Bosnianske lepine fotorecept

pn - fotkapn, 12. septembra 2020
Bosnianske lepine (fotorecept)
Foto: pn

Tento recept mi dala mužova príbuzná, ktorá žije v Bosne. Je to tradičný chlieb (alebo pečivo), ktoré sa podáva spolu s čevapčiči. Ja si do neho dám aj pleskavicu (niečo podobné ako u nás fašírka). Budem rada ak vyskúšate. Určite vám bude chutiť...

8
porcií
100 minút
príprava
10 minút
na 230 °C

Suroviny

1 kg
40 g čerstvé
1 PL
2 PL
150 ml teplá
500 ml teplé

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Spravíme si najprv kvások. Do teplej vody dáme cukor, 1 PL múky a droždie. Necháme vykysnúť.

    Bosnianske lepine (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnutý kvások dáme do múky so soľou a vymiesime si hladké cesto. Cesto necháme 1 hodinu kysnúť.

    Bosnianske lepine (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na dosku a spravíme si 8 buchtičiek, aby boli pekné hladké. Buchtičky necháme zakryté 10 minút odpočívať. Potom si dlaňou robíme lepine tak, že dlaň zatlačíme na buchtičku a spravíme z nej lepinu.

    Bosnianske lepine (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Na každú lepinu tupou stranou noža spravíme mriežku. Dáme na plech, na ktorom je papier na pečenie. Ja som dávala 3 ks na jeden plech. Na posledný som dala dve.

    Bosnianske lepine (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Teraz tie naše lepine natrieme teplou vodou a prikryjeme vlažnou utierkou a na ňu dáme suchú utierku a necháme 1/2 hodiny stáť.

    Bosnianske lepine (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Rúru si zapneme na 230 stupňov. Keď je ohriata, dáme do nej prvý plech, na druhú mriežku z hora a pečieme 10-12 minút. Ja som piekla 10min. Mám rúru s ventilátorom. Tu je vidieť ako sa nafúkli.

    Bosnianske lepine (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú upečené prikryjeme ich utierkou. Tu mám už všetky upečené.

    Bosnianske lepine (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    My sme dnes grilovali. Lepine sa hodia ku všetkému ale najviac keď sa griluje. Najviac sa jedia k cevapčiči. Vtedy sa rozkroja a trošku sa poleju hovädzím vývarom ale POZOR aby sa nerozmočili. Dáme ich trošku zapiecť na gril a potom ich prehodime na upečené čevapčiči, aby pekne voňali od nich. Ešte si dáme k nim ajvar a ja ľúbim bryndzu. Dobrú chuť...

    Bosnianske lepine (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Tu je aj mäso na grile. Keď nemáme veľkú návštevu tak si dám lepine do mrazničky, a mám prichystané na druhý krát. Môžete si spraviť z polovičnej dávky

    Bosnianske lepine (fotorecept)  - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu