Babkine starodávne punčové rezy fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 13. septembra 2016
Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept)
Foto: iva63

Pri listovaní v starej kuchárskej knihe od pani Hájkovej som objavila tento recept na punčové rezy. Zistila som, že si tieto výborné starodávne Zobraziť celý popisPri listovaní v starej kuchárskej knihe od pani Hájkovej som objavila tento recept na punčové rezy. Zistila som, že si tieto výborné starodávne punčáky vlastne pamätám zo svojho detstva, len som si nikde recept nepoznačila. V pôvodnom recepte bola poleva iba rumová biela, ja som rum vynechala a použila som citrónovú šťavu a pridala som pár kvapiek malinovej šťavy. Som veľmi rada, že som recept našla a vyskúšala... Možno som aj Vám pripomenula časy dávno minulé...

15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
150 g
150 g
Plnka:
150 g
20 ks
z 1 citróna
150 g mleté
50 g postrúhaná
100 ml (alebo ovocná šťava)
Poleva:
200 g
1 PL prevarená horúca
2 PL
pár kvapiek




Postup

  1. 1

    2 celé vajcia, 4 žĺtky, práškový cukor a citrónovú kôru spolu vyšľaháme mixérom... Zvlášť si vyšľaháme tuhý sneh zo štyroch bielkov.

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielkový sneh zľahka premiešame s múkou a primiešame k vyšľahanému cestu.

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko spolu zľahka zamiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto rozotrieme. Pečieme pomaly vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 15-20 minút.

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme plnku: Z cukru a trošku vody uvaríme hustý sirup, ktorý necháme vychladnúť. Polámeme dlhé piškóty, polejeme ich vychladnutým cukrovým sirupom, pridáme citrónovú šťavu, mleté orechy, postrúhanú čokoládu, rum a podľa potreby aj ovocnú šťavu. Všetko spolu dobre vymiešame.

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené cesto prerežeme na tri rovnaké diely. Spodný diel natrieme marhuľovým lekvárom.

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na lekvár rozotrieme polovicu plnky.

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryjeme druhým dielom a pokvapkáme ovocnou šťavou alebo rumom, potrieme lekvárom (ale ako vidíte na foto ja som zabudla potrieť lekvárom ) a zvyšnou plnkou.

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zakryjeme tretím dielom.

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zabalíme do pečiaceho papiera.

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na chvíľu dobre zaťažíme. Vrch polejeme citrónovou polevou: zmiešame práškový cukor, vriacu vodu a citrónovú šťavu, ja som použila pár kvapiek malinovej šťavy, kvôli jemnému zafarbeniu (foto s poliatym punčovým rezom som zabudla urobiť).

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Poliate punčové rezy pokrájame nožom namočeným v horúcej vode. Tieto rezy sa dajú uskladniť aj v chladničke v uzatvorenej dóze. Chutia výborne, dobre nasiaknu a ostanú šťavnaté. Prajem dobrú chuť!

    Babkine starodávne punčové rezy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Hned bych testla vzorek, klidně i neproleželý! Krásná práce, jsi šikulka! Díky za receptík.
kecemis
Tak za toto by som dal a pol kralovostva keby som nejake mal.
chica114
No tak toto.....čistá paráda ja punčové rezy mám hrozne rada jedla by som ich každý den!! No a tie tvoje vyzeraju parádne ste šikovná. CHVÁLIM! :-D
iva63
ďakujem Vám veľmi pekne za Vaše milé komentáre
remcula
Ivuš, určitě jsem je viděla na FB a určitě bych si je hned udělala, ale já jaksi s tou váhou..ech.. Každopádně nádherné!! :-)
1x uiuska
iva63
@cesminaz ďakujem ... @remcula Jani ďakujem a viem určite, že od jedného šťavnatého punčového rezu sa ručička na váhe určite ani nepohne :)
pekný sviatočný deň prajem!
havino
@Ivka výborný, uložím si ho, lebo podobný pečiem a na chuti nie je veľký rozdiel, len vo vrstvovaní, piškotu na namáčanie s rumom, ja aj s cukrovou vodou, orechami pečiem, pomrvím rukami, skladám, piškota,džem, punčová hmota, to ja tak volám a čokoládová poleva, u teba je cukrová. Páči sa mi recept.
iva63
@havino Táni ďakujem veľmi pekne...máš pravdu s receptom sa dá experimentovať a obmieňať ...ja tiež rada pracujem s punčovinou, alebo punčovou hmotou ako píšeš ty...v starých kuchárskych knihách vždy nájdeme niečo zaujímavé....len treba ubrať cukor podľa vlastného uváženia
janac
Ivka, dík za recept...tento si aj ja pamätám z detstva...určite ho v najbližšej dobe vyskúšam (dnes bude parížska čokoládová torta)...
eli1111
Ďakujem za recept, včera som ho piekla je faaaantaaastický, všetkým chutil, každý kto ho ochutnal si pýtal aj recept ešte som taký punčový koláčik nejedla.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia