Tekvicové koláče
Tekvicové koláče

Batôžky s maslovou tekvicou

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 2. februára 2021
Batôžky s maslovou tekvicou
Foto: Dušan Křístek
60 minút
príprava

Suroviny

500 g (alebo muškátová)
200–250 g
2-3 PL
Cesto:
1 bal.
1 ČL
1 ČL
1 ČL (alebo jablkový)
štipka
180 g (alebo podľa potreby)
1 ČL
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok, nastrúhame nahrubo a zmiešame s cukrom. Zmes krátko restujeme na panvici s olejom a necháme odstáť.

  2. 2

    Na cesto vo veľkej mise prešľaháme vidličkou kefír, olej, ocot, cukor a soľ. Múku preosejeme spolu s jedlou sódou do ochuteného kefíru a vypracujeme cesto, ktoré má byť mäkké a nadýchané. Ak sa nám lepí, tak dosku dostatočne posypeme múkou a dôkladne ešte premiesime, aby cesto prijalo dostatok múky. Bude mäkké, ale nebude sa lepiť na ruky. Cesto rozdelíme na 4 kusy a na pomúčenej doske rozvaľkáme na kruhy s priemerom okolo 20 cm.

  3. 3

    Na každý kruh cesta rozprestrieme orestovanú tekvicu. Vezmeme na jednom mieste okraj a preložíme do stredu, následne vezmeme okraj predchádzajúceho skladu a opäť preložíme do stredu, takto pokračujeme po celom obvode. Naplnené cesto by malo pripomínať sploštený mešec. Stred poriadne pritlačíme, povrch poprášime múkou a sploštíme pomocou valčeka. Pripravené batôžky potrieme olejom a upečieme rúre.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia