Bábovka s citrónovou glazúrou fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. júna 2017
Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept)
Foto: sracz

Nie som fanúšik „hrnčekovej technológie” v kuchyni, ale tento recept ma nadchol svojou jednoduchosťou, rýchlou realizáciou, ale hlavne, že som konečne mohol zúžitkovať časť veľkej úrody citrónov. Nechal som sa „zmanipulovať” výstrižkom z časopisu Saveur/asi 1992, kde na str. 100, pani Maida Heatter, tento koláč predstavuje s názvom „East 62nd Streed Lemon cake”. My sme ho pretransformovali na bábovku. Pekáč som nahradil našou silikónovou formou v tvare ruže a pripravil som prekvapenie k 70-inám.

10-12
porcií
12-15 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

3 hrnčeky
1,5 KL
0,5 KL
225 g
2 hrnčeky
4 ks
1 hrnček
2 - 3 ks
Glazúra (poleva):
1/3 hrnčeka
2/3 hrnčeka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    silikónovú formu v tvare ruže som Vám predstavil 6. apríla 2015 v mojom rcp na variant Veľkonočnej mäsovej hrudky: https://varecha.pravda.sk/recepty/velkonocna-masova-ruza-fotorecept/57904-recept.html. Keďže ďalšiemu 70_nikovi v rodine sme išli gratulovať s domácim slovenským chlebíkom, tak ako druhý „present” sme s mojou krajšou, lepšou a šikovnejšou ½ upiekli ľahkú chutnú bábovku čoby, teda kvázi, „ružu”. Elektrickú rúru som nechal predohriať na 350 °F, pripravil som si bábovkovú silikónovú formu (kto ju nemá použije pekáč pre 3 333 ml cesta), vymazanú maslom a jemne posypanú strúhankou. Zvlášť som zmiešal 3 hrnčeky (à 225 ml) hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva a ½ KL soli a uložil vedľa mixéra.

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mise elmixéra som vymiešal maslo až do úplného mäkka a pridával per partes cukor kryštál krupica, pokiaľ sa obe zložky spojili do hebkého hladka.

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne, po jednom „povtĺkal” vajíčka a občas stierkou zoškrabal steny misy.

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pomalých otáčkach postupne, v 3 častiach, popridával suché ingrediencie,

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    “prilievané” mliekom (po každej 1/3 suchej).

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čas miešania som využil na postrúhanie kôry z dvoch citrónov,

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom som misu zložil zo základne mixéra a ručne do cesta vmiešal pripravenú postrúhanú citrónovú kôru.

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vymiešané cesto som prelial do vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej bábovkovej formy a za 65÷70´ upiekol pri 350 °F (180 °C), v strednej časti elektrickej rúry

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    teraz som si pripravil „glazúru” (polevu) z 1/3 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy a 2/3 hrnčeka kryštálového cukru krupica (1/3 hrnčeka citrónovej šťavy je možné nahradiť ½ hrnčekom šťavy z limetiek, množstvo cukru ostáva nezmenené).

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    upečenú bábovku som preklopil na mriežku, uloženú na ochrannej, môže byť aj alumíniová, fólii a za tepla

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    som ju dôkladne ponatieral citrónovou polevou; natieranie som opakoval 4 razy, než sa mi poleva minula (pomalým natieraním poleva postupne presiakne hlboko do cesta bábovky a urobí ju jemne kyslo pikantnú a šťavnatú) a po 120÷150´ vytvorila na bábovke priesvitnú glazúru.

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto vyzerala hotová

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a spolu s chlebíkom pripravená na transport

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    nuž a napokon v reze takto!

    Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
toto vyzerá až tak diabolsky-anjelsky dobre! :) pripomína mi to zvláštne bludisko s uhlíkovou žiarou sálajúcou zvnútra. krásna forma, krásna bábovka. čo dodať? nič len 5*

Pridaj komentár k receptu: