Foto: bezlepocka
Po mnohých pokusoch a omyloch, ako pripraviť bezlepkový chlieb z kvásku som zakotvila pri tomto recepte a postupe. Aj keď si vyžaduje dvojfázovú prípravu Zobraziť celý popisPo mnohých pokusoch a omyloch, ako pripraviť bezlepkový chlieb z kvásku som zakotvila pri tomto recepte a postupe. Aj keď si vyžaduje dvojfázovú prípravu kvôli kvásku, je to zatiaľ najjednoduchšia verzia, ktorú som skúšala. Pečiem ho v pekárničke. Základ receptu som si požičala zo sáčku na múke Mix B a upravila podľa seba. Dobrú chuť :)
Postup
-
1
Príprava kukuričného kvásku : Približne jednu šálku kukuričnej múky ( hladká alebo polohrubá) zalejeme s vodou tak, aby malo hustotu lievancového cesta. Voda navyše sa zvykne po čase oddeliť a tú treba opatrne vylievať. Kvások držíme v sklíčku, mne sa osvedčila aj obyčajná keramická miska na cereálie, prikrytý "čiapkou" z obrátenej igelitky hore dnom. Necháme 2 dni stáť na linke, 2x za deň premiešame. Na tretí deň prikŕmime 2 PL múky a pridáme vodu, čo sa oddelí, vylejeme. Takto ho kŕmime, až kým z nie veľmi vábnej vône sa stane bublinkujúci, za pivom voňajúci kvások. K tomu by malo dôjsť asi za 5-8 dní. Ak už máme takýto živý kvások, je dobré ho ešte prikŕmiť pár krát, aby mal potrebnú silu a správne kultúry. Zoberieme lyžicu kvásku do inej nádobky, pridáme pol šálky múky a vodu a necháme na noc prekvasiť. Najviac práce je pri zakladaný kvásku, potom je to už úplne jednoduché. Stačí ho mať v uzavretom zaváracom sklíčku v chladničke, min. raz do týždňa vybrať, jednu lyžičku odobrať do pečenia a prisypať lyžičku múky a trošku vody, premiešať a môže odpočívať ďalší týždeň do pečenia.
- 2
Pripravím si suché ingrediencie do veľkej misy, všetko poriadne zmiešame. Odmeriame si vodu, pridáme do nej melasu a miešame, kým sa nerozpustí. Tak do vody dáme 1 ČL kvásku a olej, premiešame a nalejeme k suchým ingredienciám. Premiešame varechou, aby sa všetko spojilo, zakryjeme vekom ( igelitkou) a ideme spať.
- 3
Ráno by malo byť cesto väčšie a plné bubliniek. Ideálny čas na jeho poprekladanie. Pomúčime si dosku, 4 x cesto preložíme, jemne vytvarujeme bochník do tvaru našej formy v pekárničke a môžme ho tam dať. Metličky už nie sú potrebné, môžte ich pokojne vybrať. Takéto cesto necháme vo vypnutej pekárni 2 hodiny, má tam pokoj a my si môžme robiť svoje veci. Po 2 hodinách by malo byť cesto dosť vykysnuté, pekáreň zapneme na program Iba pečenie a pečieme 1 hodinu. Ja mám len taký malý bochníček, lebo mám pekárničku maličkú, ale stačí dať dvojnásobné množstvo a bude aj na väčšiu pekárničku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Keď mi začne byť kvások aktívny ( 5-8 dní), zoberiem z neho 1-2 lyžičky a dám do inej nádobky. Zvyšnú časť kvásku nepoužijem, ale nejakým spôsobom "zlikvidujem".
K tým 1-2 lyžičkám kvásku pridám pol šálky múky a vodu, zmiešam, oddelenú vodu vylejem a nechám, nech mi ten malý kúštik kvásku prekvasí tú múku, ktorú som pridala. Cca po 12 hodinách by to malo byť hotové. Tak môžte spraviť to, že jednu lyžičku z neho odoberiete a zarobíte na chlieb a do čistého zaváracieho sklíčka si odložíte ešte lyžicu kvásku, zatvoríte a dáte do chladničky. Opäť, čo sa zvýši "zlikvidujte" ( alebo ak chcete, upečte si lievance).