Bezlepkový kváskový chlieb (tmavý)

bezlepocka - bez fotkybezlepocka, 23. marca 2014

Po mnohých pokusoch a omyloch, ako pripraviť bezlepkový chlieb z kvásku som zakotvila pri tomto recepte a postupe. Aj keď si vyžaduje dvojfázovú prípravu Zobraziť celý popisPo mnohých pokusoch a omyloch, ako pripraviť bezlepkový chlieb z kvásku som zakotvila pri tomto recepte a postupe. Aj keď si vyžaduje dvojfázovú prípravu kvôli kvásku, je to zatiaľ najjednoduchšia verzia, ktorú som skúšala. Pečiem ho v pekárničke. Základ receptu som si požičala zo sáčku na múke Mix B a upravila podľa seba. Dobrú chuť :)

Suroviny

260 g
40 g
1 ČL
1 ČL (nemusí byť)
1 ČL
275 ml
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Príprava kukuričného kvásku : Približne jednu šálku kukuričnej múky ( hladká alebo polohrubá) zalejeme s vodou tak, aby malo hustotu lievancového cesta. Voda navyše sa zvykne po čase oddeliť a tú treba opatrne vylievať. Kvások držíme v sklíčku, mne sa osvedčila aj obyčajná keramická miska na cereálie, prikrytý "čiapkou" z obrátenej igelitky hore dnom. Necháme 2 dni stáť na linke, 2x za deň premiešame. Na tretí deň prikŕmime 2 PL múky a pridáme vodu, čo sa oddelí, vylejeme. Takto ho kŕmime, až kým z nie veľmi vábnej vône sa stane bublinkujúci, za pivom voňajúci kvások. K tomu by malo dôjsť asi za 5-8 dní. Ak už máme takýto živý kvások, je dobré ho ešte prikŕmiť pár krát, aby mal potrebnú silu a správne kultúry. Zoberieme lyžicu kvásku do inej nádobky, pridáme pol šálky múky a vodu a necháme na noc prekvasiť. Najviac práce je pri zakladaný kvásku, potom je to už úplne jednoduché. Stačí ho mať v uzavretom zaváracom sklíčku v chladničke, min. raz do týždňa vybrať, jednu lyžičku odobrať do pečenia a prisypať lyžičku múky a trošku vody, premiešať a môže odpočívať ďalší týždeň do pečenia.

  2. 2

    Pripravím si suché ingrediencie do veľkej misy, všetko poriadne zmiešame. Odmeriame si vodu, pridáme do nej melasu a miešame, kým sa nerozpustí. Tak do vody dáme 1 ČL kvásku a olej, premiešame a nalejeme k suchým ingredienciám. Premiešame varechou, aby sa všetko spojilo, zakryjeme vekom ( igelitkou) a ideme spať.

  3. 3

    Ráno by malo byť cesto väčšie a plné bubliniek. Ideálny čas na jeho poprekladanie. Pomúčime si dosku, 4 x cesto preložíme, jemne vytvarujeme bochník do tvaru našej formy v pekárničke a môžme ho tam dať. Metličky už nie sú potrebné, môžte ich pokojne vybrať. Takéto cesto necháme vo vypnutej pekárni 2 hodiny, má tam pokoj a my si môžme robiť svoje veci. Po 2 hodinách by malo byť cesto dosť vykysnuté, pekáreň zapneme na program Iba pečenie a pečieme 1 hodinu. Ja mám len taký malý bochníček, lebo mám pekárničku maličkú, ale stačí dať dvojnásobné množstvo a bude aj na väčšiu pekárničku.

Diskusia k receptu

eviana
Chutný chlebík sa Ti podaril, viem, že bezlepková múka je ťažšia a kysnuté cesto s ňou takmer mission impossible... ale Tvoj chlebík vyzerá prudko byť lahodný a prudko jedlý... tlieskam :) 5*
katkapn
@Bezlepocka ďakujem pekne, že si sem vložila tento recept, dodal mi odvahu konečne skúsiť pripraviť bzl. kváskový chlieb, vždy som sa bála toho kvásku :) ale dnes si ho skúsim založiť, len som sa ťa chcela opýtať na to prikrmovanie nového kvásku, po tých 5-8 dňoch, keď už budem mať živý kvások, ktorý bude "voňať" po pive, tak mám z neho odobrať za lyžičku a k tej lyžičke pridať pol šálky múky a vodu, nechať prekvasiť, a potom to prekvasené pridať k tomu zvyšnému kvásku? alebo čo sa s tým má potom spraviť? nepochopila som trošku ten popis :) ďakujem pekne za upresnenie
bezlepocka
@katkapn
Keď mi začne byť kvások aktívny ( 5-8 dní), zoberiem z neho 1-2 lyžičky a dám do inej nádobky. Zvyšnú časť kvásku nepoužijem, ale nejakým spôsobom "zlikvidujem".
K tým 1-2 lyžičkám kvásku pridám pol šálky múky a vodu, zmiešam, oddelenú vodu vylejem a nechám, nech mi ten malý kúštik kvásku prekvasí tú múku, ktorú som pridala. Cca po 12 hodinách by to malo byť hotové. Tak môžte spraviť to, že jednu lyžičku z neho odoberiete a zarobíte na chlieb a do čistého zaváracieho sklíčka si odložíte ešte lyžicu kvásku, zatvoríte a dáte do chladničky. Opäť, čo sa zvýši "zlikvidujte" ( alebo ak chcete, upečte si lievance).
katkapn
@bezlepocka ďakujem pekne za podrobnejší popis :) už mi je to jasné, spravím radšej jablkové lievance :D
banaeva
...super recep. idem založiť kvások. Dufam, že som to pochopila správne a môžem tie 2 lyžice kvásku použiť aj skôr a nečakať 5-8 dní. Potrebujem chlieb na sobotu.
makroska
Zalozila som si kvasok, no na treti den sa mi na nom vyrobil taky biely povlak. Je to v poriadku, alebo by to nemalo byt?
bezlepocka
@makroska biele povlaky som na kvásku nemala, tak neviem :/ môj voňal krásne ako pivo, nie ako acetón, tak som vedela, že je dobrý :)
vanilka111
@Bezlepocka ,chcem sa spýtať na prikrmovanie kukuričného kvásku..prvý raz kŕmime po dvoch dňoch a potom už každý deň? Alebo vždy na tretí deň? Lebo ja som prvý raz prikŕmila po dvoch dňoch a potom každý deň. Povlaky sa mi nerobia žiadne, ale smrdí ako siláž ale farbu má peknú svetlú. Je to v poriadku? Zatiaľ nebublinkuje. Správa sa to teda úplne inak ako ražný kvások :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia