Foto: sracz
Pamätám sa na všetkých mojich učiteľov počnúc 1. triedou ZDŠ, podnes k nim prechovávam hlbokú úctu. Najpraktickejšie nás do života vyprevadili predsa len „majstri Zobraziť celý popisPamätám sa na všetkých mojich učiteľov počnúc 1. triedou ZDŠ, podnes k nim prechovávam hlbokú úctu. Najpraktickejšie nás do života vyprevadili predsa len „majstri nad majstrov“, profesori ženijnej teórie a výcviku. Medzi nimi aj Dr. Svatomír Ambrož „minér a trhan“, ktorému s úprimnou vďakou, tento svoj recept venujem! Fyzický výkon, aj pri stavbe mostov na pevných aj plávajúcich podporách, bol náročný. Doplňovali sme ho ženijným chlebíkom (kédrom), čo som parafrázoval do názvu dnešnej sladkosti!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
110 g |
|
100 g |
|
4 ks |
|
2 ČL |
|
20 g |
|
150 g |
|
1 ML |
|
100 g |
|
2 - 3 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 - ÷3 PL |
|
50 g |
|
50 g |
|
2 PL |
|
štipka |
|
Postup
-
1
zostava potrebných ingrediencií, naberajúca správnu jednotnú kuchyňskú teplotu
-
2
v plastovom „vajndlingu“ som do peny vymiešal postrúhané zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pridal 4 žĺtky; 4 bielky, čakajúce na vyšľahanie, sú v druhom „vajndlingu“; v zelenej mištičke je sypká zmes: hrubá múka, zmiešaná s prdop_om, mletými klinčekami, štipkou soli a kypriacim práškom do perníka; drobné kúsky kandizovaného pomaranča a konzervovaného ananásu, plátky sušených mandlí, sušené brusnice a jadierka granátového jablka, ako aj čerstvé čučoriedky a strúhaný kokos som zmiešal v miske z jenského skla a posypal ich troškou múky; citrón som „vydrhol“ pod tečúcou vodou
-
3
do tuhého „snehu“ zo 4 bielkov som zľahka vmiešal 4/5 múkou posypanej zmesi ovocia
-
4
do zmäknutého masla vymiešaného s práškovým cukrom a 4 žĺtkami som postupne vmiešaval aj sypkú zmes
-
5
trúbu som nechal predohriať na 180 °C (360 °F), Tupperware pekáč (240x135x70 mm), ktorý používam aj na pečenie malého bochníka chleba, som vystriekal múčno-olejovým sprayom,
-
6
do „vajndlingu“ s múčnou zmesou som zľahka vmiešal sneh s ovocím a nastrúhanú kôru z celého citróna
-
7
hustejšie cesto som preložil do pekáčika, na povrch rozložil, jemne povtláčal zvyšnú 1/5 ovocia a vložil na 40÷50´ do vyhriatej rúry; v 33´ som pečenie skontroloval špáradlom
-
8
nuž a toto je výsledné dielo, čiže hotový biskupský chlebíček, alias „sapérov kédr“
-
9
takto vyzeral v reze
-
10
a takto na dezertnom tanieri! … sme, to ako ja s mojou krajšou ½, v štádiu zušľachťovania svojich telesných schránok, ale predsa len niečo na Silvestrovský stôl patrí, aj keď v redukovanej podobe. Množstvo ovocia v tomto koláčiku, od kandizovaného, cez čerstvé, až po konzervované, tomu nasvedčuje. Kto má rád a hlavne smie sladšie, môže množstvo práškového cukru v receptúre zvýšiť podľa vlastných chutí, poprípade upečený voňavý chlebíček dokončiť čoko_polevou (na pare zmiešanú tyčinku čokolády „extra horké gaštany“ s PL masla a 2÷3 PL šľahačkovej smotany). My, teda ja s mojou lepšou ½, dodržujeme dobrovoľné embargo vyhlásené voči štardantným sladkostiam. Zatiaľ sa nám darí a je to vidieť aj na hmotnosti i váhe!
varecha.pravda.sk/recepty/biskupsky-veniec-fotorecept/127...