Bezlaktózové sušienky

ailuj82 - fotkaailuj82, 1. septembra 2010
Bezlaktózové sušienky
Foto: ailuj82

Už 2 týždne má dcéra "nemliečnu diétu". Všetko, čo jej dám jesť, musím pozrieť, či neobsahuje laktózu :(. Vápnik má prijímať z brokolice, mandlí Zobraziť celý popisUž 2 týždne má dcéra "nemliečnu diétu". Všetko, čo jej dám jesť, musím pozrieť, či neobsahuje laktózu :(. Vápnik má prijímať z brokolice, mandlí a maku. Ale ona mak veľmi nemusí. Tak som si vymyslela bezlaktózové makové sušienky s mandľami :). A veľmi jej chutia.

60
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

50 g
2 PL
30 g
70 g
1/2 balíčka
300 g
1 ks
3 PL
120 g
0,5 dcl




Postup

  1. 1

    Mandle a vločky najemno zomelieme a všetky suroviny spolu zmiešame. Vypracujeme husté cesto, mlieko pridávame podľa potreby 0,5-1 dcl. Ja som použila bezlaktózové pohánkové mlieko. Cesto odložíme na 30 min. do chladničky.

    Bezlaktózové sušienky - obrázok 1
  2. 2

    Na pomúčenej doske si z cesta vytvarujeme "hada" s priemerom asi 5 cm a krájame ostrým nožom 1 cm kolieska. Ukladáme na plech vystlaný papierom.

    Bezlaktózové sušienky - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme 10-12 minút - do svetlohneda.

    Bezlaktózové sušienky - obrázok 3

Diskusia k receptu

flemi
bezmliečnu diétu mám ja, lebo mám aj intoleranciu aj alergiu na bielkovinu

ale v obchodoch a reštauráciach povedzte radšej bezmliečna diéta, lebo vás budú presviedčať...........,,že je tam iba lyžička mliečka"

želám veľmi pevné nervy
deni787
Tak to to vyskúšam!!!Aj moja dcéra ktorá má 16rokov, je alergická na laktózu a preto sa jej snažím variť a piecť tak,aby jej to neškodilo.Mohlo by byť tu viac takýchto receptov!!Díky..
celka
Můj syn má také bezmléčnou dietu. Zpočátku to bylo horší, ale už jsme
si zvykli. Používám pro něho výrobky L -. V sortimentu je mléko, tvrdý
sýr, smetana, pomazánkové máslo, pudink. Také mu kupuji ovesné
mléko sušené, rýžové mu nechutná a sojové také nesmí. Čokoládu
kupuji 70 % hořkou. Jsou i levnější za 25,- Kč. Místo másla používáme
Perlu. Přeji mnoho trpělivosti.
lydia
Bezlaktózové mlieko? To sa robí doma alebo sa to kupuje? Ešte som sa s tým nestretla.
lydia
myslela som to pohánkové bezlaktózové mlieko...
ailuj82
To pohánkové mlieko som normálne kúpila v obchode. Bolo to medzi pudingovými práškami. Mlieko je sušené, rozrába sa z vodou. Presný názov je ZAJÍC POHÁNKOVÝ NÁPOJ.Na pitie ho dcera veľmi nechce, ale v polievke jej nevadilo.
glosterka
Pridávam sa do klubu bezlaktozákov a alergikov na BKM. Dobrý recept! Hmmm, Nemôžem však mak ani hrozienka... Držím prísnu diétu... Recept vyzerá byť zaujímavý. @ailuj82 , máš dobré nápady! Ja tiež vymýšľam bezmliečne recepty... ;-) Napadlo ma, čo keby som vynechala ten mak a hrozienka... @ailuj82 , dal by sa Tvoj recept vyskúšať aj bez týchto surovín? Inak, mak má síce najviacej vápnika... ale dá sa nahadiť aj rybkami - pečené, vysmážané, dusené, sardinky, tuniačik v oleji... potom je aj v zelenej zelenine ako petržlenová vňať, pažítka, žerucha, šalát (aj ľadový), špenát, zemiaky... a aj ovocie obsahuje vápnik+železo - napr. také marhuľky... Malej môžeš dať zavárané, džemík, sušené... Vápnik sa dá nahradiť pestrou stravou. Ja mám na to, že držím takú prísnu diétu (vrátane bezmliečnej) ukážkové krvné testy! Klop-klop-klop... Vápnik mi nechýba... teda netrpím jeho nedostatkom. A inak ho dopĺňam tabletkami. No a nemôžem sa dopiť mliečka Zajíc! Zbožňujem ho...:-))
ailuj82
@glosterka - rada vymýšľam nové recepty. A táto dieta je pre mna výzva. Malá bude mať 5 rokov, dietujeme len 2 týždne, ale asi to bude na dlhšie. Keď sme vynechali to mlieko, zmizli jej vyrážky z tváre a rozjedla sa :). Ten recept bude určite dobrý aj bez maku a hrozienok. S papaním zeleniny a ovocia u nej nemám problém. Ale chcela by som vedieť, či môže margaríny. Je tam písané, že obsahujú kyselinu mliečnu.
A to mliečko - zajíc - to aké piješ? Lebo ja som kúpila pohánkové, ale viem, že je aj čisté sojové. A čítala som že najchutnejšie je kukuričné, ale ešte sa nám ho nepodarilo zohnať.
glosterka
Milá @ailuj82 , ďakujem za Tvoju odpoveď, aj za radu. Určite niekedy vyskúšam Tvoj recept na tieto sušienky. Som rada, že sa maličnej polepšilo. Vidno, že bezmliečna diéta má svoj význam.:-) Mne tiež zmizli tie vyrážky...
Pravdaže, maličká môže papať aj margaríny. Na natieranie chlebíka som už našla 11 druhov a na pečenie a vytieranie foriem a pekáčov, plechov sú vhodné zase 3 druhy. Bezlaktózovej diéte sa venujem špeciálne. ;-) Nech sa páči, tu nájdeš bezlaktózové maslá (pre studenú kuchyňu), aj margaríny na pečenie:  www.bezmliecnadieta.estranky.sk/clanky/tuky...

Môžeš ich bez obáv dať maličkej. ;-)
Na týchto stránkach nájdeš veľa užitočných rád a hlavne bezmliečne potraviny. Ich zloženie mám preverené.
A aj tu nájdeš zopár bezmliečnych vecí:
 www.setriacadieta.estranky.sk

Hlavne sú tam maškrtky = sladkosti a slané...
Mliečko Zajíc sú rôzne druhy. Majú podobný obal, len je farebne odlíšený. Zajko je napr. takýto: Zajíc natural, Zajíc plus, Zajíc s vlákninou, Zajíc s príchuťou smotany, potom Zajíc Pohánkový nápoj, ktorý kupuješ... Nájdeš ich zobrazené na týchto stránkach v príspevku "Nápoje Zajíc":  www.bezmliecnadieta.estranky.sk/clanky/napoje...


No, kukuričné mlieko som ešte neskúšala... Ten Zajko je fajn, sójový, aj pohánkový... Rastlinné náhradky mlieka od ASP mi nechutia... A ešte zbožňujem čokoládové mliečko Alnatura z DMka (DM Drogerie Markt).

Tej kyseliny mliečnej sa nemusíš báť. Mnohých na obale zloženia výrobku zmiatne to, že je tam uvedená kyselina mliečna. Pozor, kyselina mliečna nemá spoločné nič s mliekom ani laktózou. Veľa ľudí si to mýli a pripisuje jej názov k mlieku a laktóze. Nie je to tak. Výrobca (Palma Group) mi vysvetlil, že vo svojich výrobkoch používajú kyselinu mliečnu, ktorá je vyrobená špeciálnou technológiou (biotechnologicky a enzymaticky) z kukurice.
Ďalej je v zložení uvedená maslová aróma. Výrobca ma ubezpečil, že táto aróma je 100%tne bezlaktózová = bez stôp laktózy a BKM.
Už som tieto výrobky otestovala aj na sebe a nemala som žiadne problémy, t.j. tráviace ani kožné. Takže výrobcovia sa ozaj snažia a rastlinné margaríny prispôsobujú dnešnej dobe, v ktorej pribúda alergikov...
glosterka
@ailuj82 , opravujem webovú adresu o bezmliečnej diéte (pridal sa mi do nej text odpovede pre Teba)... Takže správne je táto adresa:

www.bezmliecnadieta.estranky.sk/clanky/tuky
www.bezmliecnadieta.estranky.sk/clanky/napoje
a tá druhá, kde nájdeš spomínané maškrtky:
www.setriacadieta.estranky.sk
;-)
ailuj82
@glosterka veľmi pekne ďakujem za užitočné stránky a informácie. Hned ako budem mať trochu čas, prečítam si.
betka11
dievčatá zdravím Vás ak bude len trošíčka viac času napíšem už mnou vyskúšané rcp ktoré môžeme aj my bezmliekači papať glosterka Ty si už upravíš podla seba aby si sa cítila fajn,dúfam že bude trošíčku času v práci a napíšem recepty a môžete vypekať,prajem pekný večer všetkým
betka11
neviem čo je s pc v práci, keď chcem písať a pridávať rcp zamrzne mi program, budem sa snažiť nájsť čas doma aby som to napísala ospravedlňujem sa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia