Foto: cesminaz
Výborný syrový börek z tenkého cesta :-) Jeho prípravu zvládne každý..
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
3,25-3,5 dl vlažná |
|
1 KL |
|
Zálievka: | |
400 g |
|
2 ks |
|
cca 2,5 dl |
|
3/4 dl |
|
0,5 KL |
|
Plnka: | |
350-400 g kravský (alebo feta, kravská hrudka) |
|
Na posypanie: | |
čierna |
|
Postup
-
1
V jednej miske zmiešame muku so solou. Pridame najprv len 3 dl vody, zvyšnych cca 0,25-0,5 dl pridame postupne podla potreby ako bude muka pit. Vypracujeme polotuhe cesto, ktore poprasime mukou a este dobre premiesime. Vtedy je cesto presne dobre, ked vopchate donho prst a ono ide pomaly naspät hore :-) Hotové cesto nechame 20 minut postat.
-
2
Zatial si pripravime syr na plnku. Ja tu mam turecky kravsky kremovy syr -2 kolieska, to je cca 350 g. Kludne mozte pouzit aj iny kravsky hrudkovy syr alebo fetu. Spravime si aj zalievku na börek. V miske zmiesame 400 g jogurtu, 2 vajcia, 3/4 dl oleja, 0,5kl sol a cca 2,5 dl mlieka. Tá zalievka ma byt onieco redšia nez palacinkové cesto. Mlieko musite pridat podla toho, ze aky husty ste mali jogurt. Zalievku dame zatial bokom.
-
3
Odlezane cesto si na trosku pomucenej doske rozdelime na 8 rovnakych casti. Kazde cesto premiesime esteraz do bochnika. Bochnicek poriadne pomucime zo spodu i zvrchu a vyvalkame ho na tenucko. Za kazdym jednym valkanim, si cesto otacame (spodnu cast na vrch) a pomucime, tak sa ovela rychlejsie a jednoduchsie cesto vyvalka na tenko :-) Valkame na onieco väcsie, nez je nas plech. Moj plech ma vnutornu velkost 36 cm... Takto pokracujeme s kazdym bochníčkom. Ja som si vyvalkala stale 2 dopredu, naplnila a potom znova rychlo 2 vyvalkala :-) Ale ak vam valkanie trva dlhsie, tak si ich mozte najprv vsetky vyvalkat a dat na jeden pomúčeny obrus.
-
4
Velký okruhly plech vytrieme olejom. Položíme cesto, ktore je lepšie ak je väčšie nez plech, aby sme ho uložili tak krčkavo :-) Ponalievame horedole zálievku, ktoru este štetcom rozotrieme aby bola všade, ale nie hrubo. Musite si tu zalievku zadelit. Najviac jej ide na vrch böreku. Potom rozmrvime syr, nie príliž vela-aj ten si zadelte :-) Ani to nieje dobre, ak je v böreku privela syru, no ale to je uz vec chuti :-) Ked sme rozmrvili syr, tak trocha celé osolime a zakryjeme zlahka, zasa krčkavo druhym cestom. A takto pokračujeme aj s ostatnymi cestami. Posledné vrchné cesto zalejeme zvyšnou zálievkou, tak aby bolo všade dost a posypeme čiernou rascou. Börek dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 45 minut. Treba si to radsej sledovat, kedze kazda rura pečie trocha inak.
-
5
Börek sa krásne upečie a aj sa horedole tak nafúka :-) Vrch môžme trochu potret maslom.
-
6
Je výborný ako príloha k polievkam, alebo len tak samotny aj s poharom ayranu :-)
-
7
V reze z blízka :-)
Snad sa na to odhodlam raz aj ja.
Neodoslalo celý koment.. Neviem prečo..
Od Vás som robila spenatovy borek a už sa neviem dočkať čerstvého špenátu zo záhradky.. Kým bude, urobíme si syrový :-)
Mila Deria,dakujem pekne za tvoje velmi milé slova :-) velmi ma potesili.Som velmi rada,ze ti moje jedlá chutia.Nech su ti aj nadalej na osoh :-) Pozdravujem a pekny vikend prajem!