Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. júla 2013
Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept)
Foto: sracz

Vysoká nad Uhom, obec na najvýchodnejšom východe Slovenska. Tam „sídli“ rodina Kerekešovcov a medzi nimi aj anďa Mária, vyhlásená to kuchárka a pekárka. Anďa, Zobraziť celý popisVysoká nad Uhom, obec na najvýchodnejšom východe Slovenska. Tam „sídli“ rodina Kerekešovcov a medzi nimi aj anďa Mária, vyhlásená to kuchárka a pekárka. Anďa, to je pomenovanie nevesty na „vihodze“, bývajúcej v dome ženícha. Ak sa chlapec prisťahuje do domu nevesty, je „pristáš“. Anďa Marja „vykonáva“ kuchyňské remeslo po starom „od oka“! Varí i pečie spravidla na bravčovej masti, či sadle a aj tento biely koláč, pečie v starej poctivej peci na chlieb. „Bili kolačok od Marji je najsamľepšejši“!

10-12
porcií
120 minút
príprava
60 minút
na 200/180 °C

Suroviny

1800 g
1300 ml
90 g
90 g
90 g
90 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    po prvý raz som ho ochutnal v prvú septembrovú nedeľu roku 1970, deň slávneho vysokouctievaného odpustu na počesť sv. Panny Márii, práve vo Vysokej nad Uhom a vymiesený a upečený práve rukami „našej Marji“! S úctou a pôžitkom som ho jedával až do roku 2005, ale potom som sa z domova „vytratil“ a rcp som si „samozrejme“ opäť nevypýtal. Až tohoto roku som ho „vymodlikal“ od svojej dcérky, ktorá tvrdí, že je to ten „pravý, zaručený“! Zostava potrebných ingrediencií, podľa Angeliky (Marja ju volávala „Pinďouka“) je uvedená v prehľade i na obrázku

    Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z celkového objemu prevareného vlažného mlieka som odobral asi 200 ml, prisypal doň 1 ML kryštálového cukru, prstom zmiešal, povrch posypal 2 vrecúškami (pre istotu) sušeného droždia (čerstvé som nemal a tu ani mať nebudem) a troškou PHM; vložil na ~ 12´do teplej rúry; do veľkej „kysky“ som vložil všetky ingrediencie (bravčové sadlo som nahradil 10 PL kačacej masti), prilial hotový kvások a rukou vymiesil takéto cesto

    Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    asi po hodine kysnutia sa mi takto „rozbublinkovalo“; teraz už viem, že pri príprave cesta som sa nezachoval ako „echt gazdiniak“; mlieko som mal prilievať do cesta postupne počas jeho miesenia, podľa vznikajúcej konzistencie a domnievam sa, že aj s dvomi vrecúškami sušeného droždia som to akože trošku, ehmmm, „prehnal“

    Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vykysnuté cesto som vyklopil na pomúčenú „tablu“ a vytvaroval z neho štyri bochníčky a zakryté utierkou nechal podkysnúť ešte asi 15´; zatiaľ to ešte išlo, skoro bez problémov

    Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tú dobrú ¼ hodinku som využil na preštudovanie rcp podľa @kajusiqq, @vareska1 a @elantra – nevedel som, ako sa pletie vrkoč zo štyroch „šúľkov“; práve milá a šikovná @elantra, mladá domáca pani z mojich rodných Košíc, vo svojm rcp: http://varecha.pravda.sk/recepty/cisty-kolac-fotorecept/16415-recept.html podľa 91 ročnej babičky, nádherne zobrazila postup akurát pre mňa a mne podobne „šikovných autodidact_ov“!!! Nuž čo! Teóriu som hravo zvládol, ale moje „cesto“ bolo proti! Už pri vytváraní „šúľancov“ z krásne nakysnutých štyroch bochníkovsom tušil „zradu“ a intenzívne cítil, že bude „zle_nedobre“! Tak sa aj stalo! „Šúľance“ som ešte odfotil, ďalej „še už ňedalo“ – lebo som bol „zagebrený“ aj za ušami, milé jemné a lepkavé cesto si „behalo a lietalo“ po „table“ podľa seba, ako chcelo, ako „živé striebro“ a naviac s „pamäťou“ => pamätalo si, „potvora“ a dôkladne, svoju východziu pozíciu, do ktorej sa trpezlivo vždy vrátilo späť! Konce „šúľancov“ som podľa dokonalého návodu @elantra spojil, preplietol najprv pravú stranu (2. „šúľanec“ sprava cez 1. sprava), potom 2. zľava cez 1. zľava a na záver som vnútorné dva „šúľance“ prekrížil. V nasadenom tempe som takto pokračoval, až nebolo čo zaplietať! Tak a hotovo! Teraz tú „roztentočkovanú vetchú kočoninu“ ešte dostať na vymastený pekáč!

    Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    … podarilo sa mi to takto!!! Nesmejte sa a prosím, bez sarkastických poznámok! Za porozumenie Vám všetkým, duševne zúčastneným, vopred ďakujem! Rúru som nechal vyhriať na 200 °C/395 °F

    Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom som akože „čistý koláč“ potrel „rozhabarkovaným“ vajíčkom

    Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a vložil ho, priznám sa, s obavami, s nahlas búchajúcim srdcom a s rostrasenými rukami, do vyhriatej rúry na 24´, potom som teplotu znížil na 180 °C/360 °F a nechal ho ďalších 36´ dopiecť; … tak a tu je moja prvotina v celej svojej kráse, môj finálny „prvovýstup“ do komnaty bielych Veľkonočných koláčov! Ešte če ho nevidí naša anďa Marja, lebo tá by sa veru smiechu nezdržala! Prial by som Vám vidieť výsledky jej práce; áno, výsledky, lebo ona by sa s jednym „bilim kolačkom ňebabrala“, vždy ich robievala aj 10÷12, pre susedky na celej ulici smerom na Bajany. Jeden ako druhý, ako vojaci v parádnej prehliadkovej rovnošate!

    Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No ale napokon to neskončilo až tak zle, ako to vyzerá! Už na obrázku koláčika v reze je možné badať, že má jemnú štruktúru a ani za jeho chuť sa nemusím červenať! Chutil k šunke a k údeným klobáskam, čistý, aj s maslom, na „sucho“ i ku káve! Nuž čo, nikto učený z neba nespadol a aj kováčová kobyla sa potkne! „Ta ňe?“!

    Biely koláč à la Anďa Marja z Visokoho (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia68
Ta ši še potrapil,mily Ferko.Ale s vysledkom ši isce spokojny a fajňe šickym šmakoval kolačok.Mne by šmakoval bizovňe :-) a zato ce pasujem za Vareškara s veľkym V a dostavaš 5 hvizdečky :-)))))
hubata
Aj mne sa lúbí - a to sem Záhoráčka. Pripomína mi našu caltu, též je taká holá .....
Náročný koláč si nám predviedol @Sracz to musím uznať! Ale sa ti podaril, popis je vtipný, zrozumiteľný, svojský.
Prekvapilo ma však že si ho robil zo Sunaru, teda zo sušeného mlieka a ešte si použil aj jeho klasický už neexistujúci názov. Vidno že veľa pamätáme keď si rozumieme.
anina6
@Sracz u nás mu hutoríme pírový koláčok, a možeš še vydavac, kedz taky kolačok upečeš. tak hovorila moja babka. odo mňa máš vééééééééééééľku pochvalu a uznanie.
mracik9
Vau,tak ty si sa zase ukázal ako šikovník,ja furt hutorím,že chlapci z východu sú najšikovnejší, aj metro v Prahe postavili :)),ja ho mám pod iným názvom,ale určite si to vyskúšam podľa teba :)
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, ty si úžasne šikovný človek a máš aj trpezlivosť, tento koláč dýcha láskou, s ktorou si ho robil.
perfektne sa ti vydaril :-)
máš môj obdiv (y)
pusta
@mil ý@sracz - ferikém drágám, vyčaril si milý úsmev na mojej tvári...ángyom - obdoba anďa, sa vraví neveste maďarsky aj na Žitnom ostrove.:-)))
vďaka tebe som si spomenula.
medovnicek
Veľmi sa mi páči ako vždy popisuješ to čo tvoríš v kuchyni a veľmi sa mi páči aj to čo nakoniec ukuchutíš, z toho pletenia si nič nerob, ja keď na vianoce pletiem vianočku, tak mám na stole notebook, pustené video z Apetitu a podľa toho pletiem. Už si nadávam rok čo rok, že však by som si to už konečne mohla aj zapamätať a akosi to moja hlava nechce prijať. Dôležité je, že či koláč chutil a to určite áno. Ja si tento tvoj recept odložím, mám veľmi rada rokmi overené recepty:)
dogagador
V medzinarodnych obchodoch dostat cerstve drozdie, aj slaninu, z ktorej si mozes mast vyskvarit
sovka62
Pozerám na obrázky a ten so šúľkami na zapletanie i zapletený surový koláčik sú mi veľmi povedomé. Takto akosi som zapletala zo štyroch šúľkov moju prvú, druhú a hádam aj tretiu vianočku. No a čo!? Výsledok tiež vyzeral ako tvoj, teda naozaj dobre. A výsledok je dôležitý nie? Srdečne blahoželám, si šikovný, dobre si sa podučil.
denyany
milý @sracz , ďakujem Ti za tento recept, ani nie kvôli samotnému rcp, ako skôr kvôli Tvojmu podaniu rcp. veľmi rada čítam Tvoje príspevky, v každom je aj kus z Teba, mám pocit, ako by sme sa tak trochu poznali. aj moja mama má príbuzných vo Vysokej. teším sa na ďalšie Tvoje krásne príspevky a pozdravujem Ťa za veľkú mláku.
havino
ja odpadnem z teba , prosím ťa napíš knihu a kupujem hned, ved nie je tu receptu od teba, aby mi hubou nekrivilo od ucha k uchu. Totižto ja mám dar veľkej predstavivosti, čo je aj na veľku škodu niekedy. Z mála vidím katastrofu,ale zas z takéhoto písma vidím šou a realitu stáčania a pletenia vrkočov. Výsledok, ako kedysi u mna, pri prvej pletienke. Tá bola zapletená len v strede niekde. No a čo, tiež poviem, na chuti to nikdy neubralo, ked sa dá do cesta čo sa má dať a pečie a varí sa srdcom, ako ty!!!
elantra
haha, tiez som ostala vyskerena, o to viac, ze ti bol moj recept scasti aj navodom! moje cesto ma tiez dlhu pamatovu stopu, obcas nam trva kym sa dohodneme.. ale mas ho krasny, urcite bol aj paperovo makky. a naucila som sa nieco nove, lebo znam co je pristaš, aľe veraže mi neznala že i anďa jest na vichodze :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia