Anettky s prefermentom (fotorecept)
Autor receptu: nyja
Tieto žemličky vznikli vďaka mojej kolegyni. Na nejakom webe videla obrázok a pod ním stručný recept a že či ich nechcem skúsiť :-) Skúsila som a boli to len také celkom obyčajné žemle. Tak som recept trocha prerobila a boli z toho fajné žemličky. Pomenovala som ich podľa kolegyne :-) Odvtedy ich občas robievam.
14 ks porcií |
120 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Večer pred pečením pripravíme preferment - rozdrobené droždie rozmiešame a rozpustíme vo vode s pridanou sladenkou, pridáme múku a dobre premiešame. Prikryjeme fóliou a necháme stáť na linke do rána, ba aj dlhšie (8 -14 hodín)
- V mlieku rozpustíme zvyšok droždia (moja váha váži len s presnosťou na 1 g) a po cca 5 minútách vlejeme do nádobky domácej pekárne (DP). Pridáme ešte vodu, celý preferment a stierkou dobre premiešame. Kto chce, môže pridať 1 KL kryšt. cukru.
Odvážime a preosejeme všetky múky, ktoré tiež nasypeme do DP. Necháme miesiť a vykysnúť na programe CESTO .
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha prepracuje a rozdelíme ho na dve šišky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
- Cesto rozdelíme na približne rovnaké porcie o hmotnosti cca 84 - 86 g, o čom sa presvedčíme pomocou váhy. Jednotlivé porcie potom prepracujeme a sformujeme do bochníčkov, ktoré necháme na doske oddychovať cca 10 min.
- Po oddychu z bochníčkov formujeme anettky tak, že ich trocha stlačíme medzi dlaňami kolmo opretými o dosku, čím sa cesto sformuje do obdĺžnika a na koncoch ho sformujeme do špíc. Dosť dobre to ide pekárskou špachtľou alebou plastovou stierkou. Kladieme ich rovno na plech s PNP. (Kto má bagetový plech, môže použiť ten).
- Cez stred ich pozdĺžne narežeme ostrým nožom alebo žiletkou. Ja som ten rez nahradila strihom veľkých nožníc, lebo som mala cesto veľmi mäkké a nechcela som žemle dláviť ...
Necháme ich dokysnúť cca 25 - 30 minút. (Medzitým ku koncu kysnutia nastavíme rúru na 200 °C.) Pred vložením žemličky potrieme rozšľahaným vajcom zriedeným 1 PL vody, posolíme a posypeme semiačkami, ktoré obľubujeme. Plech postriekame vodou z rozprašovača a dáme piecť
- Pečieme ich pri 200 °C dozlatista, ku koncu pečenia im môžme pridať aj ventilátor,,, u mňa sa piekli 23 minút. Hotové žemle kladieme na mriežku, aby sa zospodu nezaparili. Kto nemá rád príliš chrumkavé, môže ich zvrchu orosiť podobne ako pred pečením.
- Výborne sa zmrazujú a po vybratí ich treba nechať len tak voľne 15 minút, zatiaľ si nastaviť rúru na 200 °C a potom ich do nej šupnúť na necelých 5 minút. Znova sú úplne ako čerstvo upečené.