Baba ghanoush

tassiedevil - fotkatassiedevil, 20. júna 2014

Tento dip z baklažánu, pochádza z Egypta a je populárny aj po celom Strednom východe...môže sa použiť ako dip, predjedlo, alebo ako príloha Zobraziť celý popisTento dip z baklažánu, pochádza z Egypta a je populárny aj po celom Strednom východe...môže sa použiť ako dip, predjedlo, alebo ako príloha k jedlám, ako je kebab a pod. Ja som k tomu upiekol ražnú bagetu.. Vhodný pre vegetariánov..

Suroviny

1 ks
2-3 PL
3 strúčiky
štipka
1 PL
z 1/2 citrona
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Celý baklažán dobre popicháme, /aby nám neexplodoval/, grilujeme asi 10 min nad otvoreným ohňom,/plynový šporák/ alebo uhlíkmi, pokiaľ sa začnú vytvárať pľuzgieriky po povrchu. Potom vložíme do na 200 C predhriatej rúry a pečieme dalších 15-20 min, pokiaľ baklažán bude úplne mäkký...necháme vychladnúť, kožu olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a tyčovým mixerom rozmixujeme,cesnak prelisujeme, pridáme ostatné suroviny a dobre zamiešame....ozdobíme petržlenovou vňaťou a olivami....Dobrú chuť. Pokiaľ vám to bude chutiť?

    Baba ghanoush - obrázok 1
  2. 2

    Tahini pastu si môžete pripraviť aj doma: asi 30-40 g sezamových semienok nasypeme na plech a vložíme na 3-4 min, do na 200C predhriatej rúry, dávame pozor aby nám semienka nezhnedli, potom nasypeme do mažiarika, pridáme 2-3 lyžice olivového alebo sezamového oleja a dobre spracujeme na jemnú pastu....

Diskusia k receptu

kukulienka71
ukladám, dobrých dipov nikdy nie je dosť. Tahinovú pastu som kúpila v DM od Alnatury, ale nie je taká dobrá ako tá, ktorú som robila minule doma, takže ostáva domáca výroba, sem netreba veľa. @tassiedevil , tvoje zdobenie mi pripomína jednu šikovnú a milú varecháčku:-) nie ste náhodou rodáci?:-)))
jamarlen
pečené baklíky sú tento rok môj hit, vyskúšam aj tvoj chuťový mix najradšej mám s pita chlebom, chrumkavo opečeným…..
safran
pekne si napiekol - aj ražnú bagetu aj baklažán, presne ako Kukulienka píše, doma robené tahini je vždy naj :-) preklikávaním som sa dostala aj k receptu od Pusty aj od 2010 - láka ma pripraviť jeden deň všetky 3 verzie a porovnať, ukladám do KK, spravím, až dozrejú baklažány
tassiedevil
dakujem Vám za komentáriky..
@pusta , máš pravdu. ten tvoj je veľmi podobný..sorry, keby som bol vedel, tak to sem nepridám, ináč som pozeral cez "hľadač" a nič mi to neukázalo.. :(pochvalu od Teba stále príjmem z radosťou..:).Dakujem.
@kukulienka..mo žno áno...je tu hodne šikovných, neviem ktorú si myslela?:))nakoniec, slovenské gazdinky patria medzi najšikovnejšie..:)Dakujem
@safran...nielen tahini, všetko doma robené je to naj.:) okrem jednej veci....to Ti už nemôžem prezradiť...)) dakujem.
pusta
@tassiedevil , a prečo by si tento svoj nádherný recept nepridal ?? nevidím ani ten najmenší dôvod.
1. ja sama poznám viac receptov na Babaganoush a to čo dom dala na varechu, bolo ešte v roku 2012 a len jedna z možných verzií.
2. tvoj je iný, nový a je super podeliť sa o túto dobrotu s varecháčmi, dobre si spravil!!!
3. pochybujem, že by niekto okrem teba vyhľadával, či tu takýto recept už je, teda je výborné ho pripomenúť starým varecháčom i tým novoprišlým.
len tak na margo veci, vyhľadávač nie je dobre nastavený, ani mne nevyhadzuje recepty, dokonca ani také, o ktorých pozitívne viem, že tu sú.
takže spokojne pridávaj aj na budúce - však to by museli takto zmýšľať o bryndzových haluškách, pagáčoch, gulášoch, bublaninách, buchtách, chleboch.....a inom.
martinat
Co mozem urobit s tym baklazanom ine kedze mam elektricky sporak, plynovy gril a otvoreny ohnik v susedstve nemozem mat. Dakujem.

tassiedevil
@martinat ,jednoducho predhrej elektrickú rúru na najvyšiu teplotu, peč 15 min, potom stiahni na 200C a peč dalších 15-20min, alebo pod elektrickým grilom, pokiaľ sa ti vmestí pod gril a potom dopekáš v rúre...
@terinka 55, dakujem:)
marianne
Je to naramne dobre.Ako som recept pred par rokmi tu na vareche objavila,robim pravidelne...mne nevadi,ze je tu opat,dobrych veci sa nepreje,treba pripomenut...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia