Foto: siuuu
Veľmi chutné papaníčko. Ja som si bataty obľúbila a v kombinácii s bryndzou boli naozaj výborné.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2023/03/bataty-s-bryndzou.html
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
2-3 ks |
|
125 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo čierne) |
|
podľa chuti (alebo sušená šunka) |
|
1-2 PL |
|
(na ozdobu) |
|
Postup
-
1
Bataty dobre umyjeme, ale nešúpeme. Po dĺžke každý batat prekrojíme na dve polovice, reznú stranu popicháme vidličkou a celé polovice potrieme olivovým olejom a reznou stranou hore položíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 190 °C upečieme do mäkka (v závislosti od veľkosti zemiakov by to malo trvať cca 40 - 50 minút).
- 2
Mäkké bataty vyberieme z rúry, pár minút necháme chladnúť a z ešte teplých polovičiek lyžicou opatrne do misky vyberieme väčšinu dužiny - opatrne, zemiaky sú stále horúce. K dužine pridáme bryndzu (ja som si kúsok odložila na posypanie), soľ, korenie a všetko vidličkou roztlačíme a spojíme do kompaktnej hmoty.
- 3
Hmotu rovnomerne rozdelíme späť do šupiek, vrch posypeme bryndzou a dáme na pár minút zapiecť do rúry - pokiaľ sa bryndza navrchu nezačne topiť. Ja som zapekala pod grilom, najvyšší výkon asi 3 minúty. Ak vaša rúra nemá túto funkciu, myslím si, že to pôjde aj na funkcii horný ohrev.
- 4
Na tanieri som bataty posypala kúskami opečenej sušenej šunky, trochou bryndze a sušeným tymianom. Podávame teplé.
Tiež pečené bataty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu