Apple pie, jablkový koláč

Autor receptu: maarsii

8
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta potrebujeme hladkú múku, cukor, soľ, maslo a vodu. Maslo si nakrájame na malé kocky.
  2. V mixéri najskôr zmiešame hladkú múku, cukor a soľ.
  3. Pridáme kocky masla a postupne po lyžičkách pridávame podľa potreby vodu až kým sa cesto nezačne lepiť.
  4. Cesto nemiesime len vyklopíme a vytvarujeme do hrudky. Kto má rád ručné miesenie a nechce špiniť mixér môže cesto vymiesiť ručne. Ja som si to uľahčila :). Cesto rozdelíme na dve hrudky (jedna na spodok, druhá na vrch), zabalíme do celofánu a dáme na hodinu do chladničky.
  5. Po hodine vyberieme z chladničky, vyvalkáme a vložíme do formy.
  6. Na prípravu plnky potrebujeme jablká, citrón, cukor, soľ, škoricu a maslo. Jablká očistíme a nakrájame na mesiačiky.
  7. Pokvapkáme citrónovou šťavou, zmiešame s cukrom, soľou a škoricou a necháme 30 minút odpočívať.
  8. Zmes vložíme do sitka a necháme odkvapkať. Do tekutiny pridáme maslo a necháme zovrieť až kým neskaramelizuje. Zmes potom so skaramelizovanou tekutinou zmiešame.
  9. Plnku dáme do už pripraveného cesta.
  10. Rozvalkáme druhú časť cesta a prikrijeme ňou plnku.
  11. Koláč vložíme čo najnižšie do rúry a pečieme asi hodinu. Krájame až po asi dvoch hodinách. Ja som samozrejme tak dlho nevydržala :)
  12. Dobrú chuť!