky, ale dám na jeden plech,dva sú u nás veľa, díky za recept
celeblith
@Mojack a to do cesta nejde ziadny tuk/maslo ani vajicko, alebo myslis, ze mozem pouzit aj moj recept na kysnute cesto a zaliat to takto smotanou? A ta smotana tam co spravi? Cesto je stavnatejsie? Neviem si to predstavit, ale asi vyskusam ;)
tatranocka
@mojack moja 79-ročná stará mama sa pýta,či si to vymyslela alebo odkiaľ to pochádza.Vyzerá to úžasne,vďaka za recept.
tatranocka
A ešte priznám,že už viem (ja gramblavá) načo si budem špirálky natáčať,lebo len tak to asi nepôjde.
hubata
ííha, nezvyčajné - musím vyskúšať, je to veľmi úsporný recept. Také zbieram, veď je kríza. Ukladám a vyskúšame. Vďaka za recepty.
marijanka712
velmi pekne vydarené vrtulky a osie hniezda tak ma lákajú , že velmi skoro ich aj vyskúšam , zvláštny postup ale výsledok je super
mojack
havino- tak si daj z polovičnej dávky. Raz to a potom ono. :-))
špiralky - jednoducho. Pravou rukou točím odlžnik v smere hod. ručičiek a ľavou presne naopak.Akokeby som niečo žmykala. Nie sú na ničom natočené - sú len zatočené.
Je to bez tuku a vajíčka. Práve tá smotana a vajíčko urobia svoje. Po upečení je cesto ľahké a neskutočne dobré.
mojack
zaujimavé recepty si zapisujem, hoci som na dovolenke a vidim nejaky časopis s receptom tak dcera preloži a ja napíšem. Tak moje zapis
helca103
ako vidím, nie som sama koho tento recept zaujal.... piplačka ale páči sa mi
mvrekova
ukladám, určite vyskúšam, iba jedno slovo úžasnéééé.
sonulienka
Naozaj veľmi zaujímavé a ako píšeš je to aj výborné ukladám a určite vyskúšam.
mia2404
Zaujímavý recept , ale za vyskúšanie určite stojí , takže ukladáááám:-)
mojack
celeblith-
radsej by som neskusala ine cesto.Maslo a smotana urobia svoje pri prečení. S iným mohlo by sa stat, že to bude huste a tažke cesto.Tak radsej vyskusaj to čo je napisané ...
mirkamt
Jéééj, tieto dobrotky vyzerajú veľmi dobre a chutne. Prosím si poslať aspoň kúsoček ;-) :-)
babkamt
Špirálky aj osie hniezda vyzerajú lákavo. Keby som mala rúru na pečenie , tak by som si hneď zarobila na kysnuté cesto. Recept si uložím do kolónky na vyskúšanie. Hneď by som sa ponúkla čokoládovým osím hniezdom.
paeva
Varešky, a čo mám prvé vyskúšať, ukladám, kúpimsmotanku a idem na to. dúfam, že sa vydaria.
paeva
aj na špirálky sa môže dať vanilkový krém?
mojack
špiralky a osie hniezdo je to iste cesto len v inej podobe.
Osie hniezdo v takejto podobe ma napadlo až potom, ked sa mi už nechcelo krútiť :-))) a aby to bolo predsa o čosi iné tak som pridala ten vanilkový krém. Mali to ako dukátove buchtičky len vo "sviatočnej " podobe.
fany1602
neodolala som a dneska som ich robyla a sú naozaj fantastické!!!!rodinka si tiež chválila takže dakujem za receptík!!!
darina57
super..spiralky som este nerobila ale vdaka tebe urcite v najblizsiej dobe urobim..ukladam si receptik diky..
mojack
fany1602- to bolo ale rýchle. Som rada že rodinka je spokojná a hlavne tvoje nadšenie hned robiť- piesť zožalo úspech. Dakujem a vdaka, že si dala vedieť.
salinka
To je ale perlička!!! Veľmi sa mi to páči a oceňujem, že pri jednom "babraní hrncov" sú dva úžasné výsledky:-)
garanco
Výborný recept, ďakujem!!!
Včera som upiekla z polovičnej dávky iba špirálky, lebo som piekla aj chlieb, ale po špirálkach sa ani nezaprášilo, zmizli potichúčky, rovno z plechu - ešte že som zopár predvídavo odložila nabok na ochutnanie pre švagrinú:-))
mojack
:-)), aj u nas som mala častú navštevu detí v kuchyni. Ale urobili iba otočku okolo plechu a bolo vidiet, že plech neostal dlho plný. Robila som to aj s čokoladou.
dandy51
dnes som vyskúšala,robila som osie hniezda plnené makom a orechami a zaliala som smotanou no a ten výsledok je fantastický,díky za recept
jerica
@mojack , tvoj recept je véééľmi inovačný a inšpiratívny (pre mňa), krásne si to zdokumentovala , ver , ani neviem, čo skôr si vybrať z toľkých výborných ponúk :-)
mojack
dandy51, som rada,že si spokojná s receptom a hlavne s vysledkom. Kto neskúsi ...:-))) nevie
irenaw
veľmi zaujímavý recept, som zvedavá na tú chuť
jerica
@mojack prikladám "korpus delikty" spravila som , nedalo mi to nevyskúšať, hneď ako som si recept prečítala a aj napísala, ja som spravila buchty so slivkovým lekvárom , mám ho zavareného na spústu buchiet,po upečení pre mňa buchty boli hutnejšie , viac by mi pasovalo tú smotanu pridať do cesta , ale zato vnuci tí si veru pochutili , nemali šajnu ako som to robila . Aj tak za to ti ďakujem , robila som z polvičnej dávky , skladbu a množstvo som presne dodržala. Nevesta volala , že nie je po nich ani smietko,len sa zaprášilo , smrdeli "málom"










mojack
jerica, dakujem
tie su krasne...vyskusam aj ja z buchtami. Ak boli po upečení buchty hutnejšie možno aj preto že sú väčšie ako špiralky a osie hniezda alebo žeby to bolo pridanim lekvaru? Ja som dala iba "sypke" suroviny. No aj tak som rada.Ze boli spokojny papkáči .
tatranocka
Tak som to včera urobila.Cesto je vynikajúce,len mi vadí tá "praženica",ktorá vznikla medzi buchtami (robila som orechové a tvarohové buchty).Vyskúšam poliať len smotanou (bez vajec) a uvidím,lebo to cesto fakt nemá chybu-jemnučké a nadýchané.
minaroli
Už som vyskúšala mnoho receptov z Varechy, niektoré boli výborné iné menej. Ku žiadnemu som nepísala komentár, ale k tomuto receptu mi to nedá nenapísať. Je to niečo FAMÓZNE!!!!! Už dávno som nič také dobré nejedla. Robila som len z polovičnej dávky - špirálky a v mihu oka boli fuč. Všetkým chutili.Cesto je nadýchané a perfektné. Použila som maslo a tá kombinácia: maslo - orechy no proste geniálne. Na budúce skúsim osie hniezda. Určite recept doporučím všetkým svojim známym a u nás doma bude patriť medzi tie obľúbené. PRIDÁVAM DO KK.
mojack
minaroli- veľmi si ma potešila, som rada že aj u vas bude tento receptík obľubený . Prajem ešte veľa receptov s ktorými budeš takto nadšená ...:-)))
viera1
Výborné,poliala som len smotanou s vanilkovým cukrom.Chutilo.
mojack
...som rada, že si pridala komentárik. Naozaj koláčik je výborný...a skúsim aj ja len so smotanou.
mojack
...som rada, že si pridala komentárik. Naozaj koláčik je výborný...a skúsim aj ja len so smotanou.
mojack
...som rada, že si pridala komentárik. Naozaj koláčik je výborný...a skúsim aj ja len so smotanou.
pivonka
@Mojack , dnes sa mi dostal pod ruku Tvoj krásny recept, ktorý mám už dlho uložený v kk. Rada by som ho vyskúšala, ale chcem sa ešte poradiť: V rozpise surovín nemáš do cesta žiadny tuk ale máš 250 g Hery "na posypanie". Myslíš tým pokvapkanie plnky maslom a potretie plechov? Alebo dáš z nej aj kúsok do cesta?
mojack
Cesto je bez tuku a vajíčka.
250 g Hery "na posypanie" je roztopený tuk , ktorý sa použil (na obr. č.4 a č.13)
na rozvaľkane cesto.
vaclavova
Ahojte robila som tento koláčik všetko podľa receptu len som ich nepiekla v smotane,nemala som a po upeceni boli dosť tvrdé kde nastala chyba prosím ? Ďakujem Vám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia