Anettky s prefermentom fotorecept

nyja - fotkanyja, 27. júla 2016 14:05
Ďalšie recepty »
Anettky s prefermentom (fotorecept)Foto: nyja

Tieto žemličky vznikli vďaka mojej kolegyni. Na nejakom webe videla obrázok a pod ním stručný recept a že či ich nechcem skúsiť :-) Skúsila som a boli to len také celkom obyčajné žemle. Tak som recept trocha prerobila a boli z toho fajné žemličky. Pomenovala som ich podľa kolegyne :-) Odvtedy ich občas robievam.

14 ks
porcií
120 min
príprava
25 min
na 200 °C

Suroviny

Preferment:
150 g
150 g vlažná
7 g čerstvé
1 KL (jačmenný slad)
Ďalej (po vykysnutí prefermentu):
100 g
170 g vlažná
3 - 5 g čerstvé
2,5 KL
100 g
200 g
100 g
100 g
1 kopcovitá PL
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Večer pred pečením pripravíme preferment - rozdrobené droždie rozmiešame a rozpustíme vo vode s pridanou sladenkou, pridáme múku a dobre premiešame. Prikryjeme fóliou a necháme stáť na linke do rána, ba aj dlhšie (8 -14 hodín)

    Anettky s prefermentom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mlieku rozpustíme zvyšok droždia (moja váha váži len s presnosťou na 1 g) a po cca 5 minútách vlejeme do nádobky domácej pekárne (DP). Pridáme ešte vodu, celý preferment a stierkou dobre premiešame. Kto chce, môže pridať 1 KL kryšt. cukru. Odvážime a preosejeme všetky múky, ktoré tiež nasypeme do DP. Necháme miesiť a vykysnúť na programe CESTO .

    Anettky s prefermentom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha prepracuje a rozdelíme ho na dve šišky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.

    Anettky s prefermentom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na približne rovnaké porcie o hmotnosti cca 84 - 86 g, o čom sa presvedčíme pomocou váhy. Jednotlivé porcie potom prepracujeme a sformujeme do bochníčkov, ktoré necháme na doske oddychovať cca 10 min.

    Anettky s prefermentom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po oddychu z bochníčkov formujeme anettky tak, že ich trocha stlačíme medzi dlaňami kolmo opretými o dosku, čím sa cesto sformuje do obdĺžnika a na koncoch ho sformujeme do špíc. Dosť dobre to ide pekárskou špachtľou alebou plastovou stierkou. Kladieme ich rovno na plech s PNP. (Kto má bagetový plech, môže použiť ten).

    Anettky s prefermentom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cez stred ich pozdĺžne narežeme ostrým nožom alebo žiletkou. Ja som ten rez nahradila strihom veľkých nožníc, lebo som mala cesto veľmi mäkké a nechcela som žemle dláviť ... Necháme ich dokysnúť cca 25 - 30 minút. (Medzitým ku koncu kysnutia nastavíme rúru na 200 °C.) Pred vložením žemličky potrieme rozšľahaným vajcom zriedeným 1 PL vody, posolíme a posypeme semiačkami, ktoré obľubujeme. Plech postriekame vodou z rozprašovača a dáme piecť

    Anettky s prefermentom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme ich pri 200 °C dozlatista, ku koncu pečenia im môžme pridať aj ventilátor,,, u mňa sa piekli 23 minút. Hotové žemle kladieme na mriežku, aby sa zospodu nezaparili. Kto nemá rád príliš chrumkavé, môže ich zvrchu orosiť podobne ako pred pečením.

    Anettky s prefermentom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Výborne sa zmrazujú a po vybratí ich treba nechať len tak voľne 15 minút, zatiaľ si nastaviť rúru na 200 °C a potom ich do nej šupnúť na necelých 5 minút. Znova sú úplne ako čerstvo upečené.

    Anettky s prefermentom (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist