Bezlepkový makový koláč

Bezlepkový citrónovo-makový koláč

Autor receptu: novalim

Mak a citrón sa majú radi. A my ich máme tiež radi. Najmä, ak sú dobe nakombinovaní v nejakom fajnovom koláčiku. Tak presne taký dnes pre vás máme. Veľmi jednoduchý, na báze šľahaného cesta. Vyskúšajte ho ešte dnes, neoľutujete!

35 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Práškový cukor vymiešame s maslom do krémovej konzistencie, potom primiešavame po jednom žĺtky do nadýchanej bledej peny, pridáme vanilkový cukor, rozmiešame.
  2. Bábovkovú zmes preosejeme na vymiešané žĺtky, premiešame, pridáme kôru a šťavu z citróna a mak.
  3. Bielky vyšľaháme do tuhej peny a pomocou gumenej varechy ich vmiešame do makovej zmesi.
  4. Vylejeme do formy na chlebík (môžeme aj do okrúhlej tortovej), ktorú sme vopred jemne vytreli tukom a posypali bezlepkovou múkou alebo krupicou.
  5. Pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút (povrch koláča sa sfarbí do zlatohneda a pomocou špajle otestujeme, či je koláč prepečený aj vo vnútri. Koláč v chlebíkovej forme sa bude piecť dlhšie, ako koláč na plechu či v tortovej forme.)
  6. Ešte teplý koláč polejeme cukrovou polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním 2 PL citrónovej šťavy a asi 150 g práškového cukru.