Apple pie, jablkový koláč
Autor receptu: maarsii
8 porcií |
60 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup- Na prípravu cesta potrebujeme hladkú múku, cukor, soľ, maslo a vodu. Maslo si nakrájame na malé kocky.
- V mixéri najskôr zmiešame hladkú múku, cukor a soľ.
- Pridáme kocky masla a postupne po lyžičkách pridávame podľa potreby vodu až kým sa cesto nezačne lepiť.
- Cesto nemiesime len vyklopíme a vytvarujeme do hrudky. Kto má rád ručné miesenie a nechce špiniť mixér môže cesto vymiesiť ručne. Ja som si to uľahčila :). Cesto rozdelíme na dve hrudky (jedna na spodok, druhá na vrch), zabalíme do celofánu a dáme na hodinu do chladničky.
- Po hodine vyberieme z chladničky, vyvalkáme a vložíme do formy.
- Na prípravu plnky potrebujeme jablká, citrón, cukor, soľ, škoricu a maslo. Jablká očistíme a nakrájame na mesiačiky.
- Pokvapkáme citrónovou šťavou, zmiešame s cukrom, soľou a škoricou a necháme 30 minút odpočívať.
- Zmes vložíme do sitka a necháme odkvapkať. Do tekutiny pridáme maslo a necháme zovrieť až kým neskaramelizuje. Zmes potom so skaramelizovanou tekutinou zmiešame.
- Plnku dáme do už pripraveného cesta.
- Rozvalkáme druhú časť cesta a prikrijeme ňou plnku.
- Koláč vložíme čo najnižšie do rúry a pečieme asi hodinu. Krájame až po asi dvoch hodinách. Ja som samozrejme tak dlho nevydržala :)
- Dobrú chuť!
|