Bezlepkové zemiakové lokše

majkas - fotkamajkas, 1. januára 2011
Bezlepkové zemiakové lokše
Foto: majkas

Tento rok (teda už ten minulý:) ) sme po dlhej dobe vynechali vianočné trhy. Že načo tam pôjdem aj tak si tam nič nemôžem Zobraziť celý popisTento rok (teda už ten minulý:) ) sme po dlhej dobe vynechali vianočné trhy. Že načo tam pôjdem aj tak si tam nič nemôžem okrem vareného vína dať....Tak sme si vianočné trhy urobili doma a na lokšiach sme si super pochutili :) Síce už je dávno po Vianociach, ale nedalo mi nepodeliť sa s výborným receptom, ktorý som našla v bezlepkovej kuchárke od p. Bušinovej.

13
porcií
60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg,varené prelisované
300 g
1 KL
1 ks
 rozpustené, a plnka podľa chuti




Postup

  1. 1

    Uvarené ošúpané zemiaky najemno nastrúhame alebo prelisujeme na pyré (ja som ich prelisovala), zmiešame s lyžičkou guarovej gumy, vajíčkom, múkou a soľou a vypracujeme cesto. Cesto má byť skôr tuhšie a podľa autorky sa nemá nechať dlho stáť lebo riedne. Mne sa to nestalo aj keď troška postálo, asi to zavisí od zemiakov, ktoré dáte do cesta.

  2. 2

    Z cesta si vyformujeme asi 8cm hrubší valec, ktorý si rozdelíme na cca 2 cm rovnaké dieliky. Z každého dieliku vyvaľkáme tenkú lokšu (stačí 2mm hrúbka, ja som mala trošičku hrubšie), výborne sa vaľkajú na silikónovej podložke, kde netreba veľa podsypávať múkou. Lokše potom nasucho opečieme z oboch strán na teflonovej panvici. Mne z uvedeného množstva vyšlo 13 lokší s priemerom cca 20 cm.

  3. 3

    Hotové lokše pomastíme roztopeným maslom a plníme podľa chuti. U nás sa lokše rozkrájajú na 4 časti a naplnené praženičkou sa každá časť stočí ako perinka pre bábätká:))) Suché možme kľudne zamraziť, výborné boli aj po rozmrazené a zohriatí v mikrovlnke.

Diskusia k receptu

aaandrejka
Majka, ten recept vyzera fajn ;) chcem sa opytat, ci nemate problem so zhananim muky Mantler, nam ju uz dlhsi cas nevedia dodat, ked si ju dame predpisat....

1vlasticka:
guarova alebo xantanova guma je potravinarska prisada, ktora sa pridava aj do niektorych bzl muk, sposobuje vlacnost cesta. Ja som uz skusala piect zemlicky s oboma, ale najlepsie skusenosti mam, ak do vody zamiesam a necham nabobtnat 1PL psyllia.
majkas
dakujem za komenty:) lokse boli ozaj vyborne, tak akosi podvedome som cakala tvrde a pologumene placky ale boli ozaj makkulinke. tie zohrievane boli len trosinku stvrdnute ale len na okrajoch a to sa mi stavalo aj pri normalnych nebezlepkovych loksiach.

@aaandrejka nie nemam vobec s tymto problem, vzdy ked si ju objednam tak mi ju dodaju
a pls aku znacky psyllia pouzivas?
aaandrejka
@majkas to je divne, nam mantlerku od jesene ani raz nedodali, stale sme museli ist prepisat recept...

psyllium pouzivam od dr. popov, ale myslim, ze je to jedno

lokse urcite vyskusam :)
majkas
@aaandrejka a odkial si? po kliknuti na tvoj nick mi vypisuje ze tvoj profil neexistuje. ale mozno budu tie lokse dobre aj s inou mukou, aj ked je pravda ze ta mantlerka je taka specificka a zatial ako jedina co som mala v rukach ma take hrubsie zrnka v sebe
aaandrejka
@majkas som z revucej, ale bzl muky objednama normalne v lekarni, oni to maju nejako centralne... a co chodim na bzl fora mamiciek s celiatickymi detickami, tak vsetky maju ten isty problem s mantlerkou... mne sa inak osvedcila ceska muka jizerka, z tej peciem vsetko sladke a je super, este sa mi nestalo, ze by sa nieco nepodarilo :)
majkas
@aaandrejka tak to je fakt divne, ked to maju centralne potom by to mali mat vsade. tu jizerku som si kupila raz v nemocnici na antolskej v tako malom obchodiku ale nemaju ju vzdy. a robis z nej aj kysnute sladke? ak hej tak pridaj recept, este trocha z tej jizerky mam:)
aaandrejka
@majkas kysnute sladke som este nerobila, my bezlepkujeme len stvrty mesiac (teda, nie my, ale nasa 3.5 rocna dcerka), takze vsetko sa len ucim, navyse jej este zistili alergiu na kazein, takze vsetko musime vylucit vsetko mliecne.... z jizerky robievam taky fajny jednoduchy kolac, co sa len na plech vyleje, navrch sa daju platky jablka, posype sa skoricou a cukrom a da do rury... chystam sa, ze uverejnim fotorecept, len si musim najst kusok casu :)
ale uvitam, ak mi das tip na dobre bzl zemlicky, ci chlebik (chlebik sme nateraz uplne prestali piect, lebo malej vobec nechutil, zvykla si na zemlicky z Mix B)
regina11
Múku Mantler môžu lekárne objednať len cez distribučnú spoločnosť UNIMED s r.o. tel. 02/53416632. Niektoré lekárne to nevedia. Na múku Mantler je nízky doplatok a je zároveň kvalitná. Dostať ju aj v bio- obchodoch. Pracujem totiž v lekárni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia