Tekvicové koláče

Batôžky s maslovou tekvicou

Autor receptu: redakcia

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok, nastrúhame nahrubo a zmiešame s cukrom. Zmes krátko restujeme na panvici s olejom a necháme odstáť.
  2. Na cesto vo veľkej mise prešľaháme vidličkou kefír, olej, ocot, cukor a soľ. Múku preosejeme spolu s jedlou sódou do ochuteného kefíru a vypracujeme cesto, ktoré má byť mäkké a nadýchané. Ak sa nám lepí, tak dosku dostatočne posypeme múkou a dôkladne ešte premiesime, aby cesto prijalo dostatok múky. Bude mäkké, ale nebude sa lepiť na ruky. Cesto rozdelíme na 4 kusy a na pomúčenej doske rozvaľkáme na kruhy s priemerom okolo 20 cm.
  3. Na každý kruh cesta rozprestrieme orestovanú tekvicu. Vezmeme na jednom mieste okraj a preložíme do stredu, následne vezmeme okraj predchádzajúceho skladu a opäť preložíme do stredu, takto pokračujeme po celom obvode. Naplnené cesto by malo pripomínať sploštený mešec. Stred poriadne pritlačíme, povrch poprášime múkou a sploštíme pomocou valčeka. Pripravené batôžky potrieme olejom a upečieme rúre.