Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 2. mája 2012
Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/
Foto: pusta

Tento recept som našla na viacerých variacich weboch s arabskou kuchyňou, ktorú mám veľmi rada. Je populárny najmä v Libanone, Sýrii, Palestíne a iných Zobraziť celý popisTento recept som našla na viacerých variacich weboch s arabskou kuchyňou, ktorú mám veľmi rada. Je populárny najmä v Libanone, Sýrii, Palestíne a iných krajinách blízkeho východu. Základom je upečený baklažán zmiešaný s Tahini pastou s citronovou šťavou a s variáciou použitých korenín - rímska rasca, mleté čierne korenie, cayanské korenie, červená mletá paprika, lístky chilly papriky. Vybrala som jeden z týchto variantov a ponúkam recept.

1 dávka
porcia
150 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks - cca 400 g, stredne veľký
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti
250 ml
1/2 CL
z 3 citronov
 podľa chuti
2 - 3 PL, posekaná
 podľa chuti
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    V mažiari som potlkla rímsku rascu.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Do misky som naliala Tahiny pastu. /dostať kúpiť v špecializovaných obchodoch, v obchodoch so zdravou výživou ale sa dá vyrobiť aj po domácky zo sezamových semienok./

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Vytlačila som šťavu z citronov.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    K Tahini paste som pridala potlčenú rímsku rascu / nedávať viac, je veľmi výrazná/, soľ,...

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    citronovú šťavu a celé som dobre zmiešala.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Baklažány som popichala po obvode vidličkou a piekla 30 minútv trúbe vyhriatej na 200 stupňov, správne upečený má byť takýto zvráskavelý.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutý upečený baklažán som rozrezala na polovicu a dužinu som vydlabala do misy.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Pretlačila som ho tlačidlom na zemiaky, kto chce, môže roztlačiť vidličkou a kto to chce mať úplne jemné, môže rozmixovať pomocou ponorného mixéra.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Posekala som petržlenovú vňať a sušenú chilli papričku.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    K roztlačenému baklažánu som pridala prelisovaný cesnak, Tahiny pastu ochutenú rímskou rascou, soľou a citronovou šťavou, celé som dobre premiešala, dala vychladiť do chladničky aspoň na 1 hodinu a tesne pred podávaním som nátierku posypala vločkami chilli papričky a posekanej petržlenovej vňate.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Táto nátierka sa môže podávať ako samostatné jedlo na malých tanierikoch dookola pokvapkaná olivovým olejom s arabským Pita chlebom alebo ako predjedlo v malom množstve alebo vo väčšom množstve ako príloha k hlavnému jedlu. Tiež možno posypať opraženými píniovými orieškami. Je to veľmi chutná baklažánová nátierka a výborne chutí aj natretá na chlieb alebo bagetu.

    Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/ - obrázok 12

Diskusia k receptu

lia66
Milujem túto nátierku-fantastikuš mňamka!!!
eldina
baklažánu nie je nikdy dosť,dobrá inšpirácia....ja ked vidím slovo "baklažán"-hned otváram recept...:)
/tú pastu nepoznám,vôbec/
už nech mi rastú v záhrade,hned pridám recepty..:)
huck
Super recept s vynikajucim fotopostupom. Len uvodne foto mi strašne pripomina .... Www.toprecepty.sk/recept/1933-baba-ghanouj---baklazanove-pyre/
huck
pardon - www.toprecepty.sk/recept/1933-baba-ghanouj---baklazanove-pyre/
redakcia
Odpoveď od @pusta : @2010 , súhlasím úplne s tebou, výborná klasika. tiež som robila viacero variantov Baba Ghanoush, dokonca verziu veľmi podobnú Tvojmu receptu, len som nepridala kurkumu a vajíčka, ale určite vyskúšam. tie paradajky v tom sú super.
@huck , si veľmi všímavá. áno, na toprecepty.sk som vložila tento recept ja, tak ako ho spomínaš a úvodné foto je identické s fotografiou tam, lebo je to moja fotografia /len aby nedošlo k omylu, že som tú fotografiu vzala niekomu inému/. dakujem za pochvalu.
sjuz
Ja toto milujem, najlepšie je to ale keď je baklažán opečený v šupe na ohni, na uhlí...chytí to celé potom takú úžasnú chuť...jedla som v Libanonskej reštaurácii vParíži a nevedela som sa dojesť! Tiež som takto robila doma, original sa to nemá moxovať, aby bola zachovaná štruktúra pasty - a preto sa to niekde volá aj baklažánový kaviár:)
pusta
@sjuz , verím ti. veď francúzska kuchyňa patrí medzi najlepšie kuchyne sveta a libanonská sa radí hneˇza ňou. ani ja som baklažán nemixovala. aj ja by som sa nevedela dojesť baba ganoush práve v Paríži, či rovno v Libanone.
renullka
Toto je vynikajuce tzv predjedlo ci salat....obmena tohto receptu je jednoducho nepridat tahiny pastu a pridat na drobno nakrajane paradajky a papriku...
sandra
Zdravím ťa @pusta , mám otázočku. Hľadala som viacero receptov na babu (chystám sa ju zajtra robiť), ale nikde nebolo pridanej také veľké množstvo tahini. Dala si jej ozaj tak vela?
pusta
Milá, milá @sandra , veľmi srdečne ťa zdravím, dúfam, že sa máš fajn :-)))
áno, dala toľko, ako píšem.
som rada, že zajtra spravíš :-)))
poprosím, potom daj vedieť, ako chutilo.
dakujem
a prajem ti úprimne, nech sa ti darí vo všetkom!!!
pusta
ospravedlňujem sa každému, že až dnes reagujem na Vaše milé komentáre, k receptu som sa vrátila až dnes, vďaka našej milej sandre :-)))
dakujem úprimne vám všetkým za krásne komentíky.
sandra
Vďaka za odpoveď, ja som vždy dávala len dve PL, ale presný recept som stratila, tak som hľadala a našla tvoj. Budem radšej pridávať po lyžiciach, lebo mám skúsenosť, že tahini mi to potom celé zhorkla. Uvidím, koľko toho baklažán znesie :-D
pusta
@sandricka , jasne - veľmi múdro. len sprav, ako vravíš :-)))))
u nás nehrozilo, že zhorkne od tahini, veľmi rýchlo sa po baba ghanoush len tak zaprášilo.
však mi povieš, aké to bolo :-)))
dakujem
kecemis
Mila Ibi, musim sa vratit a vyslovit hlboke uznanie za tento tvoj recept. Stal sa u nas pravidelnym. Je skutocne vyborny. Robievam ho velmi casto a tym mojim doma sa zda ze by som ho mal robievat este castejsie. Najlepsie kazdy den.
pusta
Milý@kecemis , ani nevieš, ako nesmierne ma teší, ak po dlhom čase mi niekto opäť napíše na môj dávnejšie pridaný recept, že sa mu nielen páči, ale ho aj často robí, lebo jeho rodina si ho obľúbila :-)))))
tak ako to ty píšeš, je skutočne výborný :P
dakujem za tvoje hlboké uznanie, ktoré hreje pri srdci <3
p.s. mám veľký prosík na teba. ak si v kontakte s @honestkou , prosím ťa, povedz hanke, že som jej už 3 x písala dlhý list. hovorila, že má niečo z pc a nedostáva poštu /ešte 29. júĺa, možno ani tieto jej v TS neprišli. pekne ju pozdravujem a verím, že je ona a rodinka OK.
dakujem ti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia