Bezlepkové zemiakové lokše

Autor receptu: majkas

Tento rok (teda už ten minulý:) ) sme po dlhej dobe vynechali vianočné trhy. Že načo tam pôjdem aj tak si tam nič nemôžem okrem vareného vína dať....Tak sme si vianočné trhy urobili doma a na lokšiach sme si super pochutili :) Síce už je dávno po Vianociach, ale nedalo mi nepodeliť sa s výborným receptom, ktorý som našla v bezlepkovej kuchárke od p. Bušinovej.

13
porcií
60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarené ošúpané zemiaky najemno nastrúhame alebo prelisujeme na pyré (ja som ich prelisovala), zmiešame s lyžičkou guarovej gumy, vajíčkom, múkou a soľou a vypracujeme cesto. Cesto má byť skôr tuhšie a podľa autorky sa nemá nechať dlho stáť lebo riedne. Mne sa to nestalo aj keď troška postálo, asi to zavisí od zemiakov, ktoré dáte do cesta.
  2. Z cesta si vyformujeme asi 8cm hrubší valec, ktorý si rozdelíme na cca 2 cm rovnaké dieliky. Z každého dieliku vyvaľkáme tenkú lokšu (stačí 2mm hrúbka, ja som mala trošičku hrubšie), výborne sa vaľkajú na silikónovej podložke, kde netreba veľa podsypávať múkou. Lokše potom nasucho opečieme z oboch strán na teflonovej panvici. Mne z uvedeného množstva vyšlo 13 lokší s priemerom cca 20 cm.
  3. Hotové lokše pomastíme roztopeným maslom a plníme podľa chuti. U nás sa lokše rozkrájajú na 4 časti a naplnené praženičkou sa každá časť stočí ako perinka pre bábätká:))) Suché možme kľudne zamraziť, výborné boli aj po rozmrazené a zohriatí v mikrovlnke.