2 v 1 = Špirálky a osie hniezda pečené v kyslej smotane fotorecept
Foto: mojack
Z jedného cesta 2 spôsoby. Špirálky a osie hniedo pečené v kyslej smotane.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
7 dcl vlažné |
|
7 PL |
|
2 čj |
|
1 ks čerstvé |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
cca 250 g alebo maslo |
|
4 ks |
|
400 ml |
|
Postup
-
1
Najskôr- Špirálky
-
2
Cesto necháme vykysnúť. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme.
-
3
Rozrežeme na 3 pláty,
-
4
ktoré posypem mletými orechami, vanilkou a škoricou.Pokvapkáme rozpusteným maslom.
-
5
Posypané pásy cesta porozrezujem ako je na obrázku.
-
6
Jednotlivé obdĺžniky postáčam do špirálky a pri ukladaní ich trochu " pogúľam " na plechu s rozpusteným maslom.
-
7
Nechám nakysnúť.
-
8
Pripravím si 2 vajíčka a 200 ml kyslú smotanu. Spolu zamiešam a
-
9
vylejem na vykysnuté špirálky.
-
10
Upečiem , pocukrujem
-
11
a špirálky plnené orechami a škoricou sa krásne oddeľujú a chutia výborne.
-
12
Netradične osie hniezda ...s vanilkovým krémom. A pokračujeme s druhou polovicou cesta,
-
13
ktorú rozvaľkáme a potrieme rozpusteným maslom.
-
14
posypeme orechami, vanilkou, škoricou
-
15
a použila som aj nastrúhanu čokoládu.
-
16
Cesto stočnené do rolády
-
17
som nakrájala
-
18
a poukladala do maslom vymasteného plechu.
-
19
2 vajíčka a 200 ml kyslú smotanu rozmiešam
-
20
a vylejem na vykysnuté cesto.
-
21
Upečiem , trochu zle foto :-((
-
22
a takéto osie hniezdo s vanilkovým krémom je pochúťka nie len pre deti...
U nas to je bežné hlavne v soboty a nedele, ked sme všetci doma.
špiralky - jednoducho. Pravou rukou točím odlžnik v smere hod. ručičiek a ľavou presne naopak.Akokeby som niečo žmykala. Nie sú na ničom natočené - sú len zatočené.
Je to bez tuku a vajíčka. Práve tá smotana a vajíčko urobia svoje. Po upečení je cesto ľahké a neskutočne dobré.
radsej by som neskusala ine cesto.Maslo a smotana urobia svoje pri prečení. S iným mohlo by sa stat, že to bude huste a tažke cesto.Tak radsej vyskusaj to čo je napisané ...
Osie hniezdo v takejto podobe ma napadlo až potom, ked sa mi už nechcelo krútiť :-))) a aby to bolo predsa o čosi iné tak som pridala ten vanilkový krém. Mali to ako dukátove buchtičky len vo "sviatočnej " podobe.
Včera som upiekla z polovičnej dávky iba špirálky, lebo som piekla aj chlieb, ale po špirálkach sa ani nezaprášilo, zmizli potichúčky, rovno z plechu - ešte že som zopár predvídavo odložila nabok na ochutnanie pre švagrinú:-))
tie su krasne...vyskusam aj ja z buchtami. Ak boli po upečení buchty hutnejšie možno aj preto že sú väčšie ako špiralky a osie hniezda alebo žeby to bolo pridanim lekvaru? Ja som dala iba "sypke" suroviny. No aj tak som rada.Ze boli spokojny papkáči .
250 g Hery "na posypanie" je roztopený tuk , ktorý sa použil (na obr. č.4 a č.13)
na rozvaľkane cesto.
asi v tom že tam nebola poliata smotana.