Orechový koláč
Orechový koláč

Bleskový koláč fotorecept

luclup - fotkaluclup, 25. marca 2017
Bleskový koláč (fotorecept)
Foto: luclup

Dnes som doma piekla ja, a opäť sa mi potvrdilo, že staré recepty sú fakt super. V jednoduchosti je krása, a rodinke chutí :)

30 minút
na 190 °C

Suroviny

400 g
150 g
250 g
1 ks
4 ks
Sneh:
4 ks
150 g
150 g mleté
štipka
Na potretie cesta:
5 PL
Na vymastenie plechu:
Na vysypanie plechu:




Postup

  1. 1

    Dnes som zošit mojej prababky listovala ja, a tento koláč mi hneď padol do oka. Tu je pôvodný recept, už poznačený časom.

    Bleskový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv vypracujeme cesto a prstami ho roztlačíme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Potrieme ho lekvárom. Vyšľaháme sneh (najprv bielky so štipkou soli, potom pridáme cukor) a na koniec vareškou zamiešame do snehu pomleté orechy a dáme na cesto. Pečieme na 190 °C asi 30 minút.

    Bleskový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koláč je mäkkučký, to maslo a lekvár urobili svoje :) Pre nás doma rozhodne MŇAM ♡

    Bleskový koláč (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

chica114
Ahoj sesternička :-) noo..tento koláčik určite urobíme, vyzerá veľmi chutne. Krásne sa ti podaril a veľmi pekné foto. 5*, KK a pozdrav doma
marianne
keby sa dalo, dám Ti 10*. Krásny koláčik. ten zošit má nenahraditeľnú cenu.
3sandra3
Super koláčik.... od starej mamy ten najlepši.... mnam...
luclup
Ahoj Naty, dakujem ti velmii pekne :) Pozdravy odovzdanee :) Uzivaj si vikend a pozdrav zraloka v akvariu :D

@Marianne to si naozaj velmi vazim, vdaka! A zosit je fakt poklad, kazdy kolac upeceny podla receptov od prababky bol vynikajuci, este ich tam je na vyskusanie naozaj kopec, a urcite ich pridame tu, ci ja alebo mamka (Monty469) :) Prajem krasny den
jack
Tak ten je peknučký ako ty Lucinka,a určite chutnučký.Aj nám by chutil.Foto krásne,veď napokon,kedy nebolo?♡♡♡♡♡.U mňa za 100 bodov.
luclup
@Jack taky kompliment som veru este nedostala (ci vlastne kolac :D) Myslim si ze ano, je podla mojho gusta - ziadna plnka, ale predsa nie je vobec suchy, ba naopak. Dakujem a pekny den :)
afataga
Tento kolac sa vola Londynske rezy, je dost znamy, aj tu je nan viac rcp., napr. od @garanco , mas ho vydareny, ale ked uz davas rcp z babkinej pisanky, mala by si ich odpisat spravne, lebo do toho tvarohoveho, co si dala nedavno, si zabudla napisat prasok do peciva, piekla ho jedna varechacka a samozrejme sa jej nepodaril, mas tam aj koment, mala by si si to tam opravit
luclup
@Afataga to som vobec nevedela, Londynske nepoznam :) Ale dakujem za informaciu, nedavala by som ho tu, a ani mi nenapadlo, ako ho mam hladat, kedze nazov zo zosita prababky vela nenapoveda. A dakujem fakt za upozornenie na hrncekovy tvarohovy, komentar mi nejak usiel :( kypriaci prasok som uz dopisala do surovin. Pekny den !
afataga
@Luclup (25.3.2017 15:46)

tak uz vies, ako sa tvoj kolac vola :-), suseda ho robievala so slivkovym lekvarom, tiez vyborny, tak uz je vsetko OK
radost
áno..výborný..ako píše @Afataga =Londýnske rezy..upečiem k veľkonočným sviatkom..:-)
bubaya
No nemohla si to sem pridať skôr???? Ja som sa zbytočne trápila s jogurtovým orechovým, a nepodaril sa mi, len taká placka mi vyšla, ešte sa aj na plech prilepil. Nabudúce toto pečiem.
luclup
@Radost Londynske ci bleskove, hlavne ze ich priprava je rychla a su naozaj fantasticke.

@Slonikvzoo dakujeem :) Hahahaha pec kym mozes! :D Alebo jeho oficialny nazov premenuj a ziadne strachy :D

@Tigriske dakujeem za koment a zaujimavy napad s kakaom :P

@Cesminaz dakujeeem ti mila Cesminka ! Jaaaj ved konecne je tu jar. Vcera sme stravili s mamkou pol dna vonku, v zahrade, aj len tak. Sedenim na priedomi, a vychutnavanim si slnka a zelene vsade navokol. Coskoro pribudnu aj pupavy, narcisy, tulipany a dalsie farebnostky, tesiiim sa :) :) Nehovoriac o ovoci, to odtrhnute priamo zo stromu ci kriku, uz nech to je.

@Bubaya mohlaaa aj som pridala! Ale uverejneny bol az neskor. Pridala som ho nejak okolo obeda, ale tu sa objavil az o 3. Nabuduce pridam uz rano! :D To ma mrzi, ze sa nepodaril. Aspon chutny bol? Ta oskrabana neprilepena cast? :D Ale keby si mna videla... najprv som zabudla dat do cesta kypriaci prasok, balicek som si vsimla az po uhneteni cesta, ze lezi na linke nedotknuty :D Potom som ho tam prepasovala s malym mnozstvom muky, a cesto bolo zachranene. Ked som slahala sneh, dala som s bielkami hned aj cukor (praskovy:D) a zacala slahat... no jasne,ze aj keby do vecera som slahala tak nic, cize som robila dalsi sneh, uz so spravnym postupom. Tak z bleskoveho kolaca bola jeho priprava o cosi pomalsia, takymi zaciatocnickymi chybami :D Ale na chuti mu to neubralo, naopak, vsetkym fantasticky chutil. Upec a daj potom vediet, ci vysiel a ci chutil.

@vsetci - PRAJEM VAM NADHERNU POKOJNU A SLNIECKOVU NEDELU ! :) :)
katka75
Ano, aj ja tento kolac poznam ako Londynske rezy alebo Londyner - a jeden moj najoblubenejsi od Babkinej generacie :)
luclup
Ahoj @Katka75 , tak vidis, uz aj ja som o nieco mudrejsia :) Kolace z generacie nasich babiek, ci prababiek su ozaj skvele. Ziadne vymyslaniny, a predsa su tie kolace super. Dakujem za koment a prajem krasnu nedelu :)
bubaya
@Luclup (26.3.2017 06:31)

Ale chutil, tak priemerne, pocvičili sme si žuvacie svaly. Možno som aj ja zabudla prdopeč pridať, preto sa mi podaril len taký plochý.
Zato tvoj popis nemá chyby, dobre som sa zasmiala, aj ten nepodarok som vzala na milosť. :DDDDDDD
zahra
Vyborny! Ja ho mam v podobnom zosite po milovanej babke ako Zensky rozmar.
luclup
@Zahra zaujimave citat, kolko nazvov moze mat ten isty kolac. A kolko takych je :) Dakujem za komentik a prajem peknu nedelu :)
monty469
Kolacik bol naozaj uzasny. Bleskovo sa nielen upiekol, ale sa aj bleskovo zjedol ;-)) Nabuduce budeme musiet upiect na väcsom plechu
haji
Bezva receptík, stará dobrá klasika, fota se mi moc líbí a diskuze, to jsem se hezky nasmála a pobavila. Kdo nic nedělá, nic nepokazí. Luci, jsi šikulka, nebojaj, také mám plno veselých příběhů nejen z dob začátků, i dnes se nasměju, ajajaj!! Zdravím celou rodinu i Montíka, krásnou neděli!!
luclup
Ahoj @Haji ! :):) dakujem ti velmiii pekne :) Haha to mas pravdu, ale ved to k tomu patri, predsa to je zivooot! :):) Pozdravy su odovzdanee, a Monty pozdravuje tiez! :) Odkedy sa oteplilo travi vacsinu svojho casu vonku, dnu chodi len naplnit zaludok :D Jeho oblubenym miestom je zahrada, keby si videla, ako sa dokaze vyvalat v hline , to je jeho. Prajem ti krasnu pohodovu nedelu a este krajsi novy tyzden <3


1x haji
luwinka
Takéto kolaciky sú u nas vítané. Dobrý recept, foto pekné.
jeka
Ešte sa dá urobiť tak,že ho pokrájaš na 1,5-2 cm kúsky a potom cesto ešte raz potrieš lekvárom a cestá k sebe zlepíš.Na tácni to ukazuje.
luclup
@Jeka myslis prekrojit cesto na polovicu, plat este raz potriet a zlepit? Ci ako? :) Ked takto, tak cesto nebolo vysoke, to by sa mi prekrojit nepodarilo (mne urcite nie). My sme jedli rovno z plechu, na tacke ani nebol :D Dakujem za zaujimavy tip a prajem pekny den
garanco
@Zahra (26.3.2017 12:02)

... ja ho mám tiež v takej ochytanej písanke od mojej mamy a volal sa podobne, ako Tvoj - Ženský vrtoch...
mamamaria1
Tento recept robievala ešte teta mojej babky pred takmer 100 rokmi. Len s višňovým lekvárom
luclup
@Mamamaria1 lekvar mozes dat samozrejme akykolvek, mne sa hodil najviac marhulovy :) Ale urcite aj s visnovym to chuti fantasticky, mame ho dost, tak nabuduce vyskusam s visnovym. Dakujem za nahliadnutie receptu, a prajem krasny dnik <3
hadik
Áno, staré recepty sú perfektné, už som to tu dnes tuším pod nejaký recept písal, potvrdzujem znovu aj tu.
janomila
Dnes som napiekla (dala som višňový džem). Už ho veľa nezostalo :-). Šikovný a jednoduchy receptík :-).
luclup
@Hadik tak tak! Najlepsie (: @Janomila ze je super? Moj oblubeny kolacik (: Vdaka za komentik, prajem krasny vikend
1peto40
Mas dobre recepty...a je krasne ze si si to odlozila....Ďakujem za veeeľa nápadov...ja proste rad pečiem....
luclup
@1peto40 dakujem ti velmi pekne. Tak vies, take stare recepty su pre mna vzacne a vysledok je vzdy ohromny. Tento kolacik bol uzasny, a pritom taaak jednoduchy. Prajem pekny den :-)
dandy
Tento koláč má svoje meno už skoro 100 rokov: Londýnske rezy, niekde London rezy
dandy
@garanco (4.4.2017 08:50)

nie, ženský vrtoch je niečo úplne iné. Toto sú Londýnske rezy.