Bobaľky - opekance fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 27. novembra 2012
Bobaľky - opekance (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Ja viem, že je na to skoro, ale mala som na ne chuť:D......a myslím, že nikomu neurýchlim Vianoce, keďže čo reklama to vianočná:) A aspoň Zobraziť celý popisJa viem, že je na to skoro, ale mala som na ne chuť:D......a myslím, že nikomu neurýchlim Vianoce, keďže čo reklama to vianočná:) A aspoň spravím aj na Vianoce, pretože bobaľky sú asi jediné, ktoré chutia lepšie po čase ako čerstvé:))........

4
porcie
50 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
600 - 800 (hrubá)
podľa potreby (vlažné)
3 lyžice
1 - 2 lyžice
Kvások:
2 dcl (vlažné)
30 g
1 - 2 lyžice
Slané tvarohové:
Sladké tvarohové:
Makové:
Bryndzové:
Kapustové:
Orechové:
 (pomleté)




Postup

  1. 1

    Urobime kvasok a prehriatu muku rozmiesame so solou a s cukrom, pridame vykysnuty kvasok, podla potreby vlazne mlieko a vypracujeme dost tuhe cesto, ktore nechame dobre vykysnut.

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dosku vysypanú mukou dáme vykysnuté cesto a pokrájame na menšie kúsky

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z týchto kúskou potom vyšúľame tenší valček

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A pokrájame na maličké kocočky,obdlžniky.

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymastíme plech .....a zo štvorčekou urobíme guuľky ktoré položíme na plech a necháme ešte podkysnúť .

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložíme ich do vyhriatej rúry a pečieme asi 7 - 12 min pri 200 - 220 stupnoch:) takto vyzerajú čerstvo upečené:)

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bud ich odložíme na suche miesto na vianoce.:D.... alebo ich dáme variť priblížne na 3 minúty do vriacej vody aby príliš nenamokly

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyberieme ich z vody a vložíme do misky

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme prepražené masielko:)

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tvarohové: posypeme tvarohom a posolíme podľa chuti:) Druhý možný postup: (V hrnci roztopíme maslo, trocha popražíme. Vložíme sparené bobaľky, pridáme tvaroh opatrne pomiešame a môžme ich podávať.) A na tejto fotke su tie moje dnešne:)......tvarohove ktoré tak milujem:) ss trocha vianočnou atmosferou:D

    Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tvarohové na sladko: tvaroh, hrozienka, cukor, med.....všetko podľa chuti

  12. 12

    Makove: posypeme makom, cukrom, polejeme roztopenym maslom.(možme pridať med a hrozienka:) Tieto miloval moj otec:))

  13. 13

    Bryndzove: bryndza popražene masielko a podľa chuti soľ ale myslím že nebude trepa pretože bryndza je sama o sebe slana hoci ja solím všetko:D

  14. 14

    Orechové: mlete orechy (pomliet trosku na hrubsie) ,maslo.cukor,med...može nemusí byť:)

  15. 15

    kapustové: Niekde sa dokonca robia aj s kylou kapustou. Kyslú kapustu najprv opečieme na oleji a podusíme v panvici (pridáme trocha vody) cca 20 minút, potom do panvice vložíme sparené bobaľky osolíme podľa chuti a môžme ich podávať. Jedine do týchto sa maslo nedava ale ved kto chce nech si dá:))

Diskusia k receptu

izabella929
robievam ich aj ja pred Vianocami...ale nekrájam ich pred pečením...až pred zabarením...krásne ich máš.-)
violetacamorova
Krasa ja ich poznam iba s makom a curovym sirupom a najviac mi chutili u mojej babky, take dobre vychladene z jej prednej paradnej izby.
zitar
U nás sa volajú opekance a tiež ich robievam. Tie Tvoje sú pekné !
S kapustou som ešte nejedla, ale s tvarohom mi chutia najviac.
zaffi
Robím ich niekedy aj počas roka. Pečiem ich tak, že nemastím plech. Plechy len dobre posypem múkou, a na to dávam pupáky. Upečú sa dobre. Robila to tak mama, a stále tak robím aj ja. A ešte jeden zlepšovák. Pri krájaní používajte radielko, aleb radielko na picu.
helca103
@kajusiqq , vydarili sa Ti, ja ich robím presne tak isto - tiež ich pokrájam ale dávam na pomúčený plech ako to robí @zaffi , alebo na plech ktorý vysteliem papierom na pečenie.
medovnicek
u nás sa volajú pupáky a zalievajú sa horúcim mliekom, do ktorého sa pridá cukor a med a pridáva sa mak - sú moje zamilované
cica2
si šikuľka, vydarili sa ti :-)...ja si poprosím s makom :-)
laila82p
Mňam mňam už sa teším na Vianoce, keď si ich dám s makom. Tie tvoje sú pekné naozaj také bobáľky. :-)
orchidea
už čoskoro ich budem tiež piecť, na Vianoce nesmú chýbať u nás na sladko s tvarohom a makom...ja ich tiež krájam a dávam iba na pomúčený plech, vôbec sa neprilepia, netreba sa báť...
dogagador
moja stara mama robievala makove bobalky, u nas sa to velmi neujalo, po nej to robievala moja sestra a uz nikto......zaujimave, taka akasi nostalgia..........
jeka
Ja každoročne pečiem pupaky(bobaľky),na vianoce,ale ja ich zalejem vriacou vodou(ked sú čerstvo upečené)tak iba na 2-3 min,ak sú skoršie tak dlhšie,potom ich scedím nal spodok misy dám horúcu kapustu(u nás ich lúbime s kyslou kapustou a tvarohom)potom dam pupaky zalejem s prepraženým maslom a navrch zase horúcu kapusu,prikryjem pokrievkou a dám nad vriacu vodu(nad paru).Preto toľko práce,lebo ja chcem mať všetko hotové čím skôr,ale moja mládež a starež si ako vždy sadne k televízoru ,lebo práve idú vtedy rozprávky.A davám ich hustejšie na vymastený plech.
fejton1
@kajusiqq.kr ásne nafotene a perfektný postup. na východe ich robime s kyslou kapustou, opraženou na domacej masti. Su perfektne a hlavne na druhy den.
evia
akú múku si vlastne použila polohrubú alebo hrubú?
mamatata2
Krásne ich máš a aj ten pravý čas už prichádza. Doma sme mávali s makom na sladko, ale teraz robíme s tvarohom a trochou soli podľa svokry a samozrejme poliate maslom. Výborné sú oboje.
zdezda
och aké pekné, no dosť pracné nieee ?
my robíme na Vianoce pupáky s makom (nakrájané rohlíky) :-)
tiginko
krásne Kajka, ako by som moje videla :-) My ich zabárame mliekom a po scedení sypeme makom a polievame medom a maslom. Neodmysliteľná súčasť štedrovečernej večere. A vieš čo sa u nás traduje? Že ak slobodné dievča ukradne z vidličky otcovi prvý opekanec, do roka sa vydá :-)
bedomedo60
Dievča zlaté vždy u nás by vianoce neboli bez bobálkov vianocama tak ch vždy pečiem a moje slniečka vnučky sa idú utĺcť po nich buď makových alebo tvarohových ale dík za inšpiráciu z kapustou dík a si šikula máš ich nádherné.Prajem ti a aj všetkým všetko naj k vianocám.deda beďa meďa
ivana
fíha, u nás sa robia vždy iba s bryndzou :)
laurisia
Moja skúsenosť je taká, že ak ich dám variť do vody, vždy sú zvonku rozmočené a vnútri tvrdé. Ak ich však ale dám mimo šporáka do nádoby, zalejem vriacou vodou, nechám zakryté postáť cca 5 minút a potom vodu zlejem, tak sú akurát.
marika1976s
super krasny receptik, aj ja robievam bobalky počas roka viac krat, ale na Vianoce / no davam si viacej zaležat, /
používateľ nemá avatar
123
123
do Vianoc je ešte nejaký ten čas, ale... zbehne, raz-dva-tri, ani sa nenazdáme a budú tu... u nás doma, za mojich detských čias sa kedysi robili bobáľky aj s makom, aj s tvarohom/mamkine zemplínske varianty/ a potom aj s kyslou kapustou/akurát klasicky praženou na oleji a bez vody/ - to zase bolo po otcovom guste/Snina... a okolie/. Nakoniec sme u nás doma už s našimi deťmi skončili pri makových-chlapi a kapustových-ženy . Tiež bobáľky iba zalejem vriacou vodou a nechám chvíľu odstáť... A po jednej skúsenosti, keď ma dcéra uprosila urobiť ich v inom ako vianočnom čase /sama potom priznala, že to jednoducho nebolo ono... aj keď to isté/ ich už viac nikdy nerobím inokedy ako na Vianoce a samo Tri krále...
dellawar
Magnifico! Ja robím s bryndzou, ale cesto bez cukru. 5 hviezdičiek.
dellawar
Najlepšie štedrovečerné jedlo pre celú moju rodinu sú opekance s bryndzou. Vznikajúci recept a hlavne ten výber je fantastický. 100 bodov,ale "len" 5 hviezdičiek.
daxal
Skúsila som ich dnes a sú super, ďakujem za recept, všetkým pokojné sviatky....
daxal
Dobrý deň, tie 2-3 lyžice sú oki? Nemajù byť lyžičky?
fristailer69
Ja tam do cesta dávam aj varené zemiaky a tetky si to pochvaľujú ináč vyzerajú aj vaše fantastický ?
peter24
Ja som si minule kúpil polotovar v Kauflande, urobil som to podľa návodu ale aj tak to bolo tvrdé ako kameň, aj tieto domáce tak chutia? Či si také mäkké?
tejaja
Tak keď vidím bobaľky, mám už Vianoce. :))) My nedávame bobaľky do vriacej vody, ale do misy, ktorú postavíme nad hrniec s vodou, zapneme plyn, stíšime na slabý stupeň, zalejeme trochou vriaceho mlieka, premiešame a zakryjeme. Takto necháme za občasného pridávania horúceho mlieka bobaľky nasiaknuť. Keď sú už dosť mäkké, zasypeme makom a cukrom, premiešame a opäť po trošičke, podľa potreby dolievame horúce mlieko, kým nie sú bobaľky ok. Je to síce dlhšie, ale lepšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia