Bábovka s citrónovou glazúrou fotorecept
Foto: sracz
Nie som fanúšik „hrnčekovej technológie” v kuchyni, ale tento recept ma nadchol svojou jednoduchosťou, rýchlou realizáciou, ale hlavne, že som konečne mohol zúžitkovať časť Zobraziť celý popisNie som fanúšik „hrnčekovej technológie” v kuchyni, ale tento recept ma nadchol svojou jednoduchosťou, rýchlou realizáciou, ale hlavne, že som konečne mohol zúžitkovať časť veľkej úrody citrónov. Nechal som sa „zmanipulovať” výstrižkom z časopisu Saveur/asi 1992, kde na str. 100, pani Maida Heatter, tento koláč predstavuje s názvom „East 62nd Streed Lemon cake”. My sme ho pretransformovali na bábovku. Pekáč som nahradil našou silikónovou formou v tvare ruže a pripravil som prekvapenie k 70-inám.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
3 hrnčeky |
|
1,5 KL |
|
0,5 KL |
|
225 g |
|
2 hrnčeky |
|
4 ks |
|
1 hrnček |
|
2 - 3 ks |
|
Glazúra (poleva): | |
1/3 hrnčeka |
|
2/3 hrnčeka |
|
Postup
-
1
silikónovú formu v tvare ruže som Vám predstavil 6. apríla 2015 v mojom rcp na variant Veľkonočnej mäsovej hrudky: https://varecha.pravda.sk/recepty/velkonocna-masova-ruza-fotorecept/57904-recept.html. Keďže ďalšiemu 70_nikovi v rodine sme išli gratulovať s domácim slovenským chlebíkom, tak ako druhý „present” sme s mojou krajšou, lepšou a šikovnejšou ½ upiekli ľahkú chutnú bábovku čoby, teda kvázi, „ružu”. Elektrickú rúru som nechal predohriať na 350 °F, pripravil som si bábovkovú silikónovú formu (kto ju nemá použije pekáč pre 3 333 ml cesta), vymazanú maslom a jemne posypanú strúhankou. Zvlášť som zmiešal 3 hrnčeky (à 225 ml) hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva a ½ KL soli a uložil vedľa mixéra.
-
2
V mise elmixéra som vymiešal maslo až do úplného mäkka a pridával per partes cukor kryštál krupica, pokiaľ sa obe zložky spojili do hebkého hladka.
-
3
Následne, po jednom „povtĺkal” vajíčka a občas stierkou zoškrabal steny misy.
-
4
Na pomalých otáčkach postupne, v 3 častiach, popridával suché ingrediencie,
-
5
“prilievané” mliekom (po každej 1/3 suchej).
-
6
čas miešania som využil na postrúhanie kôry z dvoch citrónov,
-
7
potom som misu zložil zo základne mixéra a ručne do cesta vmiešal pripravenú postrúhanú citrónovú kôru.
-
8
vymiešané cesto som prelial do vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej bábovkovej formy a za 65÷70´ upiekol pri 350 °F (180 °C), v strednej časti elektrickej rúry
-
9
teraz som si pripravil „glazúru” (polevu) z 1/3 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy a 2/3 hrnčeka kryštálového cukru krupica (1/3 hrnčeka citrónovej šťavy je možné nahradiť ½ hrnčekom šťavy z limetiek, množstvo cukru ostáva nezmenené).
-
10
upečenú bábovku som preklopil na mriežku, uloženú na ochrannej, môže byť aj alumíniová, fólii a za tepla
-
11
som ju dôkladne ponatieral citrónovou polevou; natieranie som opakoval 4 razy, než sa mi poleva minula (pomalým natieraním poleva postupne presiakne hlboko do cesta bábovky a urobí ju jemne kyslo pikantnú a šťavnatú) a po 120÷150´ vytvorila na bábovke priesvitnú glazúru.
-
12
takto vyzerala hotová
-
13
a spolu s chlebíkom pripravená na transport
-
14
nuž a napokon v reze takto!
do voza i do koča
závidím manželke
v dobrom ma cháp...:-)
Pripomenul si mi podobný originalny recept od Cistinky , podla ktoreho rada peciem : varecha.pravda.sk/recepty/citronova-babovka-fotorecept/40...