Foto: nyja
Tieto žemličky vznikli vďaka mojej kolegyni. Na nejakom webe videla obrázok a pod ním stručný recept a že či ich nechcem skúsiť :-) Zobraziť celý popisTieto žemličky vznikli vďaka mojej kolegyni. Na nejakom webe videla obrázok a pod ním stručný recept a že či ich nechcem skúsiť :-) Skúsila som a boli to len také celkom obyčajné žemle. Tak som recept trocha prerobila a boli z toho fajné žemličky. Pomenovala som ich podľa kolegyne :-) Odvtedy ich občas robievam.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Preferment: | |
150 g |
|
150 g vlažná |
|
7 g čerstvé |
|
1 KL (jačmenný slad) |
|
Ďalej (po vykysnutí prefermentu): | |
100 g |
|
170 g vlažná |
|
3 - 5 g čerstvé |
|
2,5 KL |
|
100 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 kopcovitá PL |
|
Postup
-
1
Večer pred pečením pripravíme preferment - rozdrobené droždie rozmiešame a rozpustíme vo vode s pridanou sladenkou, pridáme múku a dobre premiešame. Prikryjeme fóliou a necháme stáť na linke do rána, ba aj dlhšie (8 -14 hodín)
-
2
V mlieku rozpustíme zvyšok droždia (moja váha váži len s presnosťou na 1 g) a po cca 5 minútách vlejeme do nádobky domácej pekárne (DP). Pridáme ešte vodu, celý preferment a stierkou dobre premiešame. Kto chce, môže pridať 1 KL kryšt. cukru. Odvážime a preosejeme všetky múky, ktoré tiež nasypeme do DP. Necháme miesiť a vykysnúť na programe CESTO .
-
3
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha prepracuje a rozdelíme ho na dve šišky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
-
4
Cesto rozdelíme na približne rovnaké porcie o hmotnosti cca 84 - 86 g, o čom sa presvedčíme pomocou váhy. Jednotlivé porcie potom prepracujeme a sformujeme do bochníčkov, ktoré necháme na doske oddychovať cca 10 min.
-
5
Po oddychu z bochníčkov formujeme anettky tak, že ich trocha stlačíme medzi dlaňami kolmo opretými o dosku, čím sa cesto sformuje do obdĺžnika a na koncoch ho sformujeme do špíc. Dosť dobre to ide pekárskou špachtľou alebou plastovou stierkou. Kladieme ich rovno na plech s PNP. (Kto má bagetový plech, môže použiť ten).
-
6
Cez stred ich pozdĺžne narežeme ostrým nožom alebo žiletkou. Ja som ten rez nahradila strihom veľkých nožníc, lebo som mala cesto veľmi mäkké a nechcela som žemle dláviť ... Necháme ich dokysnúť cca 25 - 30 minút. (Medzitým ku koncu kysnutia nastavíme rúru na 200 °C.) Pred vložením žemličky potrieme rozšľahaným vajcom zriedeným 1 PL vody, posolíme a posypeme semiačkami, ktoré obľubujeme. Plech postriekame vodou z rozprašovača a dáme piecť
-
7
Pečieme ich pri 200 °C dozlatista, ku koncu pečenia im môžme pridať aj ventilátor,,, u mňa sa piekli 23 minút. Hotové žemle kladieme na mriežku, aby sa zospodu nezaparili. Kto nemá rád príliš chrumkavé, môže ich zvrchu orosiť podobne ako pred pečením.
-
8
Výborne sa zmrazujú a po vybratí ich treba nechať len tak voľne 15 minút, zatiaľ si nastaviť rúru na 200 °C a potom ich do nej šupnúť na necelých 5 minút. Znova sú úplne ako čerstvo upečené.
ďakujem :-) fakt odporúčam skúsiť. Nie je tu ani žiadne špeciálne formovanie, tak to celé je dosť jednoduché, keď DP urobí cesto za nás. Ten čas prípravy, ktorý je uvedený trocha zavádza, lebo som doň započítala 1,5 hodiny prípravu cesta, ale tú robila DP...
Ďakujem @Siisa i @Maska10 ... Nemusí tam byť toľko druhov :-) Chcela som dať celozrnnú špaldovú a T650 a hladkú00, ale celozrn. špalda sa minula, tak som to pokombinovala takto. Tú ražnú som tam napísala miesto ražného kvásku ... Múky si pokombinuj ako chceš, keď urobíš viac x , uvidíš chuťový rozdiel...tak trocha. A nemusíš ani celozrnné dať, ak sama nechceš. Pôvodne, prvýkrát podľa orig. receptu to bola iba biela múka, potom som ich robila s tou istou múkou a s bigou nasavareska.blogspot.sk/2014/12/anettky-biele-zemle.html...
a ďalej som skúšala postupne s pridaním celozrnných... Odporúčam :-)
ty si to trafila presne, @Haji :-) Len tak s maslom boli eňo-ňuňo. Haji, bagetový plech sa na SVK nedal zohnať, musela som si ho pohľadať u vás... Moja najmilšia firma Gastrozone, neskutočne milí a ochotní ľudia ... majú bezva e-shop ... mrkni www.gastrozone.cz. Slovenskí e-shopáci by k nim mali chodiť na školenie! Haji, ja už len čakám, či konečne zaprší a nech je aj búrka, lebo to napätie a dusno je už desné.. Užívaj si teda ten voňavý pobúrkový ozónový luft a ochladenie... pekný večer :-)
@Terinka55 :-) ďakujem
Preto sa odporucaju kvaskove chleby, ci?
Díky, jsi milá! Je příjemné číst, že máš u nás dobrou zkušenost s nákupem. To víš, že i u nás je pár nevstřícných. Je to o lidech, kteří buď svou práci dělají dobře a nebo salámově. Dnes je u nás pod mrakem a o fous se i ochladilo /jde-li to tak vůbec napsat/. Já včera zmokla jako malý pes, mohlo být i hůř, bo pak se strhla průtrž. Píšeš to dobře, dnes si užívám poho počasí. Měj se krásně a mnoho dalších úspěchů nejen ve tvoření! Mám tvé recepty ráda! Mávám!!
koľko tam toho droždia vidíš? Celkovo tam ide cca 10 g , teda ak prirátam chybu váženia , tak 10 + či - 1 g... alebo 2? (ak pre istotu poviem). A zrátaj si múky ...= 650 g. Veď práve preto sa robí do toho ten preferment, aby sa nemuselo dať priveľa droždia... Ty keď robíš kysnuté, tak koľko droždia dávaš? Alebo kváskuješ a všetko robíš kváskové? Áno, kváskové sa odporúča, no zato nie je trestné, občas upiecť drožďové. Ty máš teda iste veľa kváskových receptoch, idem si ich pozrieť a inšpirovať sa. Ďakujem ti vopred:-)
pardon.... receptov...
Už som sa medzičasom aj pozrela, ale nič som tam u teba nenašla. Čím to asi ?