Börek fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. februára 2017
Börek (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný syrový börek z tenkého cesta :-) Jeho prípravu zvládne každý..

40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
3,25-3,5 dl vlažná
1 KL
Zálievka:
400 g
2 ks
cca 2,5 dl
3/4 dl
0,5 KL
Plnka:
350-400 g kravský (alebo feta, kravská hrudka)
Na posypanie:
 čierna




Postup

  1. 1

    V jednej miske zmiešame muku so solou. Pridame najprv len 3 dl vody, zvyšnych cca 0,25-0,5 dl pridame postupne podla potreby ako bude muka pit. Vypracujeme polotuhe cesto, ktore poprasime mukou a este dobre premiesime. Vtedy je cesto presne dobre, ked vopchate donho prst a ono ide pomaly naspät hore :-) Hotové cesto nechame 20 minut postat.

    Börek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravime syr na plnku. Ja tu mam turecky kravsky kremovy syr -2 kolieska, to je cca 350 g. Kludne mozte pouzit aj iny kravsky hrudkovy syr alebo fetu. Spravime si aj zalievku na börek. V miske zmiesame 400 g jogurtu, 2 vajcia, 3/4 dl oleja, 0,5kl sol a cca 2,5 dl mlieka. Tá zalievka ma byt onieco redšia nez palacinkové cesto. Mlieko musite pridat podla toho, ze aky husty ste mali jogurt. Zalievku dame zatial bokom.

    Börek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odlezane cesto si na trosku pomucenej doske rozdelime na 8 rovnakych casti. Kazde cesto premiesime esteraz do bochnika. Bochnicek poriadne pomucime zo spodu i zvrchu a vyvalkame ho na tenucko. Za kazdym jednym valkanim, si cesto otacame (spodnu cast na vrch) a pomucime, tak sa ovela rychlejsie a jednoduchsie cesto vyvalka na tenko :-) Valkame na onieco väcsie, nez je nas plech. Moj plech ma vnutornu velkost 36 cm... Takto pokracujeme s kazdym bochníčkom. Ja som si vyvalkala stale 2 dopredu, naplnila a potom znova rychlo 2 vyvalkala :-) Ale ak vam valkanie trva dlhsie, tak si ich mozte najprv vsetky vyvalkat a dat na jeden pomúčeny obrus.

    Börek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Velký okruhly plech vytrieme olejom. Položíme cesto, ktore je lepšie ak je väčšie nez plech, aby sme ho uložili tak krčkavo :-) Ponalievame horedole zálievku, ktoru este štetcom rozotrieme aby bola všade, ale nie hrubo. Musite si tu zalievku zadelit. Najviac jej ide na vrch böreku. Potom rozmrvime syr, nie príliž vela-aj ten si zadelte :-) Ani to nieje dobre, ak je v böreku privela syru, no ale to je uz vec chuti :-) Ked sme rozmrvili syr, tak trocha celé osolime a zakryjeme zlahka, zasa krčkavo druhym cestom. A takto pokračujeme aj s ostatnymi cestami. Posledné vrchné cesto zalejeme zvyšnou zálievkou, tak aby bolo všade dost a posypeme čiernou rascou. Börek dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 45 minut. Treba si to radsej sledovat, kedze kazda rura pečie trocha inak.

    Börek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Börek sa krásne upečie a aj sa horedole tak nafúka :-) Vrch môžme trochu potret maslom.

    Börek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je výborný ako príloha k polievkam, alebo len tak samotny aj s poharom ayranu :-)

    Börek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V reze z blízka :-)

    Börek (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

bubaya
Možno sa dožijem aj takého pripojenia, že sa bude dať aspoň privoňať. Keď už nie ochutnať. :((((((
afataga
na tak vidis, ze vies aj ozajstny borek :-), tak toto uz hej
klukodvody
Jak jinak, než zase paráda. Uloženo, přidáno 5* a ještě přidám srdečné pozdravy od nás.
1x kaprsr
alena45
Toľko trpezlivosti s popisom, s fotkami - to je naozaj obdivuhodné. K receptu by si mi mohla tej trpezlivosti trochu pribaliť, ja sa k tomuto asi neodhodlám. Ale zjesť by som zjedla, čoby nie.
tefalka
To je veľmi krásny popis ,vyzerá to veľmi pekne až to hádam skúsim a ked som si prečítala že Madarsko ,klobúk dole to ani slovenka taky popis nedá ,kráááásne si to popísala .Ďakujem,musí to byť výborné...
ivet74
@Ivet74 (26.2.2017 20:43)

Neodoslalo celý koment.. Neviem prečo..

Od Vás som robila spenatovy borek a už sa neviem dočkať čerstvého špenátu zo záhradky.. Kým bude, urobíme si syrový :-)
siisa
Pekný recept a určite aj výborné jedlo :) si šikovná
cesminaz
@Bubaya :-))) no s takou "extra" požiadavkou sa musime obratit na @Tomasa :-)) @Afataga :-)) ale iste,ja viem ozajstny aj falošný börek :-)) @Klukodvody @Jack @Monty @Siisa dakujem vam za vase milé slova,potesili :-) @Tefalka :-) dakujem za pochvalu aj milé slová.Ja sice zijem v Madarsku,ale som tiez slovenka :-) @Ivet74 to ma tesi,ze vam špenatovy börek chuti :-) Aj ja sa uz ledva viem dockat jari,ked uz vsetko zacne pučat a kukat zo zeme ;-) Ja som pred zimou zasadila špenat,takze dufam tiez ze coskoro si na nom pochutime :-) Syrovy börek je tiez vyborny,som si ista,ze vam bude taktiez chutit :-) @Alena45 :-) tie fotky ani niesu taká robota,ale popis mi niekedy veru zaberie dost času :-) Ale to je v tom,ze ja som taká,ze chcem aby sa jedlo dotyčnemu podarilo a preto to riadne vysvetlim :-) Ja sama mam tiez najradsej recepty s fotopostupom a zrozumitelne vysvetlené :-) A co sa tyka tohto jedla,nieje to nic komplikovane.Vyvalkas normalne cesto,naplnis a zakryjes druhym cestom..niečo ako palacinkova torta :-) Podla mna to zvladne hocikto :-)
1x ivet74
marcy
mňam,mávam domáci syr tak to musím skúsiť :-)


marcy
nakladám syr,bryndzu robím,skúsim aj s ňou :)
danda3
Milá @cezminas , dúfam, že sa konečne odhodlám na tie Tvoje úžasné recepty, toto vyzerá neodolateľne a veľmi žravo, mňam.☺
cesminaz
Milá @Marcy no fakt ti zavidim,ze si doma robis taketo dobroty :-) Budem velmi rada ak vyskusas.S bryndzou bude börek tiez vynikajuci :-) @Danda3 :-) v to pevne dufam,ze sa niekedy odhodlas.Fakt to nieje tazke a je to velmi chutne :-)
deria
V poslednej dobe kvôli diete na Varechu veľmi nechodím, len občas nakuknem, ale ked vidím, že recept od Cesminaz tak to musíííím...naposledy som vyskúšala tvoj špenátový borek a gözleme robím pravidelne a teraz vyskúšam aj tento, ale asi s bryndzou, miesto slaného syra. Ďakujem pekne za krásnu fotodokumnetáciu a podrobný popis receptu. Posielam ti pekný pozdrav do Maďarska!
cesminaz
@Deria (2.3.2017 16:14)

Mila Deria,dakujem pekne za tvoje velmi milé slova :-) velmi ma potesili.Som velmi rada,ze ti moje jedlá chutia.Nech su ti aj nadalej na osoh :-) Pozdravujem a pekny vikend prajem!