Biely špaldový chlieb

paploska - fotkapaploska, 27. januára 2013
Biely špaldový chlieb
Foto: paploska

Vždy som uprednostňovala celozrné pečivo, ale tento chlieb je naozaj výborný aj keď je biely :-) Môžete ho podávať so sladkým medom, ale aj Zobraziť celý popisVždy som uprednostňovala celozrné pečivo, ale tento chlieb je naozaj výborný aj keď je biely :-) Môžete ho podávať so sladkým medom, ale aj na slano so šunkou, olivami či rybami.... a tu nájdete niečo o špalde http://www.jedloakopriatel.sk/spalda/

320 minút
príprava

Suroviny

420 ml (vlažná)
2 ČL
1 PL
700 g
1,5 ČL
130 g




Postup

  1. 1

    Toto množstvo je na 1000 g chlieb a tento recept je určený pre domáce pekárne. Pečiem ho na funkcii - francúzsky chlieb (Moulinex pekáreň).

  2. 2

    Do nádoby na pečenie pridáme najprv vlažnú vodu, potom cukor a droždie. Nakoniec prisypeme múku, v strede urobíme jamku a pridáme soľ. Pozor, soľ sa nesmie dostať do kontaktu s droždím. V prípade, že ho budete konzumovať na slano, môžete pridať olivy - bude výborný. Ja ho robievam zvyčajne čistý a jeme ho na sladko aj slano.

    Biely špaldový chlieb  - obrázok 2

Diskusia k receptu

marianne
@paploska ja som uz tak zvyknuta na tie tazke,hutne celozrne chleby,ze uz pomaly neviem ako chuti takyto biely chlebik...ja som tu bielu spaldovu muku este neskusala.Uz som ju mala v kosiku,ze ju kupim,Nemci ju vyrabaju myslim,ale nakoniec som ostala pri tej nasej slovenskej celozrnej z Biomila.Si ma presvedcila,kupim:-)
domci4
droždie ide čerstvé? ako sa to myslí, že čl?
paploska
@marianne ja som najprv kupovala v DM biomiulu alebo alnature cca 2,1 - 2 €, ale keďže nepoužívam inú múku len špaldovú začala som kupovať v tescu za 1,6 nemeckú od kuchenmeister a som maximálne spokojná. vyskúšaj :-)
@domci mám na mysli čajovú lyžičku čerstvého droždia :-), ak ho nemám dávam droždie alnatura sušené tiež 1 lyžičku. (ale z čerstvého je to naj)
pipsik
biomila spaldova je podla mna jedna z nie dobrych spaldovych.,...je tazka,relativne bez chuti a draha na tu kvalitu co ponuka...
bozulka
Ja kupujem aj celozrnnú aj bielu špaldovú múku.Biela sa mi nezdá že je ťažká.Všetky tieto múky preosievam dva krát aby sa prevzdušnili a potom nebude problém...
paploska
pravdou je, že z biomily je ten chlieb o dosť hutnejší. ale práve sme jeden vybrali z pekárne ( zn. kuchenmeister ) a je skvelý :-) voňavý, chutný a nadýchaný....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia