Banánovo-broskyňový tunel

matus113 - fotkamatus113, 13. februára 2011
Banánovo-broskyňový tunel
Foto: matus113

Pracná dobrôtka, po ktorej si oblížete všetky prsty.

60 minút
príprava
12 minút
na 220 °C

Suroviny

10 ks
200 g
440 g
2 KL
2 PL
250 g
500 ml
1 ks
3 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme 2 cestá. Jedno biele, jedno tmavé. Do bieleho cesta pridáme 100 g polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 5 vajec, 1 čajová lyžička kypriaceho prášku. Tak isto spravíme aj tmavé cesto, plus doň pridáme 2 polievkové lyžice kakaa.

  2. 2

    Oddelíme si žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a bielka odložíme do chladu a trochu ich osolíme. K žĺtkam a práškovému cukru po vymiešaní pridáme múku. Potom si vymiešame tuhý sneh. Začneme šľahať na malých otáčkach, postupne zvyšujeme. Bielka sme osolili, aby bol sneh tuhší. Sneh zľahka zapracujeme do cesta a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Dáme do vyhriatej trúby na 220 stupňov a pečieme asi 5-6 minút. Tmavé cesto pripravíme takisto, len do múky pridáme 2 polievkové lyžice kakaa, vmiešame do vyšľahaných žĺtkov a pridáme sneh. Dáme na plech a pečieme 5-6 minút. Po upečení obidve cestá necháme vychladnúť.

  3. 3

    Medzitým, ako sa chladia pripravíme krém. Potrebujeme 200 g práškového cukru, 250 g masla, spolu vymiešame. Z 500 ml mlieka odlejeme 2/3, ktoré dáme variť a do 1/3 nasypeme 1 zlatý klas, ktorý vymiešame. Keď mlieko začne vrieť, pridáme mlieko so zlatým klasom a miešame až do zhustnutia. Zhustnutú masu dáme vychladiť a počas chladenia premiešame, aby sa nespravila koža. Upečené cestá polejeme šťavou z broskýň a rozotrieme. Do vymiešaného masla s cukrom pridáme vychladenú masu a rozmixujeme. Zmes rozdelíme na polovicu.

  4. 4

    Tmavé upečené cesto rozdelíme na polovicu a biele cesto rozdelíme na 4 časti. Zoberieme polovicu tmavého cesta, ktorú vložíme do srnčieho chrbáta a druhú polovicu vložíme do druhého srnčieho chrbáta. Na spodok cesta dáme malú vrstvu krému, naň banán a znova pokryjeme vrstvou krému. Ďalšia vrstva bude jedna štvrtina bieleho cesta, poriadne zatlačíme a znova potrieme krémom. Na krém poukladáme po celej dĺžke broskyne, ale môžeme použiť aj marhule. Na záver potrieme krémom a dáme 1 plát bieleho cesta. Zatlačíme.

  5. 5

    Pripravíme si igelit alebo alobal na dosku, srnčí chrbát prenesieme a zaťažíme asi na 5 hodín. Na zaťaženie môžeme použiť minerálky. Kúsky vychádzajúce z formy orežeme a môžeme krájať.

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Vymazať
Výborná - ja už roky ju robím a obmieňam ovocie - aj čerstvé aj zavárané,čo je doma po ruke.Výhoda je,že sú naraz dve. Jedna zostáva doma a druhá dostane nohy a ide vnúčatám.To je mňamka.
Vymazať
Takáto názorná ukážka je veľkou pomocou. Ak by som robila, stačila by mi aj plovičná dávka - na jednu formu.Ale ja mám iba hranatú, nie tú zaoblenú, možno by vyšlo aj do nej. Pekné, dobré.
Vymazať
@matus113 Prečo si neurobiť jedno cesto, rozdeliť na polovicu a potom pridať kakao do druhej polovice? Ja to robím tak a je to jednoduchšie ako zamazať čo najviac riadu sa mi nepáči. Čím menej upratovania okolo celého varenia tým viac radosti pre mňa.
Ale pekný recept. Pekné video.
Vymazať
wau... tak toto je veľká výzva pre mňa :) konečne som videla ako sa robia aj zložité zákusky :) isto vyskúšam! vypadá úžasne :) babičkovské recepty mam najradšej!
Vymazať
@evanaaa - ja som skusala robit v hranatej forme podobny jahodovy tunel. Formu na srnci chrbat tu nedostat a zatial som si ju nedoviezla z SK. Do rohov som dala asi 10 spajli zviazanych dohromady, na to som dala potravinarsku foliu, cesto,... Vyslo to super.

Pridaj komentár k receptu: