Anettky s prefermentom (fotorecept)

Autor receptu: nyja

Tieto žemličky vznikli vďaka mojej kolegyni. Na nejakom webe videla obrázok a pod ním stručný recept a že či ich nechcem skúsiť :-) Skúsila som a boli to len také celkom obyčajné žemle. Tak som recept trocha prerobila a boli z toho fajné žemličky. Pomenovala som ich podľa kolegyne :-) Odvtedy ich občas robievam.

14 ks
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer pred pečením pripravíme preferment - rozdrobené droždie rozmiešame a rozpustíme vo vode s pridanou sladenkou, pridáme múku a dobre premiešame. Prikryjeme fóliou a necháme stáť na linke do rána, ba aj dlhšie (8 -14 hodín)
  2. V mlieku rozpustíme zvyšok droždia (moja váha váži len s presnosťou na 1 g) a po cca 5 minútách vlejeme do nádobky domácej pekárne (DP). Pridáme ešte vodu, celý preferment a stierkou dobre premiešame. Kto chce, môže pridať 1 KL kryšt. cukru. Odvážime a preosejeme všetky múky, ktoré tiež nasypeme do DP. Necháme miesiť a vykysnúť na programe CESTO .
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha prepracuje a rozdelíme ho na dve šišky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
  4. Cesto rozdelíme na približne rovnaké porcie o hmotnosti cca 84 - 86 g, o čom sa presvedčíme pomocou váhy. Jednotlivé porcie potom prepracujeme a sformujeme do bochníčkov, ktoré necháme na doske oddychovať cca 10 min.
  5. Po oddychu z bochníčkov formujeme anettky tak, že ich trocha stlačíme medzi dlaňami kolmo opretými o dosku, čím sa cesto sformuje do obdĺžnika a na koncoch ho sformujeme do špíc. Dosť dobre to ide pekárskou špachtľou alebou plastovou stierkou. Kladieme ich rovno na plech s PNP. (Kto má bagetový plech, môže použiť ten).
  6. Cez stred ich pozdĺžne narežeme ostrým nožom alebo žiletkou. Ja som ten rez nahradila strihom veľkých nožníc, lebo som mala cesto veľmi mäkké a nechcela som žemle dláviť ... Necháme ich dokysnúť cca 25 - 30 minút. (Medzitým ku koncu kysnutia nastavíme rúru na 200 °C.) Pred vložením žemličky potrieme rozšľahaným vajcom zriedeným 1 PL vody, posolíme a posypeme semiačkami, ktoré obľubujeme. Plech postriekame vodou z rozprašovača a dáme piecť
  7. Pečieme ich pri 200 °C dozlatista, ku koncu pečenia im môžme pridať aj ventilátor,,, u mňa sa piekli 23 minút. Hotové žemle kladieme na mriežku, aby sa zospodu nezaparili. Kto nemá rád príliš chrumkavé, môže ich zvrchu orosiť podobne ako pred pečením.
  8. Výborne sa zmrazujú a po vybratí ich treba nechať len tak voľne 15 minút, zatiaľ si nastaviť rúru na 200 °C a potom ich do nej šupnúť na necelých 5 minút. Znova sú úplne ako čerstvo upečené.