Bezlepkový citrónovo-makový koláč

novalim - fotkaNovalim, 12. septembra 2018 10:00. Tento recept je komerčný recept.
Ďalšie recepty »

Bezlepkový citrónovo-makový koláč Foto: novalim

Mak a citrón sa majú radi. A my ich máme tiež radi. Najmä, ak sú dobe nakombinovaní v nejakom fajnovom koláčiku. Tak presne taký dnes pre vás máme. Veľmi jednoduchý, na báze šľahaného cesta. Vyskúšajte ho ešte dnes, neoľutujete!

35 min
príprava
45 min
na 180 °C

Suroviny

1 bal.
200 g
3 PL
1 bal.
1 ks (kôra aj šťava)
2 PL nemletý
4 ks
Cukrová poleva:
2 PL
150 g
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Práškový cukor vymiešame s maslom do krémovej konzistencie, potom primiešavame po jednom žĺtky do nadýchanej bledej peny, pridáme vanilkový cukor, rozmiešame.

  2. 2

    Bábovkovú zmes preosejeme na vymiešané žĺtky, premiešame, pridáme kôru a šťavu z citróna a mak.

  3. 3

    Bielky vyšľaháme do tuhej peny a pomocou gumenej varechy ich vmiešame do makovej zmesi.

  4. 4

    Vylejeme do formy na chlebík (môžeme aj do okrúhlej tortovej), ktorú sme vopred jemne vytreli tukom a posypali bezlepkovou múkou alebo krupicou.

  5. 5

    Pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút (povrch koláča sa sfarbí do zlatohneda a pomocou špajle otestujeme, či je koláč prepečený aj vo vnútri. Koláč v chlebíkovej forme sa bude piecť dlhšie, ako koláč na plechu či v tortovej forme.)

  6. 6

    Ešte teplý koláč polejeme cukrovou polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním 2 PL citrónovej šťavy a asi 150 g práškového cukru.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist