Foto: daniella9
Príjemné osvieženie počas horúcich dní, najlepšie s kockami ľadu:-)
15 minút
príprava
príprava
180 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do hrnca dáme vodu, pridáme cukor, citron - očistíme ho a prekrojíme na polovicu, a kyselinu citronovú. Necháme na slabšom plameni pomaly zovrieť.
-
2
Ked začne vrieť, zvýšime plameň na maximum a varíme, kým sa objem tekutiny nezmenší o polovicu..
-
3
Odstavíme plameň a pridáme bazové kvietky. Jemne pomiešame a necháme vychladnúť.
-
4
Vychladnutý sirup scedíme cez sitko do druhého hrnca.
-
5
Sirup ešte jedenkrát scedíme cez látkovú vreckovku, ktorá zachytí zvyšné nečistoty, a naplníme ním vopred umyté fľaše.
-
6
Hotovo. Sirup skladujeme bud v chladničke alebo v špajzi na tmavom mieste.
dobré vedieť:-)
a čo za to?:-D
no mla by vydržať pár mesiacov:-)
zostane voda, lebo práve sa chladí, vyskúšam, medovky mám dosť a som, zvedavá.
nemáte zač, nech sa vám podarí:-)
Nech sa vám podarí:-)
@mohicanka
ja som použila 7 dcl fľaše, niektoré litrové, odhadovala som:-)
Nech sa vám podarí:-)
@mohicanka
ja som použila 7 dcl fľaše, niektoré litrové, odhadovala som:-)
aby výsledkom nebola len sladká voda:-)
@danja301
som veľmi rada, že ste s týmto receptom spokojná a že vám sirup chutí:-)
dakujem veľmi pekne za pozitívny komentár, veľmi si cením vašu pochvalu:-)
vytvorila sa vám taká biela ,,kožka'? Vyberte ju, sirupu nič nie je
inak suseda mi raz spomínala ako tomu predísť, dúfam, že si to ešte dobre pamätám, sirup treba sterilizovať. Fľaša sa obráti hore dnom a uloží do horúcej vody a zahrieva sa. Opravte ma ak sa mýlim. Ja to nerobím a sirupu to vôbec neuškodilo.
A inak ono to záleží aj od vrchnákov. Napríklad, ked mamina robí paradajkový pretlak, tak používa fľaše z pálenky a borovičky a tam sa tá kožka vytvorí tiež, pretlak je ok. No a minule sme použili aj dvojdecové fľašky od Relaxu, a tam nevznikla vôbec. Takže je to aj o vrchnákoch, možno dobre netesnia a dostáva sa vám tam aj vzduch a preto sa vám objavila pleseň.
Aký je váš názor, že sa to dáva do studenej vody, nebolo by viac arómy, keby sa to uvarilo či zalialo horúcou či teplou vodou, ako čaj ?
Niekde dávajú k.citronovú až na koniec, niekde písali na začiatok, že sa vylúhuje viac arómy ?
Robím to prvý krát, prečítal viac receptov, tak si potom vyber ....
no ja som najskôr robila tak, že som bazu opláchla a potom som ju dávala do tej cukrovej šťavy. Výsledný sirup bol sladší. Tento rok som robila tak, že som ju nepremyla, ale dala rovno do hrnca a nechala aj niekoľko hodín lúhovať. A nechala som aj stopky na niektorých kvetoch, nie moc, zopár. Výsledný sirup už nebol až taký sladký ako ten predošlý a bol aj trošku trpký, ale len tak jemne - to vdaka tým pár stopkám. Ale ked nechcete mať v sirupe trpkosť, tak stopky nedávajte. A peľ z kvietkov sa mi usadil na dne fľaše. Citron dávam vždy na začiatku, ošúpaný. A kvety zvlášť nelúhujem, príde mi to ako práca navyše:-)