Banánovo-medový chlebík s orechami

janikbj - fotkajanikbj, 3. júna 2014
Banánovo-medový chlebík s orechami
Foto: janikbj

Najlepší banánový chlebík, aký som kedy jedla. Obsahuje málinko tuku, sladený je banánmi a medom, bez bielej múky, preto si dovolím povedať, že je Zobraziť celý popisNajlepší banánový chlebík, aký som kedy jedla. Obsahuje málinko tuku, sladený je banánmi a medom, bez bielej múky, preto si dovolím povedať, že je aj relatívne zdravý.

10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnčeky
3 ks
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
2 PL (nemusí byť)
2 ks
3/4 ČL
1/2 ČL
1/2 hrnčeka (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Banány rozpučíme vidličkou, vymiešame s medom, jogurtom, roztopeným kokosovým olejom a vajíčkami. V druhej miske si zmiešame múku, sódu, soľ, nahrubo sekané orechy a ja som pridala aj 1/2 hrnčeka sekaných sušených sliviek a hrozienok (môžete, nemusíte dať,ale odporúčam). Tekutú a suchú zmes spolu zmiešame a vo vymastenej a múkou vysypanej chlebíkovej forme necháme odpočívať asi 10 min.

    Banánovo-medový chlebík s orechami - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si dáme vyhriať rúru na 180 stupňov. Pečieme pomaly asi 50min., potom prikryjeme zvrchu alobalom,aby sa nám vnútri prepiekol a nechytilo ho zhora. Prikrytý dopekáme ešte asi 10 min. Záleží od rúry, treba sledovať,ale tých 50 min. sa piecť určite musí. Ak by sa piekol prirýchlo, treba znížiť teplotu, príp. ho zakryť aj skôr. Piekla som v teplovzdušnej rúre, s ventilátorom, na 160-170 stupňoch 50+10min. či je chlebík prepečený vyskúšame špajľou.

    Banánovo-medový chlebík s orechami - obrázok 2
  3. 3

    Upečený chlebík necháme vo forme chladnúť 10-15min., potom ho vyklopíme a necháme vychladnúť úplne. Je super aj ako zákusok aj s maslom (alebo bez) na raňajky. Je vláčny a nepresladený (závisí aj od banánov, aké boli vyzreté) a na to, aký je zdravý, je až neuveriteľne chutný :D V pôvodnom recepte bolo nemieste jogurtu maslo, 1/2 hrnčeka hnedého cukru + 1/4 hrnčeka medu, takže kto chce, môže skúsiť aj tak. Ja som čítala diskusiu pod receptom (čo je mimochodom na zahraničných stránkach dosť zaujímavé čítanie, lebo ľudia tam neriešia hlúposti ako tu, ale píšu k veci, svoje postrehy, tipy a rady), čo mi aj pomohlo pri zmene tohto receptu ;)

Diskusia k receptu

denyany
Teda k veci- vyzerá to nielen zdravo, ale aj dobre a verím ti, že je chutný. Určite upečiem a dám ti vedieť ako nám chutilo. A od veci- ešte že chodíš aj na zahraničné stránky, aspoň vieme, akí sme tu hlúpi, keď riešime tie hlúposti...
janikbj
nevravim,ze sme hlupi,narazam na tie urazlive a zbytocne komentare,ktore tu zahlcuju diskusie. mna zaujima,aky maju nazor alebo tip ludia,ktori recept vyskusali a nie urazky a hadky okolo istych uzivatelov. o to ide. komentare by mali povzbudit,pochvalit,poucit, nie filtrovat frustraciu a antypatiu. aspon moj nazor ;-)
figovnik
super recept. tie negatívne diskusie sú hrozné, kôli nim sem už nechodím tak často ako predtým.. :/
adhoska
Urcite je vyborny :-) ja robievam tu verziu maslo a cukor, ale teraz skusim jogurt a med :-) skvely napad. Dakujem!
janikbj
ďakujem všetkým za pekné komentáre.
@adhoska , tiež som doteraz robila s maslom,cukrom a bielou múkou, no toto je u nás absolútny favorit. oplatí sa vyskúšať.
a pre tých, čo nemôžu mliečne výrobky, jogurt sa dá nahradiť nesladeným jablkovým pyré. to ale nemám vyskúšané, no čítala som to v diskusii pod pôvodným receptom, že to tak niektorí robia.
vanilka111
ja ho pečiem teraz a neskutočne to tu vďaka tomu kokosovému oleju rozvoniava, dala som za lyžicu a určite ho nevynechajte :-)
eviana
@janikbj , od Teba sa mi vždy všetko podarilo čo som skúsila a veľmi rada vyskúšam aj tento koláčik, vyzerá neodolateľne a veľmi chutne aj voňavo... ukadám, ďakujem, veľmi chválim :)
janikbj
ďakujem krásne za komentáre :-)
@vanilka111 , tak verím, že nemenej aj chutil, ako rozvoniaval :) momentálne mám doma kýblik kokosového oleja bez vône, takže u nás to voňalo banánovo,ale tak, že sa jeden mohol "ošaliť" z toho :D
@eviana , Evi, ďakujem krásne, vieš potešiť :D málokedy som 100%-ne spokojná s tým, čo uvarím/upečiem,ale tu som nemala jedinkej výhrady (odporúčam aj tie sušené slivky), akurát takej, že ho bolo málo :D nakrojila som hneď večer, ešte teplý a keby som sa nehanbila pred svojim svedomím, nemám problém spráskať aspoň polovicu. naozaj sa oplatí vyskúšať, ja už budem kupovať akciové prezreté banány, čo som doteraz vždy odmietala, keď mi výhodne núkali :D
eviana
@janikbj , Janielka, ja milujem práve tie akciové - hovorím im bodkované... tie chutia aj voňajú najsamlepšie :) Sušené slivky som vždy mala veľmi rada a odkedy som ich použila do Tvojho cheescake, nedám na ne dopustiť :) Určite Ti dám vedieť ako dopadol u nás po koštovke :)
janikbj
@vanilka111 , tak to ma veľmi teší. pokiaľ si teraz robila podľa základného receptu a máte doma radi sušené ovocie, odporúčam nabudúce pridať aj pol pohára sekaných sušených sliviek :-) ďakujem za vyskúšanie
frezia68
Dobrá správa pre bezlepkáčov:namixovala som bezlepkové múky,pridala som ovčí jogurt a prepražené maslo (kvôli alergii na kravské mlieko),rôzne ovocie a chlebík je výborný.Ďakujem @janikbj :-) a pekný deň !
cicjak
Chlebík je vynikajúci.Piekla som ho vo forme na bábovku.....preto som ho piekla kratšie cca 35 min.+10 min prekryté alobalom. Výborné....
janikbj
@methi , ďakujem :-)
@frezia68 , je prekrásny, som rada, že si vyskúšala a podaril sa i v bezlepkovej verzii. určite sa tvoja skúsenosť niekomu hodí. ďakujem za vyskúšanie a za fotku :-)
@cicjak , aj tebe ďakujem za vyskúšanie a som veľmi rada, že chutilo a tiež vďaka za skúsenosť s pečením v bábovkovej forme :-)
mimina
vyzerá výborne. Ukladám, najbližšie robím.
stanci11
jeeej, nádherný recept :) ja ešte skúsim vynechať vajíčka, keď sú tam banány tak to určite pôjde ;) paráda




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia