Banánovo-medový chlebík s orechami

Autor receptu: janikbj

Najlepší banánový chlebík, aký som kedy jedla. Obsahuje málinko tuku, sladený je banánmi a medom, bez bielej múky, preto si dovolím povedať, že je aj relatívne zdravý.

10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Banány rozpučíme vidličkou, vymiešame s medom, jogurtom, roztopeným kokosovým olejom a vajíčkami. V druhej miske si zmiešame múku, sódu, soľ, nahrubo sekané orechy a ja som pridala aj 1/2 hrnčeka sekaných sušených sliviek a hrozienok (môžete, nemusíte dať,ale odporúčam). Tekutú a suchú zmes spolu zmiešame a vo vymastenej a múkou vysypanej chlebíkovej forme necháme odpočívať asi 10 min.
  2. Medzitým si dáme vyhriať rúru na 180 stupňov. Pečieme pomaly asi 50min., potom prikryjeme zvrchu alobalom,aby sa nám vnútri prepiekol a nechytilo ho zhora. Prikrytý dopekáme ešte asi 10 min. Záleží od rúry, treba sledovať,ale tých 50 min. sa piecť určite musí. Ak by sa piekol prirýchlo, treba znížiť teplotu, príp. ho zakryť aj skôr. Piekla som v teplovzdušnej rúre, s ventilátorom, na 160-170 stupňoch 50+10min. či je chlebík prepečený vyskúšame špajľou.
  3. Upečený chlebík necháme vo forme chladnúť 10-15min., potom ho vyklopíme a necháme vychladnúť úplne. Je super aj ako zákusok aj s maslom (alebo bez) na raňajky. Je vláčny a nepresladený (závisí aj od banánov, aké boli vyzreté) a na to, aký je zdravý, je až neuveriteľne chutný :D V pôvodnom recepte bolo nemieste jogurtu maslo, 1/2 hrnčeka hnedého cukru + 1/4 hrnčeka medu, takže kto chce, môže skúsiť aj tak. Ja som čítala diskusiu pod receptom (čo je mimochodom na zahraničných stránkach dosť zaujímavé čítanie, lebo ľudia tam neriešia hlúposti ako tu, ale píšu k veci, svoje postrehy, tipy a rady), čo mi aj pomohlo pri zmene tohto receptu ;)