Domáci chlieb

Biely chlieb

Autor receptu: alica7

10 (+ kysnutie) minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame asi tretinu vlažnej vody, droždie a ½ lyžičky múky, prikryté necháme kysnúť asi 10 minút.
  2. Zmiešame preosiatu múku, soľ, zvyšnú vodu, kvások a olej, nemiesime. Prikryté necháme kysnúť asi 2 hodiny. Počas kysnutia 2x po asi 40 minútach cesto prekladáme zo strán do stredu mokrými rukami.
  3. Cesto pomúčime, roztiahneme a zarolujeme, urobíme oválny bochník. Do formy asi 12x25 cm dáme mastný papier a vložíme cesto. Prikryté necháme kysnúť asi 2 hodiny. Nožom môžeme do cesta urobiť zárezy.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 40 minút + - podľa potreby. Upečený chlieb necháme vychladnúť na kovovej mriežke.