Baba ghanoush

Autor receptu: tassiedevil

Tento dip z baklažánu, pochádza z Egypta a je populárny aj po celom Strednom východe...môže sa použiť ako dip, predjedlo, alebo ako príloha k jedlám, ako je kebab a pod. Ja som k tomu upiekol ražnú bagetu.. Vhodný pre vegetariánov..

Postup

  1. Celý baklažán dobre popicháme, /aby nám neexplodoval/, grilujeme asi 10 min nad otvoreným ohňom,/plynový šporák/ alebo uhlíkmi, pokiaľ sa začnú vytvárať pľuzgieriky po povrchu. Potom vložíme do na 200 C predhriatej rúry a pečieme dalších 15-20 min, pokiaľ baklažán bude úplne mäkký...necháme vychladnúť, kožu olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a tyčovým mixerom rozmixujeme,cesnak prelisujeme, pridáme ostatné suroviny a dobre zamiešame....ozdobíme petržlenovou vňaťou a olivami....Dobrú chuť. Pokiaľ vám to bude chutiť?
  2. Tahini pastu si môžete pripraviť aj doma: asi 30-40 g sezamových semienok nasypeme na plech a vložíme na 3-4 min, do na 200C predhriatej rúry, dávame pozor aby nám semienka nezhnedli, potom nasypeme do mažiarika, pridáme 2-3 lyžice olivového alebo sezamového oleja a dobre spracujeme na jemnú pastu....