Bábovka

Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nie som fanúšik „hrnčekovej technológie” v kuchyni, ale tento recept ma nadchol svojou jednoduchosťou, rýchlou realizáciou, ale hlavne, že som konečne mohol zúžitkovať časť veľkej úrody citrónov. Nechal som sa „zmanipulovať” výstrižkom z časopisu Saveur/asi 1992, kde na str. 100, pani Maida Heatter, tento koláč predstavuje s názvom „East 62nd Streed Lemon cake”. My sme ho pretransformovali na bábovku. Pekáč som nahradil našou silikónovou formou v tvare ruže a pripravil som prekvapenie k 70-inám.

10-12
porcií
12-15 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Postup

  1. silikónovú formu v tvare ruže som Vám predstavil 6. apríla 2015 v mojom rcp na variant Veľkonočnej mäsovej hrudky: https://varecha.pravda.sk/recepty/velkonocna-masova-ruza-fotorecept/57904-recept.html. Keďže ďalšiemu 70_nikovi v rodine sme išli gratulovať s domácim slovenským chlebíkom, tak ako druhý „present” sme s mojou krajšou, lepšou a šikovnejšou ½ upiekli ľahkú chutnú bábovku čoby, teda kvázi, „ružu”. Elektrickú rúru som nechal predohriať na 350 °F, pripravil som si bábovkovú silikónovú formu (kto ju nemá použije pekáč pre 3 333 ml cesta), vymazanú maslom a jemne posypanú strúhankou. Zvlášť som zmiešal 3 hrnčeky (à 225 ml) hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva a ½ KL soli a uložil vedľa mixéra.
  2. V mise elmixéra som vymiešal maslo až do úplného mäkka a pridával per partes cukor kryštál krupica, pokiaľ sa obe zložky spojili do hebkého hladka.
  3. Následne, po jednom „povtĺkal” vajíčka a občas stierkou zoškrabal steny misy.
  4. Na pomalých otáčkach postupne, v 3 častiach, popridával suché ingrediencie,
  5. “prilievané” mliekom (po každej 1/3 suchej).
  6. čas miešania som využil na postrúhanie kôry z dvoch citrónov,
  7. potom som misu zložil zo základne mixéra a ručne do cesta vmiešal pripravenú postrúhanú citrónovú kôru.
  8. vymiešané cesto som prelial do vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej bábovkovej formy a za 65÷70´ upiekol pri 350 °F (180 °C), v strednej časti elektrickej rúry
  9. teraz som si pripravil „glazúru” (polevu) z 1/3 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy a 2/3 hrnčeka kryštálového cukru krupica (1/3 hrnčeka citrónovej šťavy je možné nahradiť ½ hrnčekom šťavy z limetiek, množstvo cukru ostáva nezmenené).
  10. upečenú bábovku som preklopil na mriežku, uloženú na ochrannej, môže byť aj alumíniová, fólii a za tepla
  11. som ju dôkladne ponatieral citrónovou polevou; natieranie som opakoval 4 razy, než sa mi poleva minula (pomalým natieraním poleva postupne presiakne hlboko do cesta bábovky a urobí ju jemne kyslo pikantnú a šťavnatú) a po 120÷150´ vytvorila na bábovke priesvitnú glazúru.
  12. takto vyzerala hotová
  13. a spolu s chlebíkom pripravená na transport
  14. nuž a napokon v reze takto!