Marcipánový koláč
Battenberg cake (šachovnicový koláč)
Autor receptu: redakcia
25-30 minút na 160-180 °C |
Postup- Predhrejeme rúru na 160–180 stupňov a dno
a boky štvorcovej formy (rozmer 20 x 20 cm)
vyložíme papierom na pečenie.
- Na prípravu mandľovej piškóty dáme do veľkej misy veľmi mäkké maslo, cukor,
múku, mleté mandle, prášok do pečiva, vajce,
vanilkový a mandľový extrakt. Šľaháme elektrickým
šľahačom, kým cesto nie je hladké. Cesto prelejeme do
formy, zarovnáme a pečieme 25–30
minút, keď zapichneme špajľu, mala by vyjsť
čistá.
- Upečenú piškótu necháme vo forme 10 minút. Potom ju presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť, kým pripravíme farebnú piškótu.
- Pri kakaovej piškóte
postupujeme rovnako ako pri svetlej,
len do cesta primiešame ešte kakao.
Keď je upečená a vychladnutá, tak obidve piškóty
nakrájame na kocky.
- Džem zohrejeme, aby sa ľahšie natieral, a potom
ním kocky šachovnicovo spojíme do väčšieho
celku.
- Pripravíme biely marcipán, ktorý rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Zostavený šachovnicový koláč potrieme džemom, naň dáme rozvaľkaný marcipán. Pripravený
koláč nakrájame na asi 2 cm plátky a môžeme servírovať.
- TIP: Samokypriacu múku môžeme kúpiť (predáva sa pod anglickým názvom self rising flour) alebo pripraviť doma. Na 100 g hladkej múky dáme 3 g prášku do pečiva, 1 g soli a preosejeme tak, aby sa ingrediencie rovnomerne premiešali.
|