Batôžky s maslovou tekvicou
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 2. februára 2021

Foto: Dušan Křístek
príprava
Suroviny
| 500 g (alebo muškátová) |
|
| 200–250 g |
|
| 2-3 PL |
|
| Cesto: | |
| 1 bal. |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL (alebo jablkový) |
|
| štipka |
|
| 180 g (alebo podľa potreby) |
|
| 1 ČL |
|
| Na potretie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok, nastrúhame nahrubo a zmiešame s cukrom. Zmes krátko restujeme na panvici s olejom a necháme odstáť.
- 2
Na cesto vo veľkej mise prešľaháme vidličkou kefír, olej, ocot, cukor a soľ. Múku preosejeme spolu s jedlou sódou do ochuteného kefíru a vypracujeme cesto, ktoré má byť mäkké a nadýchané. Ak sa nám lepí, tak dosku dostatočne posypeme múkou a dôkladne ešte premiesime, aby cesto prijalo dostatok múky. Bude mäkké, ale nebude sa lepiť na ruky. Cesto rozdelíme na 4 kusy a na pomúčenej doske rozvaľkáme na kruhy s priemerom okolo 20 cm.
- 3
Na každý kruh cesta rozprestrieme orestovanú tekvicu. Vezmeme na jednom mieste okraj a preložíme do stredu, následne vezmeme okraj predchádzajúceho skladu a opäť preložíme do stredu, takto pokračujeme po celom obvode. Naplnené cesto by malo pripomínať sploštený mešec. Stred poriadne pritlačíme, povrch poprášime múkou a sploštíme pomocou valčeka. Pripravené batôžky potrieme olejom a upečieme rúre.
Tiež koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu