Banánovo-broskyňový tunel

Autor receptu: matus113

Pracná dobrôtka, po ktorej si oblížete všetky prsty.

60 minút
príprava
12 minút
na 220 °C

Postup

  1. Pripravíme 2 cestá. Jedno biele, jedno tmavé. Do bieleho cesta pridáme 100 g polohrubej múky, 120 g práškového cukru, 5 vajec, 1 čajová lyžička kypriaceho prášku. Tak isto spravíme aj tmavé cesto, plus doň pridáme 2 polievkové lyžice kakaa.
  2. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a bielka odložíme do chladu a trochu ich osolíme. K žĺtkam a práškovému cukru po vymiešaní pridáme múku. Potom si vymiešame tuhý sneh. Začneme šľahať na malých otáčkach, postupne zvyšujeme. Bielka sme osolili, aby bol sneh tuhší. Sneh zľahka zapracujeme do cesta a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Dáme do vyhriatej trúby na 220 stupňov a pečieme asi 5-6 minút. Tmavé cesto pripravíme takisto, len do múky pridáme 2 polievkové lyžice kakaa, vmiešame do vyšľahaných žĺtkov a pridáme sneh. Dáme na plech a pečieme 5-6 minút. Po upečení obidve cestá necháme vychladnúť.
  3. Medzitým, ako sa chladia pripravíme krém. Potrebujeme 200 g práškového cukru, 250 g masla, spolu vymiešame. Z 500 ml mlieka odlejeme 2/3, ktoré dáme variť a do 1/3 nasypeme 1 zlatý klas, ktorý vymiešame. Keď mlieko začne vrieť, pridáme mlieko so zlatým klasom a miešame až do zhustnutia. Zhustnutú masu dáme vychladiť a počas chladenia premiešame, aby sa nespravila koža. Upečené cestá polejeme šťavou z broskýň a rozotrieme. Do vymiešaného masla s cukrom pridáme vychladenú masu a rozmixujeme. Zmes rozdelíme na polovicu.
  4. Tmavé upečené cesto rozdelíme na polovicu a biele cesto rozdelíme na 4 časti. Zoberieme polovicu tmavého cesta, ktorú vložíme do srnčieho chrbáta a druhú polovicu vložíme do druhého srnčieho chrbáta. Na spodok cesta dáme malú vrstvu krému, naň banán a znova pokryjeme vrstvou krému. Ďalšia vrstva bude jedna štvrtina bieleho cesta, poriadne zatlačíme a znova potrieme krémom. Na krém poukladáme po celej dĺžke broskyne, ale môžeme použiť aj marhule. Na záver potrieme krémom a dáme 1 plát bieleho cesta. Zatlačíme.
  5. Pripravíme si igelit alebo alobal na dosku, srnčí chrbát prenesieme a zaťažíme asi na 5 hodín. Na zaťaženie môžeme použiť minerálky. Kúsky vychádzajúce z formy orežeme a môžeme krájať.