Marcipánový koláč

Battenberg cake (šachovnicový koláč)

Autor receptu: redakcia

25-30 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 160–180 stupňov a dno a boky štvorcovej formy (rozmer 20 x 20 cm) vyložíme papierom na pečenie.
  2. Na prípravu mandľovej piškóty dáme do veľkej misy veľmi mäkké maslo, cukor, múku, mleté mandle, prášok do pečiva, vajce, vanilkový a mandľový extrakt. Šľaháme elektrickým šľahačom, kým cesto nie je hladké. Cesto prelejeme do formy, zarovnáme a pečieme 25–30 minút, keď zapichneme špajľu, mala by vyjsť čistá.
  3. Upečenú piškótu necháme vo forme 10 minút. Potom ju presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť, kým pripravíme farebnú piškótu.
  4. Pri kakaovej piškóte postupujeme rovnako ako pri svetlej, len do cesta primiešame ešte kakao. Keď je upečená a vychladnutá, tak obidve piškóty nakrájame na kocky.
  5. Džem zohrejeme, aby sa ľahšie natieral, a potom ním kocky šachovnicovo spojíme do väčšieho celku.
  6. Pripravíme biely marcipán, ktorý rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Zostavený šachovnicový koláč potrieme džemom, naň dáme rozvaľkaný marcipán. Pripravený koláč nakrájame na asi 2 cm plátky a môžeme servírovať.
  7. TIP: Samokypriacu múku môžeme kúpiť (predáva sa pod anglickým názvom self rising flour) alebo pripraviť doma. Na 100 g hladkej múky dáme 3 g prášku do pečiva, 1 g soli a preosejeme tak, aby sa ingrediencie rovnomerne premiešali.