Pečené bataty
Pečené bataty

Bataty s bryndzou

siuuu - fotkasiuuu, 22. marca 2023
Bataty s bryndzou
Foto: siuuu

Veľmi chutné papaníčko. Ja som si bataty obľúbila a v kombinácii s bryndzou boli naozaj výborné.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2023/03/bataty-s-bryndzou.html

2
porcie
10 minút
príprava
45+5 minút
na 190 °C

Suroviny

2-3 ks
125 g
podľa chuti
podľa chuti (alebo čierne)
podľa chuti (alebo sušená šunka)
1-2 PL
 (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Bataty dobre umyjeme, ale nešúpeme. Po dĺžke každý batat prekrojíme na dve polovice, reznú stranu popicháme vidličkou a celé polovice potrieme olivovým olejom a reznou stranou hore položíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 190 °C upečieme do mäkka (v závislosti od veľkosti zemiakov by to malo trvať cca 40 - 50 minút).

  2. 2

    Mäkké bataty vyberieme z rúry, pár minút necháme chladnúť a z ešte teplých polovičiek lyžicou opatrne do misky vyberieme väčšinu dužiny - opatrne, zemiaky sú stále horúce. K dužine pridáme bryndzu (ja som si kúsok odložila na posypanie), soľ, korenie a všetko vidličkou roztlačíme a spojíme do kompaktnej hmoty.

  3. 3

    Hmotu rovnomerne rozdelíme späť do šupiek, vrch posypeme bryndzou a dáme na pár minút zapiecť do rúry - pokiaľ sa bryndza navrchu nezačne topiť. Ja som zapekala pod grilom, najvyšší výkon asi 3 minúty. Ak vaša rúra nemá túto funkciu, myslím si, že to pôjde aj na funkcii horný ohrev.

  4. 4

    Na tanieri som bataty posypala kúskami opečenej sušenej šunky, trochou bryndze a sušeným tymianom. Podávame teplé.

Diskusia k receptu

farbuska
Bataty mám tiež veľmi rada a pomerne často pripravujem. Tvoj recept tiež rada vyskúšam, vyzerá to veľmi chutne a pritom jednoducho. Vďaka zaň.
1x siuuu