Blesková roláda

marienka44 - fotkamarienka44, 29. mája 2016

Nedeľa bez zákuska nemôže byť. Recept na cesto som trochu pozmenila a plnku som improvizovala zo surovín v chladničke.

10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks domáce
100 g jemný
100 g
1 PL (Zeamyl)
1 PL
 štipka
Plnka:
 hustá
1 PL
 mleté




Postup

  1. 1

    Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov ušľaháme hustý sneh s troškou soli a 1 PL studenej vody. Voda je ako prirodzené kypridlo. Keď sa vyparuje počas pečenia, zároveň sa dvíha aj cesto. Kypriaci prášok sa do roládového cesta nedoporučuje, lebo by sa upečené cesto pri krútení lámalo. Potom zašľaháme aj 100 g cukru, jemný kryštál, sneh sa stane ešte tvrdší.

  2. 2

    Do snehu zašľaháme postupne po jednom žĺtky (mala som domáce vajíčka) a nakoniec preosiatu múku a zmiešanú so Zeamylom. Cesto vylejeme na pech s otvoreným koncom a vystlaný pečiacim papierom. Papier som pred pečením ľahko natrela stuženým tukom. Cesto rovnomerne rozotrieme stierkou a upečieme tak, aby sa nevysušilo. Rúra ešte nedosiahla 200 °C, keď som plech do nej vložila. Proces pečenia treba sledovať a hneď ako cesto získa zlatistú farbu, treba plech vybrať von.

  3. 3

    Po upečení som nožíkom uvolnila okraje, upečené cesto som prikryla vlhkou, vyžmýkanou a čistou riadovou utierkou, zakryla som to ďalším plechom rovnakého tvaru a preklopila. Tak sa cesto dostalo do studeného plechu priamo na utierku. Po stiahnutí papiera cesto treba zrolovať do utierky. Počkať, až roláda vychladne.

  4. 4

    Keďže dnes nemáme nijakú oslavu, plnka je obyčajná. Stačí aj sám marhuľový džem. Mala som v chladničke včera otvorenú 400 ml-ovú kyslú smotanu. Pridať k nej práškový cukor podľa chuti, pomleté orechy. Tie tiež skladujem v chladničke. Myslím, že to je dobrá kombinácia. Krém som videla v recepte Orechová torta s malinami od @Ursula4, za čo jej veľmi pekne ďakujem. Na obrázku je už len torzo rolády, bola dlhá. :-)

    Blesková roláda - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Přeji krásný nedělní večer, Marienka!! Jsi úžasná, dokonce i nedělní zákusek se ti podařilo vykouzlit! Tyjo, jsi šikulka! Přeji další a rychlé uzdravování, ať se ti daří ve všem! Mávám!!
1x radost
marienka44
@Haji (29.5.2016 20:11)

Ďakujem pekne za priaznivý ohlas. Ty si všetko pamätáš, aj moju operáciu. Stále som rekonvalescent, pomaly sa zotavujem, nieje to ešte ideálne. Pekný večer prajem.
1x haji
haji
@Marienka44 (29.5.2016 20:25)
Není za co děkovat, Marienka, není to tak moc o paměti, spíš je to tím, že jsem tu celkem pravidelně. Přiznám se, že i pár poznámek do taháku si někdy udělám. Uvidíš, že bude líp a líp, zvláště když už jsi dostala chuť něco upéct! Znám z vlastní zkušenosti. Drž sa, Marienka!!
veronika353
Podobnou roládu taky dělám,když potřebuju nějaký rychlý zákusek.Většinou plním jen džemem,ale tato smetanová plnka se mi líbí! Taky přeju brzké uzdravení :-)
marienka44
Ďakujem za pochvalu, ale to je len taký obyčajný zákusok. Musím napísať, že cím dlhšie stála roláda, tým bola lepšia a mäkšia. Všetkým chutila.
sovka62
Pekná roládka, ale mne sa najviac páči popis pracovného postupu. Jednotlivé kroky podrobne vysvetlené, čo si pridávala, a hlavne prečo si pridávala, preklopenie a zrolovanie upečeného cesta.... Toto sú tie maličkosti, ktoré zabezpečia dokonalý výsledok aj tomu, kto sa ešte len učí piecť.
staja
Roládka stará dobrá klasika aj s perfektným opisom postupu - takú ma učila robiť ešte moja maminka.
dogagador
Neviem preco, ale takuto roladu som v zivote nerobila, hoci u nas doma byvavala. Si mi ju pripomenula, tak vyskusam, snad sa podari. Vyzera dobre. Tym, ze si pridala skrob, je viac nadychana, alebo aku ma tam ulohu? Vdaka za odpoved.
marienka44
@Dogagador (31.5.2016 08:04)

Uz dlhsiu dobu hladam strateny recep na roladu po mojej neb. mamke. Nadiktovala mi ho raz dávno jedna nasa známa, ktorá tiež zomrela..... Pamatam si, ža aj mama mala majzenu v recepte uvedenú, a to bol recept z cias, ked som este nebola na svete! Takze som len improvizovala, skusala. Ja si myslím, že ta majzena ma funkciu takú, aby sa cesto dalo dobre rolovat. Pri skrúcaní moja roláda vúbec nepraskla, na žiadnom mieste, co je úspech. Budem dalej hladat ten recept. Nedá mi to, aby som ho nenasla. Vidím ho stále pred sebou, bol tam recept (tiez nadiktovaný tou osobou z hlavy) na želatínovú tortu a úliky 28 ks. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia