Bezlepkové zemiakové lokše
Autor receptu: majkas
Tento rok (teda už ten minulý:) ) sme po dlhej dobe vynechali vianočné trhy. Že načo tam pôjdem aj tak si tam nič nemôžem okrem vareného vína dať....Tak sme si vianočné trhy urobili doma a na lokšiach sme si super pochutili :) Síce už je dávno po Vianociach, ale nedalo mi nepodeliť sa s výborným receptom, ktorý som našla v bezlepkovej kuchárke od p. Bušinovej.
13 porcií |
60 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Uvarené ošúpané zemiaky najemno nastrúhame alebo prelisujeme na pyré (ja som ich prelisovala), zmiešame s lyžičkou guarovej gumy, vajíčkom, múkou a soľou a vypracujeme cesto. Cesto má byť skôr tuhšie a podľa autorky sa nemá nechať dlho stáť lebo riedne. Mne sa to nestalo aj keď troška postálo, asi to zavisí od zemiakov, ktoré dáte do cesta.
- Z cesta si vyformujeme asi 8cm hrubší valec, ktorý si rozdelíme na cca 2 cm rovnaké dieliky. Z každého dieliku vyvaľkáme tenkú lokšu (stačí 2mm hrúbka, ja som mala trošičku hrubšie), výborne sa vaľkajú na silikónovej podložke, kde netreba veľa podsypávať múkou.
Lokše potom nasucho opečieme z oboch strán na teflonovej panvici. Mne z uvedeného množstva vyšlo 13 lokší s priemerom cca 20 cm.
- Hotové lokše pomastíme roztopeným maslom a plníme podľa chuti. U nás sa lokše rozkrájajú na 4 časti a naplnené praženičkou sa každá časť stočí ako perinka pre bábätká:))) Suché možme kľudne zamraziť, výborné boli aj po rozmrazené a zohriatí v mikrovlnke.