Bábovka
Bábovka s citrónovou glazúrou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nie som fanúšik „hrnčekovej technológie” v kuchyni, ale tento recept ma nadchol
svojou jednoduchosťou, rýchlou
realizáciou, ale hlavne, že som konečne mohol zúžitkovať časť veľkej úrody citrónov.
Nechal som sa „zmanipulovať”
výstrižkom z časopisu Saveur/asi 1992, kde na str. 100, pani Maida Heatter, tento koláč
predstavuje s názvom „East
62nd Streed Lemon cake”. My sme ho pretransformovali na bábovku. Pekáč som
nahradil našou silikónovou formou
v tvare ruže a pripravil som prekvapenie k 70-inám.
10-12 porcií |
12-15 minút príprava |
60-70 minút na 180 °C |
Postup
- silikónovú formu v tvare ruže som Vám predstavil 6. apríla 2015 v mojom rcp na variant Veľkonočnej mäsovej hrudky: https://varecha.pravda.sk/recepty/velkonocna-masova-ruza-fotorecept/57904-recept.html. Keďže ďalšiemu 70_nikovi v rodine sme išli gratulovať s domácim slovenským chlebíkom, tak ako druhý „present” sme s mojou krajšou, lepšou a šikovnejšou ½ upiekli ľahkú chutnú bábovku čoby, teda kvázi, „ružu”.
Elektrickú rúru som nechal predohriať na 350 °F, pripravil som si bábovkovú silikónovú formu (kto ju nemá použije pekáč pre 3 333 ml cesta), vymazanú maslom a jemne posypanú strúhankou. Zvlášť som zmiešal 3 hrnčeky (à 225 ml) hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva a ½ KL soli a uložil vedľa mixéra.
- V mise elmixéra som vymiešal maslo až do úplného mäkka a pridával per partes cukor kryštál krupica, pokiaľ sa obe zložky spojili do hebkého hladka.
- Následne, po jednom „povtĺkal” vajíčka a občas stierkou zoškrabal steny misy.
- Na pomalých otáčkach postupne, v 3 častiach, popridával suché ingrediencie,
- “prilievané” mliekom (po každej 1/3 suchej).
- čas miešania som využil na postrúhanie kôry z dvoch citrónov,
- potom som misu zložil zo základne mixéra a ručne do cesta vmiešal pripravenú postrúhanú citrónovú kôru.
- vymiešané cesto som prelial do vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej bábovkovej formy a za 65÷70´ upiekol pri 350 °F (180 °C), v strednej časti elektrickej rúry
- teraz som si pripravil „glazúru” (polevu) z 1/3 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy a 2/3 hrnčeka kryštálového cukru krupica (1/3 hrnčeka citrónovej šťavy je možné nahradiť ½ hrnčekom šťavy z limetiek, množstvo cukru ostáva nezmenené).
- upečenú bábovku som preklopil na mriežku, uloženú na ochrannej, môže byť aj alumíniová, fólii a za tepla
- som ju dôkladne ponatieral citrónovou polevou; natieranie som opakoval 4 razy, než sa mi poleva minula (pomalým natieraním poleva postupne presiakne hlboko do cesta bábovky a urobí ju jemne kyslo pikantnú a šťavnatú) a po 120÷150´ vytvorila na bábovke priesvitnú glazúru.
- takto vyzerala hotová
- a spolu s chlebíkom pripravená na transport
- nuž a napokon v reze takto!