Blesková roláda

Autor receptu: marienka44

Nedeľa bez zákuska nemôže byť. Recept na cesto som trochu pozmenila a plnku som improvizovala zo surovín v chladničke.

10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov ušľaháme hustý sneh s troškou soli a 1 PL studenej vody. Voda je ako prirodzené kypridlo. Keď sa vyparuje počas pečenia, zároveň sa dvíha aj cesto. Kypriaci prášok sa do roládového cesta nedoporučuje, lebo by sa upečené cesto pri krútení lámalo. Potom zašľaháme aj 100 g cukru, jemný kryštál, sneh sa stane ešte tvrdší.
  2. Do snehu zašľaháme postupne po jednom žĺtky (mala som domáce vajíčka) a nakoniec preosiatu múku a zmiešanú so Zeamylom. Cesto vylejeme na pech s otvoreným koncom a vystlaný pečiacim papierom. Papier som pred pečením ľahko natrela stuženým tukom. Cesto rovnomerne rozotrieme stierkou a upečieme tak, aby sa nevysušilo. Rúra ešte nedosiahla 200 °C, keď som plech do nej vložila. Proces pečenia treba sledovať a hneď ako cesto získa zlatistú farbu, treba plech vybrať von.
  3. Po upečení som nožíkom uvolnila okraje, upečené cesto som prikryla vlhkou, vyžmýkanou a čistou riadovou utierkou, zakryla som to ďalším plechom rovnakého tvaru a preklopila. Tak sa cesto dostalo do studeného plechu priamo na utierku. Po stiahnutí papiera cesto treba zrolovať do utierky. Počkať, až roláda vychladne.
  4. Keďže dnes nemáme nijakú oslavu, plnka je obyčajná. Stačí aj sám marhuľový džem. Mala som v chladničke včera otvorenú 400 ml-ovú kyslú smotanu. Pridať k nej práškový cukor podľa chuti, pomleté orechy. Tie tiež skladujem v chladničke. Myslím, že to je dobrá kombinácia. Krém som videla v recepte Orechová torta s malinami od @Ursula4, za čo jej veľmi pekne ďakujem. Na obrázku je už len torzo rolády, bola dlhá. :-)