Foto: maarsii
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Na prípravu cesta potrebujeme hladkú múku, cukor, soľ, maslo a vodu. Maslo si nakrájame na malé kocky.
-
2
V mixéri najskôr zmiešame hladkú múku, cukor a soľ.
- 3
Pridáme kocky masla a postupne po lyžičkách pridávame podľa potreby vodu až kým sa cesto nezačne lepiť.
- 5
Cesto nemiesime len vyklopíme a vytvarujeme do hrudky. Kto má rád ručné miesenie a nechce špiniť mixér môže cesto vymiesiť ručne. Ja som si to uľahčila :). Cesto rozdelíme na dve hrudky (jedna na spodok, druhá na vrch), zabalíme do celofánu a dáme na hodinu do chladničky.
- 6
Po hodine vyberieme z chladničky, vyvalkáme a vložíme do formy.
- 7
Na prípravu plnky potrebujeme jablká, citrón, cukor, soľ, škoricu a maslo. Jablká očistíme a nakrájame na mesiačiky.
- 8
Pokvapkáme citrónovou šťavou, zmiešame s cukrom, soľou a škoricou a necháme 30 minút odpočívať.
- 9
Zmes vložíme do sitka a necháme odkvapkať. Do tekutiny pridáme maslo a necháme zovrieť až kým neskaramelizuje. Zmes potom so skaramelizovanou tekutinou zmiešame.
- 10
Plnku dáme do už pripraveného cesta.
- 11
Rozvalkáme druhú časť cesta a prikrijeme ňou plnku.
- 12
Koláč vložíme čo najnižšie do rúry a pečieme asi hodinu. Krájame až po asi dvoch hodinách. Ja som samozrejme tak dlho nevydržala :)
- 13
Dobrú chuť!
- 3
Diskusia k receptu