Foto: janikbj
Najlepší banánový chlebík, aký som kedy jedla. Obsahuje málinko tuku, sladený je banánmi a medom, bez bielej múky, preto si dovolím povedať, že je Zobraziť celý popisNajlepší banánový chlebík, aký som kedy jedla. Obsahuje málinko tuku, sladený je banánmi a medom, bez bielej múky, preto si dovolím povedať, že je aj relatívne zdravý.
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 hrnčeky |
|
3 ks |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
2 PL (nemusí byť) |
|
2 ks |
|
3/4 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 hrnčeka (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Banány rozpučíme vidličkou, vymiešame s medom, jogurtom, roztopeným kokosovým olejom a vajíčkami. V druhej miske si zmiešame múku, sódu, soľ, nahrubo sekané orechy a ja som pridala aj 1/2 hrnčeka sekaných sušených sliviek a hrozienok (môžete, nemusíte dať,ale odporúčam). Tekutú a suchú zmes spolu zmiešame a vo vymastenej a múkou vysypanej chlebíkovej forme necháme odpočívať asi 10 min.
-
2
Medzitým si dáme vyhriať rúru na 180 stupňov. Pečieme pomaly asi 50min., potom prikryjeme zvrchu alobalom,aby sa nám vnútri prepiekol a nechytilo ho zhora. Prikrytý dopekáme ešte asi 10 min. Záleží od rúry, treba sledovať,ale tých 50 min. sa piecť určite musí. Ak by sa piekol prirýchlo, treba znížiť teplotu, príp. ho zakryť aj skôr. Piekla som v teplovzdušnej rúre, s ventilátorom, na 160-170 stupňoch 50+10min. či je chlebík prepečený vyskúšame špajľou.
-
3
Upečený chlebík necháme vo forme chladnúť 10-15min., potom ho vyklopíme a necháme vychladnúť úplne. Je super aj ako zákusok aj s maslom (alebo bez) na raňajky. Je vláčny a nepresladený (závisí aj od banánov, aké boli vyzreté) a na to, aký je zdravý, je až neuveriteľne chutný :D V pôvodnom recepte bolo nemieste jogurtu maslo, 1/2 hrnčeka hnedého cukru + 1/4 hrnčeka medu, takže kto chce, môže skúsiť aj tak. Ja som čítala diskusiu pod receptom (čo je mimochodom na zahraničných stránkach dosť zaujímavé čítanie, lebo ľudia tam neriešia hlúposti ako tu, ale píšu k veci, svoje postrehy, tipy a rady), čo mi aj pomohlo pri zmene tohto receptu ;)
@adhoska , tiež som doteraz robila s maslom,cukrom a bielou múkou, no toto je u nás absolútny favorit. oplatí sa vyskúšať.
a pre tých, čo nemôžu mliečne výrobky, jogurt sa dá nahradiť nesladeným jablkovým pyré. to ale nemám vyskúšané, no čítala som to v diskusii pod pôvodným receptom, že to tak niektorí robia.
@vanilka111 , tak verím, že nemenej aj chutil, ako rozvoniaval :) momentálne mám doma kýblik kokosového oleja bez vône, takže u nás to voňalo banánovo,ale tak, že sa jeden mohol "ošaliť" z toho :D
@eviana , Evi, ďakujem krásne, vieš potešiť :D málokedy som 100%-ne spokojná s tým, čo uvarím/upečiem,ale tu som nemala jedinkej výhrady (odporúčam aj tie sušené slivky), akurát takej, že ho bolo málo :D nakrojila som hneď večer, ešte teplý a keby som sa nehanbila pred svojim svedomím, nemám problém spráskať aspoň polovicu. naozaj sa oplatí vyskúšať, ja už budem kupovať akciové prezreté banány, čo som doteraz vždy odmietala, keď mi výhodne núkali :D
@frezia68 , je prekrásny, som rada, že si vyskúšala a podaril sa i v bezlepkovej verzii. určite sa tvoja skúsenosť niekomu hodí. ďakujem za vyskúšanie a za fotku :-)
@cicjak , aj tebe ďakujem za vyskúšanie a som veľmi rada, že chutilo a tiež vďaka za skúsenosť s pečením v bábovkovej forme :-)